Talent in mladost: Klemen Popit

8. 4. 2014
Deli

Ni namen tega članka razglabljati o stanju v slovenskem avto športu, ki je kljub bogati zgodovini v bolj ali manj nezavidljivem položaju. A vendar se vozniški kader nezadržno pomlajuje in prihaja nov rod dirkačev. In med njimi je prav gotovo Klemen Popit, 17-letni najstnik iz Ljubljane. Ime, ki si ga velja zapomniti! Kljub rosnim letom je že začel svojo drugo dirkaško sezono. S svojimi 181 cm in 61 kg je pravi prototip sodobnega dirkača. Nedvomno je dokazano talent ter s svojo mladostjo prava prihodnost slovenskega avtomobilskega športa.

Klemen je med tednom čisto običajen fant, ki se v šolo vozi z avtobusom, saj bo pravi vozniški izpit dobil šele čez tri mesece, ko bo dopolnil 18 let. Obiskuje 3. letnik srednje elektro Vegove šole v Ljubljani. Običajno njegovi sovrstniki, ki imajo status športnika, trenirajo nogomet, košarko, smučanje itd., Klemen pa je verjetno edini dijak v Sloveniji, ki ima status športnika, da se lahko 100-odstotno posveča svoji največji ljubezni, avtošportu. Lani marca je v organizaciji krovne zveze za avto šport AŠ 2005 in s pomočjo FIA Inštituta, ki sta iskala mlade dirkaške talente pri nas, bil na zaključku v sloviti italijanski Monzi izbran med kar 35 nadebudneži za najbolj perspektivnega in talentiranega mladega dirkača v Sloveniji! In če se med tednom vozi z avtobusom, se med vikendi prelevi v dirkača ter se uspešno kosa s starejšimi in bolj izkušenimi kolegi.

Tako je lani konec aprila na slovaškem Slovakiaringu na svoji prvi dirki v življenju dosegel 2. mesto v pokalu Grande Punto na državnem prvenstvu v krožno hitrostnih dirkah. Dan kasneje pa že dosegel svojo prvo zmago! Hkrati je tudi uspešno nastopal na državnem prvenstvu v paralelnem relikrosu, kjer je prav na zadnji dirki zopet okusil slast zmage in potrdil naslov državnega prvaka v mladinski konkurenci do 21 let v pokalu Grande Punto. Na zaključni prireditvi v Postojni je tako domov odnesel kar dva pokala za dosežke v skupnih razvrstitvah.

Navdušuje pa nekaj drugega. Kljub mladosti Klemen točno ve, kaj želi. Njegova osredotočenost, da bi uspel kot profesionalni dirkač, je izjemna, saj ga je zasnoval kot celotni projekt; od fizične priprave, načrtovanja, do natančnih analiz svojih voženj, konec koncev do izdelave svoje spletne strani. Trenutno največja podpornika sta starša in brat, ki so tudi najbolj zvesti navijači. In ne gre zanemariti dejstva, da je lani julija kot prvi dirkač iz Slovenije sodeloval na izobraževanju oz. izboru Svetovne avtomobilistične zveze FIA YOUNG DRIVER EXCELLENCE ACADEMY, torej bil v družbi 25 najbolj perspektivnimi mladimi dirkači iz cele Evrope. Tam je kruto spoznal, da imajo njegovi vrstniki dirkaške projekte, vredne tudi pol milijona evrov. A to mu ni vzelo volje, le še bolj mu je podžgalo strast do avtomobilskega športa. Letos bomo lahko spremljali njegov dirkaški razvoj v reliju, saj bo skupaj s sovoznikom Romanom Krošlom nastopal v mednarodnem pokalu Mitropa s Citroenom C2 R2. Uspešen krst sta že doživela na reliju Rebenland, ki je bil konec marca v Avstriji. S svojimi hitrimi in atraktivnimi vožnjami sta že vzbudila zanimanje gledalcev ter pozornost konkurence.

Če bi morda želeli izvedeti še kaj več o Klemnu, pa lahko obiščete tudi njegovo spletno stran www.klemenpopit.com.

FOTO: Uroš Modlic

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"