Vseh deset ekip formule 1 podpisalo nov komercialni sporazum

19. 8. 2020
Deli
Vseh deset ekip formule 1 podpisalo nov komercialni sporazum (foto: Jure Makovec/STA)
Jure Makovec/STA

Vseh deset ekip, ki sodelujejo v najelitnejši ravni avtomobilističnega športa formuli 1, se je zavezalo elitnemu razredu motošporta vsaj do konca leta 2025, saj je prižgalo zeleno luč ter napovedalo svojo podporo novemu komercialnemu sporazumu Concorde, so danes sporočili iz formule 1.

Tri najstarejše in zgodovinsko najuspešnejše ekipe formule 1 - Ferrari, McLaren in Williams - so že v torek pristavile svoj podpis, nato pa so s svojimi pisnimi zavezami sledile še preostale ekipe. Rok za podpis nove pogodbe se bi iztekel konec meseca.

"To je pravi dogovor v pravem času za šport, njegove lastnike, ekipe in predvsem za navijače," je v izjavi dejal izvršni direktor McLarna Zak Brown.

Njegova ekipa je v prvenstvu tekmovala od leta 1966 in osvojila osem konstruktorskih in 12 vozniških naslovov. Izvršni direktor McLarna je dejal, da bo nov sporazum okrepil položaj njegovega moštva v formuli 1.

Izvršni direktor Ferrarija Louis Camilleri je dejal, da je to pomemben korak za zagotovitev stabilnosti in rasti formule 1 v prihodnosti.

"Prepričani smo, da lahko sodelovanje s svetovno federacijo Fio in Liberty Media naredi formulo 1 še bolj privlačno in spektakularno, hkrati pa ohrani status elitnega tehnološkega izziva," je dejal.

Dogovor predstavlja pomembno priložnost

Pri Williamsu, tretji najstarejši in najuspešnejši ekipi, ki se trenutno spopada z velikimi težavami, so zatrdili, da nov dogovor predstavlja pomembno priložnost za vrnitev Williamsa v zgornji del kakovostne lestvice.

Danes so sledili še preostali člani karavane, vključno z aktualnim konstruktorskim prvakom Mercedesom, ki je sicer imel precej pomislekov, češ da bi lahko pristali med največjimi finančnimi osmoljenci novega sporazuma, upoštevajoč prvotni sistem razporeditve bogatega medijskega denarnega kolača.

Izjava izvršnega direktorja F1

"Z novim sporazumom Concorde skupaj z uredbami za leto 2022 bomo postavili temelje, da ustvarimo okolje, ki je finančno pravičnejše in bo odpravilo vrzeli med ekipami na dirkališču," je dejal izvršni direktor F1 Chase Carey.

Sporazum med ekipami, F1 in krovno organizacijo Fia določa postopek odločanja in razdelitve nagrad, kar je predstavljalo jabolko spora, še preden je novi koronavirus močno posegel v sezono 2020.

Sporazum je dobil svoje ime po pariškem trgu, ki je s svojim imenom posvečeno soglasju, Place de la Concorde, kjer je bil leta 1981 sklenjen prvi sporazum.

Vir: STA

Novo na Metroplay: "Naš največji uspeh je bil tudi strel v koleno" | Ivo Boscarol