Tudi z mojstri WRC2: danes začetek spektakla v Vipavski dolini

8. 4. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

Danes zvečer se z enajsto izvedbo relija Vipavska dolina začne letošnje državno prvenstvo v reliju in tudi prva od napovedanih trinajstih avtomobilskih dirk v Sloveniji.

Po več tednih napetega pričakovanja bo šlo danes zvečer v Ajdovščini vendarle zares. Najprej vnovič atraktivna hitrostna preizkušnja po ulicah mesta in nato tisti pravi reli jutri, ko se bo odločalo na skupno še devetih hitrostnih preizkušnjah. Dobrih 90 kilometrov bo dolg reli, ki slovi po drsečem asfaltu, a tudi razgibanih in raznovrstnih cestah. Če gre verjeti vremenski napovedi, je veliko več verjetnosti za deževne kot suhe pogoje. 

Favoriti tokrat prihajajo iz prvenstva WRC2

V zadnjih dveh dneh so gasilci že polivali ceste v okolici Ajdovščine in sicer v sklopu testiranj treh vrhunskih voznikov iz kategorije WRC2 svetovnega prvenstva, ki bodo nastopili na reliju. To so Erik Cais (Ford Fiesta Rally2), Sean Johnston (Citroen C3 R5) in Nikolay Gryazin (Škoda Fabia Rally2). Vsi trije so želeli testirati tako na suhem kot mokrem asfaltu in organizatorji so jim to omogočili. Ti trije vozniki so tudi prvi favoriti relija, kjer se bodo sicer pripravljali predvsem za reli za SP na Hrvaškem. Cais, ki je bil letos že v prvi deseterici skupno na reliju Monte Carlo (drugi v WRC2) bo nosilec štartne številke ena.

Naslov državnega prvaka brani Rok Turk (Hyundai i20 Rally2), ki se bo objektivno lahko edini meril s kakovostnimi tujci. Turku bo letos na poti proti šestemu zaporednemu naslovu državnega prvaka zapiske spet brala Blanka Kacin. Vrhunski dirkalnik čaka tudi Marka Grossija, lanskega državnega prvaka med dvokolesno gnano konkurenco. Grossi ima za zdaj potrjena le dva nastopa s Hyundaijem i20 R5. 

Na štartu vsi najboljši Slovenci

Za Grossijevo nasledstvo v Diviziji II je kandidatov veliko. Tu so mladi Mark Škulj (Ford Fiesta Rally2), pa izkušeni Aleks Humar (Citroen DS3 R3T), enako tudi Grega Premrl (Peugeot 208 Rally4), Jan Medved (Ford Fiesta Rally4), Nik Prunk (Peugeot 208 Rally4), v Slovenijo je tik pred relijem novo Opel Corso Rally4 pripeljal tudi Martin Bone. 

V diviziji III naslov državnega prvaka brani Matic Humar (Renault Clio RS), v diviziji I pa Nejc Mrak (Suzuki Swift). V tej razvrstitvi visoko kotirata tudi Matjaž Mihevc (Renault Clio Rally5) in Martin Čendak (Opel Adam Cup).

Že po reliju Vipavska dolina bo znanih več odgovorov na vprašanja, kdo bodo letos osrednji kandidati za naslove državnih prvakov. Prav gotovo pa bo ena ključnih odlik letos konstantnost, saj bo sezona s sedmimi napovedanimi reliji še precej daljša od lanske.

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol