Tim Novak v Chamonixu navdušil dirkače svetovnega kova

19. 1. 2015
Deli

20-letni Tim Novak se je udeležil že drugega izobraževalnega kampa v francoskem Chamonixu. Če so na prvem v škotskem Edinburghu delali predvsem na fizični pripravljenosti ter izdelavi osebnega profila, so bili v francoskih Alpah v ospredju načrtovanje in uspešno delo v ekipi.

Skupaj z inštruktorji, med njimi so bili tudi nekdanji avstrijski dirkač F1 Alexander Wurz, ameriški dirkač v F1 Alexander Rossi ter nekdanji sovoznik v reliju Škot Robert Reid, je 12 izbrancev iz celega sveta sestavljalo avtomobil iz cevi, risalo logotip za namišljenega pokrovitelja, skupinsko plezalo in sestavljalo model vozila. V ospredju je bilo ekipno delo (prilagodljivost) in pravilen pristop k delu (načrtovanje).

"Najzahtevnejša naloga je bila zadnji dan, ko smo na skoraj dva tisoč metrov visoki gori gradili iglu, se preskusili v orientaciji in dirkali v dvojicah z uporabo nosil. Fizično in psihično je bila to najbolj zahtevna preizkušnja. Celoten teden v Chamonixu je bil resnično odlična izkušnja, saj smo spet spoznali povsem nov pristop k športu. Vsi smo se veliko naučili in spoznali pravi pomen ustreznega načrtovanja," je po vrnitvi iz Francije povedal Tim Novak.

Na vprašanje, kje izstopa (v pozitivnem ali negativnem smislu), je naš predstavnik dejal: »Dobro opazujem in pred nalogo precej načrtujem, po drugi strani pa zna tale premišljeni pristop kdaj tudi škoditi. Pri fizični pripravljenosti sem zelo veliko že naredil za moč, nekaj dela pa me čaka še pri vztrajnosti.« Ne zanemarimo dejstva, da je bil Novak tudi zlati maturant in je sedaj uspešen študent strojništva.

Ne glede na to, da se izbori in kampi akademije FIA Institute (FIA Institute Academy) dogajajo že peto leto zapored, ni denarnih nagrad za najboljše. »Priznanje je že to, da spadaš med 12 najbolj perspektivnih dirkačev na svetu, predvsem pa v okviru kampa investirajo v posameznika okoli 50 tisoč evrov. Zato je treba izkoristiti možnost osebnega razvoja, saj je že to velika priložnost,« je dejal naš adut.

Na spodnjem seznamu lahko vidite, kdo dela družbo našemu dirkaču. FIA akademija se bo nadaljevala maja v Teesdorfu v Avstriji, nato pa se bodo konec junija kandidati pomerili še na dirkališču Paul Ricard. (AMr)

Dirkači, ki so prišli v tekmovanje prek tako imenovane zelene karte:

Aidan Wright (20, Avstralija)
Ali Makhseed (19, Kuvajt)
Anton de Pasquale (19, Avstralija)
Pietro Fittipaldi (18, Brazilija)
Seb Morris (19, Velika Britanija)
Stephane Lefebvre (22, Francija)

Zmagovalci posameznih predizborov:

Ameriki: Kenton Koch (20, ZDA)
Azijsko-pacifiško področje: Macauley Jones (20, Avstralija)
Bližnji vzhod, severna Afrika in osrednja Azija: Panikos Polykarpou (23, Ciper)
Severnovzhodna Evropa: Jordan King (20, Velika Britanija)
Južnozahodna Evropa: Tim Novak (20, Slovenija)
Podsaharska Afrika: Jordan Pepper (18, Južnoafriška Republika)

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja