FIA Rally Star: zmaga Estoncu; ima Slovenija nov veliki dirkaški up?

Da bi slovenski avtomobilski športniki mednarodno dosegali odmevne rezultate, se ne zgodi ravno pogosto. Tudi zato je mesto Slovenije v finalu izbora FIA Rally Star, kamor se je uspel uvrstiti 21-letni Martin Čendak, na stezi Estering pri Hamburgu precej odmevalo.

FIA Rally Star: zmaga Estoncu; ima Slovenija nov veliki dirkaški up? (foto: FIA) FIA
31. 1. 2022

Izbori mladih in še ne dokazanih voznikov so pogosto zadetki v polno. Že dolgo jih pozna francoska avtomobilska zveza FFSA (Rallye Juenes), ki je prek takih izborov našla tudi aktualnega svetovnega prvaka Sebastiena Ogierja in k resnejši karieri spodbudila tudi njegovega rojaka Sebastiena Loeba. V širši bazi kandidatov je lažje poiskati tiste z veliko talenta in jim omogočiti nadaljnji program.

Na izboru FIA Rally Star na stezi za relikros Estering pri Hamburgu se je zbralo 89 kandidatov in kandidatk. Vozili so enake dirkalnike, t.i. cross car bagije in se pomerili v več izločilnih fazah (bagi z zadnjim pogonom). V drugi krog tekmovanja se je prebilo 32 voznikov. Odločali so rezultati znotraj posamezne skupine, zato so bile tudi razmere za vse enake. V finale je šlo neposredno osem voznikov, tem pa so dodali še štiri finaliste iz preizkusov na digitalnih platformah.

V finalu so bili predstavniki Češke, Estonije, Finske, Španije in Slovenije. Estonci so imeli dva finalista, enako Španci in Finci, Švedi so bili le trije. Slovenska barva v finalu avtomobilskega dogodka na taki ravni je bila zagotovo največje presenečenje tega dogodka.

Odlični nastop Čendaka

Komaj 21 letni Martin Čendak iz Kopra je kljub svojim le malo izkušnjam, lani je sicer z odliko odpeljal državno prvenstvo v reliju, a predvsem z bagiji in makadamsko podlago nima izkušenj - se je zelo hitro ujel tako z avtomobilom kot progo. Tudi časovne zamude in premiki urnikov na naslednje jutro, to je bila posledica predvsem slabšega vremena in kratkega dneva na severu Nemčije, ga niso zmedli.

“Bilo je noro in nepozabno. Hvala za vso podporo in da sem se lahko udeležil tega tekmovanja. Nekaj posebnega se je boriti s fanti iz cele Evrope, uvrstitev v finale pa je bila več od mojih prvotnih pričakovanj. V Nemčijo sem prišel miren in voziti sem želel predvsem kar najbolj zbrano. Zagotovo je bila to izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabil,” je po koncu finala povedal Čendak.

Estonec zmagovalec, Slovenec v finalu, Francozi in Nemci brez

Organizatorji so za zmagovalca določili Estonca Rometa Jurgensona, ki bo dobil prihodnje priložnost šestih relijev na nacionalni ravni s ford fiesto rally3. Tak program bo dobilo še pet podobnih zmagovalcev iz kontinentalnih final in najuspešnejša ženska predstavnica. Najuspešnejše med njimi čaka vstop v mladinsko svetovno prvenstvo in v primeru naslova prvaka tudi sezona svetovnega prvenstva z dirkalnikom Rally2.

Slovensko mesto v finalu je bilo prav gotovo presenečenje. Tam na primer ni bilo nobenega predstavnika Francije, Italije, Nemčije, Portugalske, Poljske in podobnih veliih držav. Mnoge med njimi so imele na dogodku zelo številčno ekipo. Poljakov je bilo šest, Švedov in Nemcev celo po osem.