Spet vrhunski oktanski spektakel v Ilirski Bistrici

2. 9. 2022 | Gregor Pavšič
Deli

Konec tedna bo med Ilirsko Bistrico in Šembijami spet potekala dirka za evropsko prvenstvo. Prijavljenih je 214 tekmovalcev, prvi favorit bo skorajšnji evropski prvak Christian Merli (Osella FA30).

Na cesti med Ilirsko Bistrico in Šembijami, ki že vse od leta 1995 gosti eno najboljših gorskih dirk v Evropi, je vse nared za letošnjo izvedbo. Ta bo spet del evropskega prvenstva in v konkurenco je posledično prijavljenih kar 214 voznikov. Žal na štartu tokrat ni devetkratnega zmagovalca Faggiolija, ki je letos usmerjen v italijansko prvenstvo, zato pa v Slovenijo prihajajo vsi najboljši iz evropskega prvenstva.

V odsotnosti Faggiolija bo prvo  ime dirke Merli

Prvo ime dirke bo Christian Merli (Osella FA30), v boju za stopničke pa pričakujemo še Nemca Alexandra Hina (Osella FA30), Federica Liberja (Wolf GB08), Miloša Beneša (Osella FA30), Petra Trnko (Norma M20 FC) in še nekaj hitrih voznikov formul in športnih prototipov. Med klasičnimi, a skrajno predelanimi dirkalniki, bo prvo ime tudi letos Avstrijec Karl Schagerl (VW Golf G60).

V slovenskem državnem prvenstvu lahko teoretično Milan Bubnič (Lancia Delta) že postane državni prvak, a bolj bo v ospredju njegov dvoboj z Matejem Grudnikom (Renault Clio). Ta je na Gorjancih prvič pokazal štirikolesno gnanega Clia in kljub pomanjkanju testnih kilometrov v eni posamični vožnji ugnal Bubniča. Na nedeljski dirki bo zato zanimivo spremljati, ali je Grudnikova ekipa uspela narediti še dodaten napredek pri izkoristku atraktivnega avtomobila. Tako Bubnič kot Grudnik bosta v mednarodni konkurenci tudi med kandidati za zmago v evropskem prvenstvu Razreda 2 - prej omenjeni Schagerl vodi v Razredu 1.

Vsi najboljši Slovenci na štartu

Medtem ko bosta v slovenskem državnem prvenstvu stopničke napadala še Janko Čebron (Mitsubishi Lancer), Patrik Ruzzier (Fiat Punto Kit Car) in povratnik Aleš Prek (Honda Civic), bosta v Razredu 5a ob Preku vrh napadala tudi Anže Dovjak (Peugeot 208 Rally4) in Mark Žgavec (Citroen DS3), v Razredu 5b pa je kandidatov za vrh spet veliko. Zmago z zadnje dirke v Lučinah brani Luka Oblak (Škoda Fabia), v prvenstvu pa vodi Klemen Trček (MG ZR 105). V pokalu Twingo bo lansko zmago v Ilirski Bistrici branil Blaž Cimrmančič.

V soboto bodo med Ilirsko Bistrico in Šembijami predvidoma izpeljali tri treninge. Prvi se bo začel ob 10. uri. V nedeljo sledita še dve tekmovalni vožnji. Prva bo na sporedu že ob 8.30, druga pa nato ob 13. uri.  

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja