Svetovni relikros: Lydden Hill

28. 5. 2014
Deli

Če morda bitke na uvodni dirki serije na Portugalskem niso bile dovolj resna potrditev, da je svetovno prvenstvo FIA v relikrosu pod pokroviteljstvom Monster Energyja trenutno najbolj vroče v avtomotošportih, je to gotovo dokazal minuli konec tedna.

Ogenj, dvoboji in razcvetele karoserije iz ogljikovih vlaken: na drugi dirki svetovnega relikrosa je bilo videti vse, poleg tega si je dirko ogledalo okrog 12 tisoč gledalcev. Na štartu je bilo kar 37 dirkalnikov razreda Supercar, ki so v bojih za stopničke stresali tla in metali zemljo v zrak. Ob stalnih imenih serije, med katerimi sta tudi voznika moštva Monster Energy World RX Team Liam Doran in Krzysztof Skorupski, so se med drugimi poskusili tudi prvak Formule Drift Tanner Foust, zmagovalec britanskega prvenstva Touring Car Andrew Jordan, pa še Julian Godfrey (britanski prvak v relikrosu), Peter Hedstrom (švedski prvak v relikrosu) in Emil Ohman – dvakratni svetovni prvak v krosu na motornih saneh.

V velikem finalu, dolgem osem krogov, je Andreas Bakkerud prehitel Robina Larssona, Andrewa Jordana, Toomasa Heikkinena, Tannerja Fousta in Pettra Solberga ter dosegel svojo tretjo zmago v razredu Supercar. Bakkerud je tudi najhitreje štartal in tako osvojil še nagrado Monster Energy Super Charge.

Vikend je bil žal težak za favorite občinstva, predvsem domačina Dorana Liama. Liam in Krzysztof sta imela veliko tehničnih težav in smole, tako da jima ni preostalo drugega, kot da dirko pripišeta med izkušnje. Liam je bil v nedeljo drugi v tretji kvalifikcijski dirki in peti v četrti. "Vse sem dal od sebe in zaradi moštva in navijačev mi je žal, da nismo dosegli več," je povedal. "Sezono smo začeli slabo, dejstvo je, da nam še ni steklo."

Vodja prvenstva World RX Martin Anayi pa pravi: "Med prvimi štirimi vozniki je le sedem točk razlike. Na vrhu sta dva Norvežana, tako da bo na naslednji dirki čez tri tedne na Norveškem zanimivo." Relikros gre naravnost v pekel. Naslednjo dirko namreč 14. in 15. junija gosti Hell na Norveškem. Za trenutne razvrstitve klikni na to spletno stran.  

Novo na Metroplay: Ko se govori o hierarhiji, je že prepozno | Bine Volčič in Žiga Faganel