Umrl je Sid Watkins

17. 9. 2012
Deli

Profesorja, nevrokirurga, Sida Watkinsa so spoštovali ne le dirkači, temveč prav vsi, ko v Formuli 1 kaj veljali.

Profesor Sid Watkins, ki se je rodil in izšolal v Liverpoolu je umrl prejšnji teden (12. 09) v 84. starosti. Potem, ko je leta 1978 srečal Bernia Ecclestona, je v Formuli 1 je pustil skoraj 30-letni pečat predanega in spoštovanja vrednega dela, med katerim je, vsaj tako trdijo dirkači in poznavalci, rešil tudi nemalo življenj. Med slednje lahko mirno prištejemo dirkače, kot so: Didier Pironi, Nelson Piquet, Gerhard Berger, Rubens Barrichello, Mika Hakkinen, Martin Donnelly, in Karl Wendlinger. So pa se v njegovi karieri žal zgodili tudi tragični trenutki, predvsem vikend za Veliko nagrado San marina, kjer sta življenje izgubila dirkača in osebna prijatelja Roland Ratzenberger in vele šampion Ayrton Senna. Po tem tragičnem dogodku se je Sid Watkins še resneje predal delu na področju varnosti v svetu motošporta, najprej v FIA Expert Safety Committee, ki je kasneje postal FIA Institute for Motor Sport Safety.

Aktivno se je od Formule 1 poslovil leta 2005, a kot zagovornik varnosti ni nikoli opustil svojega dela, saj je še vedno deloval kot prvi mož FIA Institute, od katerega se je poslovil šele lansko leto.

Mnogi se ga spominjajo tudi po besedah, ki jih je izrekel Ayrtonu Senni po nesreči Rolanda Ratzenbergerja, ko mu je dejal: "Kaj sploh še potrebuješ? Že trikrat si postal svetovni prvak, dokazano si najhitrejši voznik. Odnehaj in pojdiva lovit ribe.". Žal ga Senna ni poslušal, in Sid Watkins je v enem samem vikendu doživel dva črna scenarija. 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja