Vohunski video: Novi Mercedes-Benz razred E

Se spomnite novega Mercedes-Benzovega razreda S? Pa novega Ceja? Se vam ne zdi, kot da bi 'novinca' napovedovala nov veter v oblikovalskih oddelkih Mercedes-Benza? Počakajte na novega Eja.

25. 4. 2007

Mercedes1Mmaml

Na novi razred E bo treba gledati s povsem novimi očmi – več bo ostrih linij (vidite CLS-a? ), prednje luči bodo iz dveh delov (Lexusov slog), ne bodite pa presenečeni tudi, če bo E ponujen kot C – z dvema različnima maskama: za običajne in bolj mladostne kupce Mercedes-Benzov.

Razlogi za bolj dinamično podobo so na cesti: tekmeca BMW serije 5 in Audi A6 sta oblikovno veliko manj zadržana. Trenutna generacija razreda E je bila sicer prenovljena, a šef koncerna Dieter Zetsche z olepšavo še ni odpravil lavnih dveh težav – neizstopajoče oblike in slabše kakovosti. Obeh se bodo pri Mercedes-Benzu dokončno lotili s prihodom novega Eja, ki naj bi ga uzrli leta 2009, leto pozneje pa naj bi mu sledil še T. Tehnično bo pri Eju manj novega kot pri obliki.

Mercedes-Benz pri tem stavi namesto na revolucijo na evolucijo. Kot pri Ceju. Prvi podatki o novem Eju so precej natančni. Dolg naj bi bil 4.860 milimetrov (10 več od aktualnega). Novi E bo s podaljšanim medosjem na 2.870 milimetrov pridobil notranji prostor, večji bo tudi prtljažnik. A ne veliko, pri kombiju naj bi celo ostali pri enakih litrih!

Podvozje ne bo dvigovalo pogledov, saj bo ostalo pri preizkušenem sistemu štirih posamičnih obes (zadaj prečna, vzdolžna in poševna vodila), v ponudbi pa bo poleg klasičnega vzmetenja (zadaj vijačni vzmeti, teleskopska blažilnika) na voljo tudi izboljšani Airmatic. Sistema Active Body Control kljub vsemu naj ne bi ponudili.

Pri motorjih sicer ne pričakujemo nobenega revolucionarnega novega člana motorne zasedbe, bo pa DaimlerChrysler v novem Eju ponudil precej izboljšane sedanje agregate. Bencince z neposrednim vbrizgom, hibride in turbodizle, tudi Bluetec (zlasti za trg ZDA). Pri prisilnem polnjenju bodo priljubljena 'bi' turbopuhala, ki bodo iz šestvaljnikov zvabila do 408 'konjev', pri 5, 5-litrskem V8 pa celo 544.

AMG seveda ne bo manjkal, ampak govori se celo o 680 'konjev' močnem desetvaljniku! Pustimo se presenetiti. Med opremo ne bo manjkal Mercedes-Benzov sistem Comand, Pre-Safe bo tudi v Eju reševal življenja, tako kot varnostne blazine za kolena. Za udobje med vožnjo bo skrbel tudi radarski tempomat Distronic plus, ki po potrebi kar sam zavre. Pri T-ju naj bi ponudili veliko panoramsko steklo in 'električno' tretjo vrsto šip!

Za ogled potrebujete Flash vsadek (plug-in). Video je velik 16, 2 Mb.