Porsche Panamera

Znano je, to so razkrili tudi pri Porscheju, da maloserijski izdelovalec vozil za konec desetletja pripravlja izid štirivratnega športnega kupeja.

9. 2. 2007

Porsche PanameraAML kompresija - Porsche Panamera

Svet so obkrožile fotografije in video posnetki prvega testnega primerka, ki dovolj slabo skriva konstrukcijo štirih stranskih vrat, kupejevske linije, vsakemu poznavalcu Porschejevih oblikovnih potez pa je tudi takoj jasno, da gre za novo zverino iz Stuttgarta.

Ime je izbrano, Panamera bo, kot tudi, da so med njegovimi glavnimi tekmeci Mercedes-Benz CLS, Bentley Continental Flying Spur, Maserati Quattroporte in Aston Martin Rapide. Do leta 2009, ko bo Panamera zavila v prodajne salone, je še precej časa, a testni maraton na legendarnem dirkališču Nürburgring se je že začel.

Čeprav je oblikovno Panamera podobna Devetstoenajstki, se bo po videzu nedvoumno ločevala. Drugačna bo tudi motorna zgodba. Medtem ko 911 poganjajo v zadek nameščeni bokserji, bodo v novinca motorje vgrajevali spredaj, da bi maso stroja kar najbolje porazdelili. V obveščenih krogih se omenja izbira treh motorjev. Osnova naj bi bil 3, 5-litrski Volkswagnov šestvaljnik s 300 'konji', Porsche pa bo prispeval osemvaljnik z neposrednim vbrizgom, ki bo v osnovni, neprisilno polnjeni izdaji zmogel 350, z dvojnim turbopuhalom pa kar 560 'konjev'.

'Čreda konj' je dovolj velika, da bo v dvoboju statistike iz Stuttgarta med Panamero in Mercedes-Benzom CLS 63 AMG slavil Porsche. Za vsak primer, če AMG-jevci iz Zuffenhausena udarijo z novo dozo kilovatov, ima Porsche na zalogi še desetvaljnik s 700 'konji'.

Jasno je, kam meri Porsche s Panamero: v denarnice bogatih kupcev, ki si želijo pravega športnika, ki mora obenem izpolniti tudi družinske dolžnosti. Recimo peljati štiri potnike, ki imajo lahko v prtljažnem prostoru, v katerega bo mogoče 'zliti' okoli 450 litrov, še kaj več kot le kopalke in zobno ščetko . .

Foto in video: Automedia

Za ogled potrebujete Flash vsadek (plug-in). Video je velik 13, 6 Mb.