Audi TT S in TT TDI

Da najprej razčistimo 'najpomembnejše': številke na merilniku hitrosti v Teteesu se raztezajo do 300 kilometrov na uro, na krstni vožnji pa je kazalec pokazal največ 270 kilometrov na uro.

Zdaj se lahko posvetimo drugim, 'manj pomembnim' rečem.

22. 5. 2008

Najmočnejši TT vseh časov

Primerjava se vsiljuje sama od sebe: TT se že ves čas, zagotovo pa vsaj zadnji dve leti, kolikor jih šteje druga generacija, poskuša vriniti med tipične kupce Boxsterjev. Zdaj, po kratki preizkušnji različice TTS, je to še toliko bolj jasno. TTS ima nekaj daljše medosje, krajšo karoserijo, a tudi širšo in višjo. Pri tem je v primerjavi z Boxsterjem S le za spoznanje manj močan, vendar ima spet opazno več navora, kar je razumljivo – Boxster diha sam, TTS-a pa polni puhalo. In kar je tudi zelo pomembno: v tem trenutku ima TTS lahko (za doplačilo) nedosegljivo dober menjalnik S tronic, ki pa ga Porsche v šoli še 'ni vzel'.

Jeziček na tehtnici je zelo nemiren. Jasno je, da vsaj še nekaj časa Audi ne bo Porsche, ko gre za imidž. Jasno je tudi, da ima B nekaj očitnih prednosti (na primer zasnovo vodenja koles in sredinsko postavljen motor) pa tudi kakšno manj očitno (zadnji pogon), toda za volanom so stvari videti povsem dorečene: tudi pri največji hitrosti se TTS pelje povsem uravnoteženo in mirno, motor in veter ob karoseriji sta ravno prav (športno) uglajena in celoten vtis v vožnji je odličen. Ročni (6) menjalnik je lepa gesta za športne voznike, ampak z S tronicom (dvojna sklopka) občutek – če preskočimo rahlo boljše pospeške in rahlo večjo porabo – oplemeniti zamolkli, a dobro slišni bop-rr ob bliskovitem pretikanju navzgor.

Na papirju morda le pogon Quattro, ki je tule pravzaprav 4Motion (prečno postavljen motor, sredinski večploščni, elektronsko krmiljeni diferencial namesto zobniš­kega Torsna), ni videti najbolj sladko.

Da je TT 2.0 TFSI postal TTS, so najprej zaslužni motorni inženirji: stroj so namreč dodobra predelali (ojačan blok ob glavnih ležajih ročične gredi, ojačani kritični deli batov in njihovih povezav z ročično gredjo, kakovostnejši material motorne glave), tako da lahko zdrži opazno večje obremenitve, ki so jih prinesli izboljšan sesalni sistem, povečan tlak sistema vbrizga, povečano kompresijsko razmerje, večja turbina (tlak do 1, 2 bara) ter dodelan izpušni del. Le 153 kilogramov težek stroj razganja od moči in je dostojen član družine 'S'.

In preostala mehanika: ojačan je ročni menjalnik, prilagojen je volanski sistem, vzmeti so bolj športne, trebuh je centimeter bliže tlom, blažilniški Audi magnetic ride je serijski, kolesa so lahka 18-palčna in zavore so ojačane ? sprednja koluta merita v premeru 340 milimetrov (zadnja 310), zavorne obloge pa so bolj športne. Še razdelitev mase: 58 odstotkov mase je na prednji premi, preostalih 42 pa na zadnji.

Ne bo ga posebej težko zgrešiti, že zaradi značk TTS ne in tudi ne zaradi ksenonskih žarometov (z dnevnimi lučmi LED), zajetnejših zračnih rež spredaj, izrazitejših odbijačev in bočnih spojlerjev ter zaradi dveh dvojnih izpušnih zaključkov. Na drugi strani vrat so kovinske stopalke, novi merilniki (temno siva podlaga, bela osvetlitev, dodaten merilnik časov krogov), športnodirkaški, v usnje (ali alkantaro) oblečeni sedeži in srebrni šivi v usnju plus značka TTS. In nova je ročica menjalnika S tronic – namesto ob strani ima gumb za sprostitev zavorne ročice spredaj. In jasno: TTS je lahko 2+2-sedežni kupe ali roadster.

Najekonomičnejši TT vseh časov

Jasno je bilo že od srede devetdesetih: turbodizli se bodo vselili tudi v športne Audije. Zdaj se je 125-kilovatni TDI (nova generacija s skupnim vodom namesto enot črpalka-šoba, nova generacija turbopuhala) znašel tudi na jedilniku z imenom TT in po kratki preizkušnji je presegel pričakovanja: z mirnostjo in tihostjo teka (vsaj po občutku iz notranjosti) ter z velikim motornim navorom. Takšen TT je hiter, kar povedo tudi številke o zmogljivostih, prav posebej športen pa ni – še posebej če istega dne presedeš v TTS-a. Jasno, manjka mu vrtljajev (in moči), da bi zadovoljil ostrejše adrenalinske želje, vseeno pa se lepo pelje, če je treba tudi hitro, vselej dinamično (volan, podvozje), teoretično tudi aktivno varno (serijski Quattro), vsekakor (in kar je v nekem segmentu kupcev izjemno pomembno) pa zelo varčno.

Kakorkoli obrnete – komur ni všeč, mu ga ni treba kupiti, neposredni tekmeci pa takšne ponudbe (še? ) nimajo. Že samo zato ima pred njimi ogromno prednost, saj je tudi TT TDI na voljo kot kupe in kot roadster.

Čeprav je videti, kot da tehniki in inženirji delajo čudeže, moč in varčnost še vedno nista združljivi. Zato je tudi Audi za svojega TT-ja izbral običajno pot – enim strel iz vseh topov, drugim paket pogojne ekonomije. Jasno – tudi TT TDI je zaradi vse tehnike in ugleda, absolutno gledano, precej draga igrača. Ampak dobre igrače žal še nikoli niso bile poceni.

Vinko Kernc, foto:? Vinko Kernc

Prvi vtis
 • Videz

  Še posebej TTS daje že z videzom jasno vedeti, da ne čuti spoštovanja niti do Porschejev.

 • Motorji

  Oba sta v vožnji odlična, TDI je tudi zelo lepo izoliran (trušč in tresljaji), oba imata veliko navora, TFSI-ja pa razganja od moči.

 • Notranjost in oprema

  Dodatno privzdignjena raven športnosti za TTS-a in veliko serijske opreme.

 • Cena

  Če gledamo z zornega zmogljivosti in imidža, je cena sprejemljiva, znova pa ostane grenak priokus zaradi povišane 'slovenske' cene ...

Prva ocena

Čudovita kombinacija udobja, tehnike in zmogljivosti. Za marsikoga pa tudi imidža.