Alfa Giulietta

Alfa Gilietta zdaj počasi prihaja k prvim kupcem, tovarna pa naznanja tudi že razširitev ponudbe različic. Dvosklopčni menjalnik in dodaten dvolitrski turbodizel prihajata prihodnjo pomlad.

4. 11. 2010

Najprej je bil tu mali Mito, ki je v že zastarelo modelno ponudbo prinesel prvo svežino. Zdaj je tu tudi prva 'prava' Alfa Romeo Marchionnejeve dobe: Giulietta.

S tem imenom zdaj spoznavamo tretji poskus (po dveh predhodnicah, prvi od 1955 do 1964 in drugi od 1977 do 1985). Nova Giulietta je prvi avtomobil na povsem novi Fiatovi platformi, na kateri se bo v prihodnjih letih predstavilo še kar nekaj drugih modelov.

Vsekakor gre za napredno konstrukcijo, ki je tudi na testiranju varnosti EuroNCAP dobila odlično oceno (najvarnejša v svojem razredu). Tudi pri motorjih se v Giulietti dogajajo novosti, čeprav jih je bilo nekaj predstavljenih že v drugih Alfah.

Podobno je z napovedano novostjo v Giuliettinem programu, dvosklopčnim menjalnikom (ki bo pri Alfinih modelih nosil oznako TCT). Ob tej širitvi menjalniške ponudbe za prihodnjo pomlad, napovedali pa so jo na pravkar minulem pariškem 'Mondialu', obljubljajo še dvolitrski turbodizelski motor z močjo 140 'konjev'.

Ta bo ponudbo Alfinih dizlov zaokrožil v sredini, med dosedanjim 1, 6-litrskim z močjo 77 kW (105 KM) in dvolitrskim z močjo 125 kW (170 KM). Pri Alfi so poskrbeli tudi za to, da smo, med slovenskimi mediji ekskluzivno, vozili obe novosti.

Za 'srednjo' turbodizelsko različico lahko zapišemo, da je namenjena predvsem uporabnikom, ki jim ni najpomembnejša postavka največja moč, ampak se ogrevajo za prijetno uravnoteženost zmogljivosti in porabe goriva.

Motor ima skoraj enak največji navor kot večji 170-'konjski' (320 Nm pri 1.500 vrtljajih v minuti v programu normal, enakega, 350 Nm pri 1.750/min, pa v programu dynamic), pomaga pa mu še sistem start&stop.

Tako se precej, v primerjavi z močnejšim dvolitrskim turbodizlom, zmanjšata tudi povprečna poraba (na 4, 5 litra na 100 km) in izpust CO2 (na 119 g), s čimer bo, na primer, dosegel tudi drugi najnižji davčni razred slovenskega DMV.

Stroškovno bo torej ta različica zagotovo precej zanimiva, a na ceno bo treba počakati še do predstavitve te različice na trgu.

Čakalo se bo tudi na podatke o morebitni opremi Alfe Giuliette z dvosklopčnim menjalnikom. Pri Alfi so že predstavili prvi model s to novostjo, v Mitu so motor MultiAir 1.4 TB povezali z menjalnikom z dvojno sklopko in dodali oznako TCT.

Zakaj TCT? Ker je to po Alfino 'Twin Clutch Transmission'.

A ko se pogovarjaš z ljudmi iz Fiatovega oddelka za konstrukcijo in izdelavo motorjev in menjalnikov, govorijo o DDCT – 'Dual Dry Clutch Transmission'. Razlika je le v pogledu: eden je tržni, drugi inženirski. Ta drugi tudi že v naslovu pove vse – gre za dvojni menjalnik s suhima sklopkama.

»Naša naloga je bila, da smo pripravili menjalniško družino, ki smo jo imenovali C635 in ki obsega ročni menjalnik, menjalnik z dvojno sklopko in štirikolesni pogon za Fiatove avtomobile iz srednjega razreda. Ročne že izdelujemo v tovarni v Verronu pri Bieli; za zdaj ima novi del v tovarni predvideno zmogljivost 400.000 menjalnikov na leto, od tega naj bi bilo dvosklopčnih, ki jih nameravamo dobavljati v avtomobile iz Fiatove skupine, okoli 120.000 na leto. A smo pripravljeni zmogljivost povečati še za enkrat, če bo potrebno, « pravi Constantinos Vafidis, direktor oddelka za menjalnike in hibride v Fiatovem konstrukcijskem oddelku.

»Zasnova novega menjalnika je temeljila na treh gredeh, menjalniki pa so primerni za vgradnjo z motorji, ki imajo navor do 350 Nm. Bilo je kar nekako logično, da smo se odločili za dvosklopčni menjalnik, saj ti veljajo za optimalne rešitve v avtomobilski prihodnosti. So podobno težki kot ročni, imajo skoraj enako velikost in podobno zgradbo, so zelo učinkoviti, zagotavljajo udobje samodejnih menjalnikov ter dobro ergonomijo upravljanja pa tudi s skoraj vsemi sodobnimi motorji se jih da kombinirati. Tako nam je ostala le še dilema: izbrati dvosklopčni menjalnik s suhima ali mokrima sklopkama, « še razloži Vafidis.

V Fiatovem oddelku, kjer skrbijo za vse, kar zadeva motorje in menjalnike, od konstrukcije do izdelave (Fiat Powertrain Technologies – FPT), so se odločili za suhi sklopki. Pred konstrukcijo z mokrima ima takšna konstrukcija nekaj prednosti: je lažja (ni kopeli), povezati jo je mogoče s sistemom stop&start, lažji je zagon pri hladnem motorju (pri mokri se mora olje v kopeli sklopke šele ogreti, da dobro deluje), zagotavlja boljšo povprečno porabo motorjev in je cenejša za izdelavo in vzdrževanje.

Naj ob tem naštejemo še prednosti dvosklopčnega menjalnika s sklopko v oljni kopeli (mokre): zmore prenašati večji navor in je zmogljivejša pri speljevanju, mogoče je premikanje s spuščeno zavoro in brez dodajanja plina (počasno premikanje avta).

Preizkus zmogljivosti kombinacije različnih Alfinih motorjev in dvosklopčnega menjalnika je zadovoljil. Ker je šlo za prve primerke (baje še prototipske, ker zadnja uravnavanja še potekajo), nas sicer z vsemi izkušnjami menjalnik TCT še ni zadovoljil (cukanje pri hitrem pospeševanju in polnem plinu, na primer).

Pohvalna pa je navezava na Giuliettino elektroniko, kar omogoča nekaj zanimivih rešitev. Če smo se pri izbiri dinamičnega uravnavanja delovanja Giuliette (DNA) odločili za stopnjo N (normal), potem menjalnik deluje lepo prijetno in skrbi za udobno vožnjo, med drugim tudi tako, da medtem ko avtomobil zavija, menjalnik ne pretakne v višjo prestavo. Če pa je celoten sistem v stopnji D (dynamic), se tudi obnašanje delovanja menjalnika spremeni.

Če smo izbrali samodejni program pretikanja, se izkaže kot zelo odziven in tedaj tudi med pospeševanjem v ovinkih prestavi v višje prestavno razmerje, kot je sicer potrebno glede na stanje, ki ga zaznava elektronska podpora vozila.

Vsekakor gre pri Alfi tudi z dopolnilom TCT za do voznika zelo prijazen podporni sistem, ki se ga mora vsak ljubitelj dinamične vožnje že veseliti. Čakanje lahko traja le še nekaj mesecev …

Nov je tudi dvolitrski motor.

Model: 2.0 JTDM

motor (zasnova): 4-valjni, vrstni, turbodizelski

gibna prostornina (cm? ): 1.956

največja moč (kW/KM pri 1/min): 103/140 pri 4.000

največji navor (Nm pri 1/min): 320 pri 1.500; 350 pri 1.750

menjalnik, pogon: RR6, spredaj

prednja prema: pomožni okvir, posamični obesi, vzmetni nogi, trikotni vodili, stabilizator

zadnja prema: pomožni okvir, večvodilna prema, vijačni vzmeti, blažilnika, stabilizator

medosna razdalja (mm): 2.634

dolžina × širina × višina (mm): 4.351 x 1.798 x 1.465

prtljažnik (l): 350

masa praznega vozila (kg): 1.320

največja hitrost (km/h): 205

pospešek 0–100 km/h (s): 9, 0

poraba goriva po ECE, mešan cikel (l/100 km): 4, 5

izpusti CO2 (g/km): 119

Tomaž Porekar, foto: Alberto Alquati, Tovarna