WTCC: Puebla

10. 4. 2008
Deli

Po prvih štirih dirkah letošnje sezone WTCC se zdi, da to ni svetovno prvenstvo, ampak kar pokal Seat. Španci so pobrali tudi obe mehiški zmagi.

Chevroletov Nicola Larini je bil po kvalifikacijah jezen, ker mu je Jordi Gene pred nosom odpeljal najboljši start­ni položaj. Takrat se še ni vedelo, da bo Puebla prava Seatova zabava.

Genejev turbodizel, ki ima (tako kot preostali TDI-ji) zaradi višje ležečega položaja dirkališča v Puebli manj težav z dihanjem (turbo! ) kot drugi, je na startu prve dirke pobegnil, Larinija pa je pozneje prehitel še Rickard Rydell, ki se je tako uvrstil na drugo mesto. Zaradi izredno spolzke steze ? dirke so zaradi številnih drsenj spominjale na ‘drifterske’ ? so imeli BMW-ji z zadnjim pogonom ogromno težav; le Chevroleti so bili tisti, ki jim je uspelo konkurirati hitrim TDI-jem.

Osmouvrščeni Alain Menu je drugo dirko začel z najboljšega startnega položaja, a je že v prvih metrih izgubil prvo mesto, pozneje pa so ga prehiteli še preostali Leoni. Švicar se je boril kot lev, vendar pa je naredil nekaj napakic, ki jih je prašna Puebla hitro kaznovala.

Menuja je odneslo na rob steze, kjer je sicer ulovil dirkalnik, a so bili Seati že mimo. Na koncu ga je prehitel tudi Tom Coronel z bencinskim Leonom in poskrbel za zgodovinskih prvih šest mest za Seat. Španci so v Puebli dotolkli vso konkurenco, svojo prvo zmago v tem tekmovanju pa je v Puebli dočakal Tiago Monteiro, nekdanji dirkač iz formule ena.

Seat prepričljivo vodi v skupnem točkovanju, v svojih rokah pa imajo tudi vodstvo med dirkači ? prvi štirje na lestvici so seatovci. Vodilni je 40-letni Rickard Rydell, ki se je na prvo mesto zavihtel z dvema drugima mestoma. Na zadnji dirki v Puebli je z mojstrskim manevrom izkoristil napako Tarquinija. Naslednji dirki bosta v Valencii, kjer bi moral manj obteženi BMW vrniti udarec.

Rezultati prve dirke, 16 krogov:

1. Gene (Seat), 2. Rydell (Seat), 3. Larini (Chevrolet), 4. Coronel (Seat), 5. Tarquini (Seat), 6. Muller (Seat), 7. Monteiro (Seat), 8. Menu (Chevrolet) …

Rezultati druge dirke, 16 krogov:

1.Monteiro (Seat), 2. Rydell (Seat), 3. Tarquini (Seat), 4. Muller (Seat), 5. Gene (Seat), 6. Coronel (Seat), 7. Menu (Chevrolet), 8. Priaulx (BMW) …

Vrstni red voznikov:

1. Rydell 26, 2. Tarquini 24, 3. Muller 22, 4. Gene 15, 5. Priaulx 14 …

Vrstni red moštev:

1. Seat 69, 2. BMW 40, 3. Chevrolet 28

Mitja Reven, foto:? FIA WTCC, moštva

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"