WTCC: Portimao (Portugalska)

17. 7. 2010
Deli

Po prvi dirki WTCC-ja na za to serijo pred letošnjim letom neznanem dirkališču v Portimau sta se morala zmagovalec Monteiro in drugouvrščeni Muller po hudem boju na vročem portugalskem asfaltu takole ohladiti. Druga dirka je bila še razburljivejša.

Gledalci so na prvi dirki dobili tisto, po kar so prišli na tribune dirkališča v Portimau, saj je zmagal domačin Tiago Monteiro. Nekdanji dirkač formule ena je osvojil najboljši startni položaj in se skoraj vso dirko branil pred napadi vodilnega v prvenstvu Ivana Mullerja s Chevroletom. Seatovemu dirkaču je uspelo ostati spredaj, dosegel je prvo letošnjo zmago, skupni uspeh pa je na prvi dirki s tretjim mestom potrdil še aktualni svetovni prvak Gabriele Tarquini. BMW na nobeni dirki ni prišel do stopničk, kar je presenetljivo, saj je na treningih kazalo, da steza leži na zadnji kolesi gnanim dirkalnikom.

Priaulxu je za vidnejši rezultat zmanjkalo tudi nekaj sreče, saj je na prvi dirki po trku z Barthom moral na popravilo dirkalnika. Na dirki, na kateri je gumarski opremljevalec praznoval stoti nastop, je počilo nekaj gum (med bolj znanimi žrtvami sta bila Huff in Gene), a na srečo vodilnih nobena pri tistih, ki so se borili za uvrstitve na stopničke. Monza 2010 se tako ni ponovila, delež pri tem pa so imeli tudi pazljivejši dirkači. Dirki v Portimau, prvič je tu gostil WTCC, sta bili zelo zanimivi, polni napetih dvobojev in prehitevanj.

Prva dirka je bila uvod v še razburljivejšo drugo. Začela se je s katastrofalnim začetkom Fredyja Bartha, ki je s prvega startnega položaja samo v prvem krogu padel na osmo mesto, nekaj časa vodilni Michelisz pa je moral zaradi tehničnih težav predse najprej 'spustiti' konkurente za zmago, nato pa obiskati bokse. Med vsemi temi za zasebnika usodnimi trenutki pa je potekal šov veterana Tarquinija. Startal je s šestega mesta, bil v prvem ovinku že četrti, pozneje v prvem krogu že tretji, v četrtem krogu pa je izkoristil boj Michelisza in Menuja za prvo mesto ter smuknil mimo obeh.

Po tej mojstrovini se je Tarquini odlepil od konkurence in kot prvi dirkač v letošnjem letu dosegel četrto zmago. Še bolj neverjeten je bil Huff na drugi dirki, ki se je z 18. mesta prebil na zadnjo stopničko, a so ga komisarji po dirki zaradi dveh pripetljajev s Farfusom kaznovali s pribitkom 30 sekund, kar ga je s tretjega mesta pahnilo na 15. WTCC se zdaj seli v Brands Hatch, kjer glede na razplet portugalske dirke lahko pričakujemo trde obračune za točke.

Rezultati – WTCC Portimao (Portugalska)

Rezultati prve dirke, 11 krogov:

1. Monteiro (Seat), 2. Muller (Chevrolet), 3. Tarquini (Seat), 4. Farfus (BMW), 5. Menu (Chevrolet), 6. Coronel (Seat), 7. Michelisz (Seat), 8. Barth (Seat), 9. Hernandez (BMW), 10. O´Young (Chevrolet) . .

Rezultati druge dirke, 11 krogov:

1. Tarquini (Seat), 2. Muller (Chevrolet), 3. Menu (Chevrolet), 4. Priaulx (BMW), 5. Farfus (BMW), 6. Coronel (Seat), 7. Monteiro (Seat), 8. Barth (Seat), 9. O´Young (Chevrolet), 10. Turkington (BMW) . .

Vrstni red voznikov:

1. Muller 164, 2. Tarquini 149, 3. Priaulx 117, 4. Huff 104, 5. Monteiro 99, 6. Menu 86, 7. Coronel 78, 8. Farfus 75, 9. Barth 41, 10. Gene 36 …

Vrstni red proizvajalcev:

1. Chevrolet 317, 2. Seat CT 312, 3. BMW 251.

Mitja Reven, foto: Mitja Reven, moštva

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o svoji najljubši tehniki pomnjenja