Pri BMW-ju so ciljali od daleč... in zadeli

Novi iX je BMW, kot ga še niste videli. Nase opozarja z mogočno podobo in "lounge" notranjostjo - a po prvem preizkusu je jasno, da se za vsemi vidnimi presenečenji skriva všečen paket.

Pri BMW-ju so ciljali od daleč... in zadeli (foto: Janoš Pečnik) Janoš Pečnik
26. 11. 2021

Ko ste novembra lani videli prve fotografije BMW-jeve nove električne senzacije, si verjetno niste mislili, da bo ta mogočna futuristična pojava že čez leto dni vozila po naših cestah, novinarji pa jo bomo lahko prvič preizkusili. Kar težko je tudi verjeti, da je to šele drugi samostojni električni model znamke, ki je prvega predstavila že pred desetletjem - takrat sicer v konceptni obliki, s proizvodnjo i3 so nato pričeli leta 2013.

BMW se je v tem času taktično posvetil elektrifikaciji obstoječe ponudbe in zagovarjal možnost celovite izbire pogonov. Z novim iX pa so sedaj pokazali kaj zmorejo, ko imajo pred seboj nepopisan list. Gre za peto generacijo BMW-jevih električnih pogonov in aluminijasto arhitekturo, ki je sicer sorodna z modularno platformo CLAR.


Novi iX je torej rezultat idej, ki jih omogoča ali pa vsaj navdihuje električni pogon. Pa vendarle ta pogonska specifika, ki to pravzaprav že več ni, ob vseh novostih kar nekako izgine v ozadje. Začenši z zunanjo podobo, ki na fotografijah - kot se pri BMW-ju v zadnjem času pogosto dogaja - razdvaja, v živo pa se je oči hitro navadijo.

Čeprav ne prav lepa v tradicionalnem pomenu besede, pa je oblika gotovo prepoznavna in zadovoljuje pričakovanja, ki nastanejo, ko za avto odšteješ več kot 100 tisočakov. Veliki ledvički tokrat ne služita zračenju, pač pa so za njima skriti senzorji. In še zanimivost - manjše poškodbice plastike se z apliciranjem toplote popravijo same.

Sveža notranjost, ki si zasluži oznako bivalnega prostora

Zame je sicer bolj zanimivo dogajanje v notranjosti. Pozabite na vse dosedanje BMW-je. Vnaprejšnja prepričanja, kako bi se v njih morali počutiti, pa pustite ob strani. Novi iX je zgodba zase in športnost je tukaj skoraj povsem izgubila pomen. Namesto tega ponuja izkušnjo zanimivega in kvalitetnega bivalnega prostora. Mehke površine skupaj z občutkom zračnosti ustvarjajo prijetno vzdušje.

Kabina je temeljito obdana s kvalitetnimi materiali, ki ne izdajajo svojega trajnostnega izvora. Ob rokovanju z atraktivno oblikovanimi elementi, kot sta šestkotni volan in lesena plošča z integriranimi stikali, imam občutek, da sedim v konceptnem modelu. Podobno je s kristalnimi stikali za upravljanje sedežev na vratih.

Zunanje mere so primerljive z modelom X5, kabina pa občutno prostornejša, kar se opazi predvsem pri razkošnem prostoru za noge vseh potnikov - tudi na račun odprtega prostora na sredini. Sedeži so veliki in predvsem udobni s kar presenetljivo odsotnostjo bočne opore na sedalnem delu, kar se vseeno izkaže kot smiselno. Vse skupaj me nekako spominja na zlate čase Renaultovega eksperimentiranja z enoprostorskimi zasnovami.

Za novodobne kaprice električnih vozil, ki včasih rešujejo neobstoječe probleme, iskreno nimam veliko potrpljenja. Zato mi lahko verjamete, da je iX z izjemo odpiranja vrat s stikalom pri tem znosen. Nad armaturno ploščo “lebdi” ukrivljen zaslon na dotik (14,9 palcev), ki si ohišje deli z voznikovim zaslonom (12,3 palcev).

Zaslon je resda velik, a zaradi široke vodoravne postavitve v vožnji ni moteč. Vsej tehnologiji in videni svežini navkljub mi rokovanje s sistemom iDrive ni tuje, med dvodnevnim preizkusom sem si z njim že povsem domač. Tudi osma generacija namreč ohranja prepoznavno zasnovo uporabniškega vmesnika ter upravljanje z vrtljivim stikalom, bližnjicami za preklapljanje osnovnih funkcij sistema in kretnjami.


Seveda s kupom novosti, kot je digitalni ključ za iPhone ali pa na primer podajanje navigacijskih napotkov s pomočjo obogatene resničnosti. Potem je tu še nabor aplikacij - z uporabnimi funkcijami, ki na primer pomagajo ugotoviti stanje pnevmatik, posnamejo morebitno nesrečo ali krajo, hkrati pa lahko potem s kamero v kabini na hitro “počiš” tudi kakšen selfie. Tukaj ne smem mimo omembe audio sistema Bowers & Wilkins, ki navdušuje s prostorskim zvokom - zvočniki so med drugim skriti v naslonjalih za glavo, base pa poudarjajo vibracije v sedežih.

Korak naprej pri asistenčnih sistemih

Novi iX vsebuje tudi novo tehnologijo, ki pomeni korak naprej pri razvoju avtonomne vožnje. Novi senzorji (pet radarskih, dvanajst ultrazvočnih in pet kamer) in nova računalniška platforma z novo programsko opremo. To pomeni možnost tretje ravni avtonomnosti in največji nabor asistenčnih sistemov na BMW-ju doslej. Sistem za preprečevanje trka sedaj zazna nasproti prihajajoči promet ob zavijanju v levo ter kolesarje in pešce pri zavijanju v desno. Na slednje avtomobil opozori tudi pri odpiranju vrat. Razširjeno je delovanje asistiranja pri krmiljenju in aktivnega tempomata, funkcija pomoči pri parkiranju in vzvratni vožnji pa serijska.

Strašljivo zmogljiv in dovršeno udoben

Vozil sem zmogljivejšo izmed obeh različic, ki sta trenutno na voljo - xDrive50. Dva električna motorja s 385 kW moči (523 KM) zmoreta kar 765 Nm navora in potrežeta z bliskovitimi pospeški - kot se za električarja tega razreda spodobi. Do 100 km/h potrebuje 4,6 sekund, z eksplozivno zalogo električnega navora pa se zdi še hitrejši, kot namiguje podatek. Zmogljivosti so v skoraj petmetrskem (4.953 mm) SUV-ju malodane strašljive.

Silovit potisk ne pojenja niti pri višjih hitrostih. V popuščanje desne stopalke te prepriča potrošnja energije, ki na avtocesti v električnih avtomobilih praviloma dramatično naraste. Po WLTP merjenju sicer baterija zmogljivosti 105,2 kWh omogoča 630 km dosega. K učinkovitosti prispeva tudi pametna rekuperacija, ki intenzivnost pojemka prilagaja glede na situacijo - na primer približevanje križišču, omejitvi ali oviri, medtem ko na odprti cesti avtomobilu pusti "jadrati".

Na ultrahitrih polnilnicah omrežja IONITY se zmogljivejši iX polni z močjo 200 kW - od 10 do 80 odstotkov kapacitete se napolni v dobre pol ure, v desetih minutah pa pridobi 120 km dosega. Polnjenje v omrežju BMW Charging, ki vključuje IONITY polnilnice, je prvo leto brezplačno. 

Sprednja kolesa so vpeta z dvojnimi trikotnimi vodili, zadnja pettočkovno, testni avto pa ima tudi zračno vzmetenje z elektronsko nadzorovanimi blažilci. Serijsko krmiljenje ima variabilno razmerje.

V vožnji me navdušuje dovršenost in uravnoteženost podvozja. Tu se BMW-jevi inženirji niso sprenevedali in nastavitve z mero občutka prilagodili karakterju avtomobila in vzdušju, ki ga ta ponuja. Giblje se spokojno, s hitrostnimi ovirami opravi elegantno, udarci izrazitih lukenj in bušk na cesti pa se tudi na 21-palčnih platiščih (serijska so 20-palčna, opcija tudi 22-palčna) občutijo nič bolj kot pridušen topot. Kljub temu - in 2.585 kilogramom teže - se iX v zavojih ne osmeši.

Več povpraševanja po xDrive50, a spet so tu težave z dobavo

Več povpraševanja je prav za močnejši xDrive50, ki se z več moči in boljšim dosegom za velik dovršen SUV, za katerega boste v vsakem primeru veliko plačali, zdi res bolj smiselna izbira. Na kratko sem preizkusil tudi xDrive40 z 240 kW (326 KM) moči, 630 Nm navora in ključno - manj zmogljivo baterijo (71 kWh) s posledično manjšim dosegom - na papirju 425 km. Seveda ne premore silovitih pospeškov močnejše različice, a je pogon kljub temu odziven in kos premikanju velike karoserije.

Tudi prodajo iX žal narekujejo težave z dobavo - slovenski uvoznik ima presežek povpraševanja. Kljub večjemu zanimanju za xDrive50 v tem trenutku lažje dobavijo xDrive40. Skupaj so za prihodnje leto uspeli zagotoviti dvajset primerkov. Kaj pravi cenik? Močnejši xDrive50 stane od 108.450 evrov naprej, za xDrive40 pa boste odšteli vsaj 81.800 evrov. Obetata se še cenejša vstopna in še ena občutno zmogljivejša različica z oznako M60 in okoli 400 kW moči.