Mercedes-Benz razred A: najmanjši ima najboljše

Brez dvoma lahko rečemo, da je razred A med Mercedesi trenutno najmanjši le še po črki, po vsebini nikakor ne.

Mercedes-Benz razred A: najmanjši ima najboljše (foto: Daimler) Daimler
21. 5. 2018

Mercedes-Benz nadaljuje uspešno prenovo svojih modelov. Potem ko so se najprej lotili večjih (in novih) modelov, so zdaj na vrsti najmanjši. A tokratna prenova razreda A, tretja po vrsti, je tako temeljita, da pravzaprav sploh ne moremo več govoriti o vstopnem modelu.


Najprej je spet treba dvigniti palec za obliko, za katero še vedno skrbi tudi Slovenec Robert Lešnik. A tokrat bolj iz praktičnega razloga. Oblikovno se bo treba na novi razred A mogoče malce privaditi. Predvsem zaradi zadnjih luči oziroma kar zadka celotnega, pri katerem se zdi, da je preveč splošen in viden tudi že pri katerem drugem avtomobilu. A to velja vse do trenutka, ko ugotoviš, da je oblika takšna z namenom – da je takšna zato, da se avto postavlja z najnižjim količnikom zračnega upora (CX = 0,25) v razredu. Potem se pač ne gre več zmrdovati nad obliko, mar ne?

Novi razred A je v primerjavi s predhodnikom krepko zrasel. Predvsem v dolžino, ker je prirastka kar 12 centimetrov, nekaj malega, ampak res malega pa tudi v višino in širino. Bolj pomembna podatka sta tri centimetre daljša medosna razdalja (zaradi katere je več prostora tudi v notranjosti) in pa za 20 kilogramov manjša masa avtomobila. Rezultat je skladen avtomobil, ki s svojo podobo ne odstopa preveč od predhodnika, hkrati pa zadovoljuje zahteve sodobnega sveta. Še vedno si Nemci z njim želijo nagovarjati mlade kupce in pa tiste, ki so mladi le še po srcu. In če kdaj, potem bodo zadnji naredili dobro potezo – mladosten videz avtomobila z vsebino, ki bi jo zavidal marsikateri večji in dražji avtomobil.

Notranjost novega razreda A je zagotovo najboljši del avtomobila. Ponuja nekaj novosti, ki so sploh prvič na voljo pri Mercedesu, vse druge so bile doslej rezervirane za večje in dražje brate. Hkrati razred A v notranjosti združuje športnost in eleganco, s čimer je poskrbljeno za precej večji nabor občudovalcev.

Seveda naj najprej izpostavimo povsem nov sistem MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Osrednji zaslon (v katerega so združeni merilniki in sredinski zaslon in bo na voljo v treh velikostih) je videti odlično, hkrati je praktičen, saj je prvič doslej v Mercedesu sredinski zaslon, občutljiv za dotik. Hkrati je (doplačilno) poskrbljeno za tiste, ki ne marajo s prsti upravljati zaslona – bodisi zato, ker ga s tem umažejo, ali zato, ker jim je predaleč oziroma med vožnjo težko zadenejo želeno navidezno tipko. Na sredinsko konzolo med sedeža je dodana nova sledilna ploščica, s katero se prav tako lahko upravlja zaslon. Sicer bo potrebne nekaj vaje, a že prvi vtisi so dobri. Če so pred Mercedesom nekatere znamke že ponudile podobno rešitev, se ta zdi daleč najboljša. Pa to sploh še ni vse, na voljo je možnost upravljanja zaslona (in preostalih funkcij avtomobila) z gumbi na volanskem obroču. Tudi A ima majhne sledilne ploščice med gumbi in upravljanje z njimi je preprosto in predvsem logično. In če vam to še ni dovolj, lahko doplačate in se s sistemom tudi pogovarjate. Aktivirate ga s pozdravom 'Hey Mercedes', nato se z njim pogovarjate v pogovornem jeziku. A žal ne slovenskem ...

Tudi celotna preostala podoba notranjosti navduši. Seveda, zaradi zgolj enega velikega zaslona so bile na voljo drugačne prostorske rešitve, ki so jih Mercedesovi oblikovalci zgrabili z obema rokama. Zanimivi so zračniki, ki poudarjajo športnost, na drugi strani sredinska konzola prinaša eleganco. Pohvalno so gumbi za upravljanje ventilacije ločeni od glavnega zaslona in elegantno umeščeni pod sredinske zračnike. V avtomobilu se sedi nadpovprečno in neizkušen voznik bi težko ugotovil, da se pelje v tako majhnem avtomobilu.

In ko omenjamo vožnjo, tudi tu se novi A nadpovprečno izkaže. V odvisnosti od motorja (in pozneje štirikolesnega pogona) je A opremljen s poltogo ali večvodilno zadnjo premo. Serijsko je na voljo izbira voznega programa, pri boljših različicah je mogoče s pritiskom na gumb določati tudi trdoto blaženja.

Ob začetku prodaje bo razred A na voljo s tremi motorji. Dizelska izbira bo omejena na 1,5-litrski dizelski motor (ki je plod sodelovanja z Renault-Nissanom). S 116 'konji' je povprečno zmogljiv, a relativno tih, pri čemer je za to zaslužna predvsem izboljšana zvočna izolacija potniške kabine. Bencinska motorja sta dva. Oznaka A 200 je varljiva, saj je pod motornim pokrovom povsem nov 1.33-litrski štirivaljnik, ki ponuja 163 'konjev' in jasno zadovolji večino voznikovih potreb. Že dirkaško nastrojen pa je model A 250. Bencinski štirivaljnik ponuja 224 'konjev', do 100 kilometrov na uro z mesta pospeši v dobrih šestih sekundah, pospeševanje pa se ustavi šele pri elektronsko omejenih 250 kilometrih na uro. In če se vam to zdi za tako majhen avto veliko, vas lahko potolažim – novi razred A je tehnološko napreden avtomobil, s številnimi varnostno-asistenčnimi sistemi. Zna se pod določenimi pogoji že polsamodejno peljati, pametni tempomat skupaj z volanskim asistentom stremi k vožnji po sredini voznega pasu, hkrati pred ovinki, križišči in krožnimi križišči samodejno zavira oziroma prilagaja hitrost vožnje. Pri majhnih hitrostih v mestu lahko po zaslugi kamere na zaslonu prikaže živo sliko, dodatne puščice na zaslonu pa močno olajšajo manevriranje v mestni gneči. Hkrati je novi razred A že pripravljen na deljenje avtomobila med prijatelji oziroma družinskimi člani. Dovolj je aplikacija na telefonu, prek nje se lahko vse dogovorite in ne nazadnje tudi odklenete avtomobil.

Novi Mercedes A je tudi v Sloveniji že mogoče naročiti.

Prvi vtis
 • Videz

  Oblikovno všečen, le na zadnje luči se bo treba privaditi.

 • Motorji

  Že ob začetku prodaje velik razpon moči in samodejni menjalnik, prihajata pa tudi štirikolesni pogon in različica AMG.

 • Notranjost in oprema

  Všečna in tehnološko dovršena notranjost..

 • Cena

  Zvezde niso poceni.

Prva ocena

Popolna oblikovna prenova Mercedesovih avtomobilov se nadaljuje. Vsak novi je lepši od predhodnika, a razred A prinaša tudi precej spremenjeno notranjost. Je prvi Mercedesov avto, ki ponuja zaslon, občutljiv za dotik, in po prvih kilometrih lahko celotno notranjost in zaslon le pohvalimo.

Podatki

Model: A 200

Motor (zasnova): turbobencinski, 4-valjni, 16V
Gibna prostornina (cm3): 1.332
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 120/163 pri 5.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 250 pri 1.620
Menjalnik, pogon: R6; DS7, spredaj
Prednja prema: Posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.729
Dolžina x širina x višina (mm): 4.419 x 1.796 x 1.440
Prtljažnik (l): 370 - 1.210
Masa praznega vozila (kg): 1.355; 1.375*
Največja hitrost: 225
Pospešek (0-100km/h): 8,2; 8,0*
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 5,8; 5,2*
Izpust CO2(g/km): 133; 120*
Opombe:

Samodejni menjalnik

Model: A 250

Motor (zasnova): turbobencinski, 4-valjni, 16V
Gibna prostornina (cm3): 1.991
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 165/224 pri 5.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 350 pri 1.800
Menjalnik, pogon: DS7, spredaj
Prednja prema: Posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: večvodilna prema, vijačni vzmeti, blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.729
Dolžina x širina x višina (mm): 4.419 x 1.796 x 1.445
Prtljažnik (l): 370 - 1.210
Masa praznega vozila (kg): 1.455
Največja hitrost: 250
Pospešek (0-100km/h): 6,2
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 6,2
Izpust CO2(g/km): 141

Model: A 180 d

Motor (zasnova): turbodizelski, 4-valjni, 8V
Gibna prostornina (cm3): 1.461
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 85/116 pri 4.000
Največji navor (Nm pri 1/min.): 260 pri 1.750
Menjalnik, pogon: DS7, spredaj
Prednja prema: Posamične obese, vzmetne noge, trikraka prečna vodila, stabilizator
Zadnja prema: poltoga prema, vijačni vzmeti, blažilnika, stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.729
Dolžina x širina x višina (mm): 4.419 x 1.796 x 1.440
Prtljažnik (l): 370 - 1.200
Masa praznega vozila (kg): 1.445
Največja hitrost: 202
Pospešek (0-100km/h): 10,5
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 4,1
Izpust CO2(g/km): 108

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri