Subaru Forester 2.0D

Subaruja Foresterja tretje generacije že poznamo. Poznamo tudi novi, prvi bokserski turbodizelski motor.

Zdaj je ta motor na voljo (tudi) v tej karoseriji.

24. 11. 2008

Ko je Subaru letos predstavil nov turbodizelski motor, ki je hkrati tudi prvi dizel te znamke in nasploh prvi (turbo)dizel takšne (bokserske) gradnje, je bilo le vprašanje časa, kdaj ga bodo vgradili v vse (ali vsaj večino) modelov te znamke. Zdaj je torej prišel čas, ko se je ta motor znašel tudi v verjetno zanj najprimernejši Subarujevi karoseriji, v Foresterju.

Forester je, če ste morda pozabili, prvi avtomobil razreda 'mešancev' med klasičnim osebnim avtomobilom in terencem, ki je odprl povsem nov in vse bolj priljubljen razred, pa pravzaprav nikoli ni dobil pravega posnemovalca; čeprav je že od daleč jasno videti, da gre za vozilo, ki se ne ustraši terena, se zdi, da je od vseh podobnih po svojem zunanjem videzu še najmanj terenski. In ne smemo pozabiti, da je Subaru prvega Foresterja predstavil že leta 1997; tole je že njegova tretja generacija!

In medtem ko so številni novi avtomobili tega razreda vsi po vrsti na voljo s turbodizli, ga je Forester deležen šele odslej. Da je razred po prodaji (in ponudbi) v opaznem vzponu, je menda že nekaj časa jasno, da je turbodizel nadvse zaželen motor v takšnih avtomobilih, pa priča tudi napoved slovenskega uvoznika, ki načrtuje, da bo v letu 2009 večino prodanih Foresterjev poganjal turbodizel.

Ta generacija Foresterja je v primerjavi s prejšnjo (ob za 90 milimetrov daljšem medosju) za 75 milimetrov daljša, za 15 milimetrov (zdaj 215) bolj oddaljena od tal in za 0, 2 metra (rajdni krog! ) okretnejša. Kljub temu pa pri Subaruju trdijo, da je na cesti Forester v marsičem boljši od neposrednih tekmecev in celo od marsikatere pregovorno udobne limuzine: s svojimi nezaznavnimi (motornimi) tresljaji in truščem v notranjosti, z izpustom ogljikovega dioksida (167 gramov na kilometer), s hitrostjo in prožnostjo, z natančnostjo volana in z udob­jem med vožnjo – tudi v najbolj kritičnem trenutku, ko s kolesom prevozi večjo oviro.

Del tega lahko z gotovostjo pripišemo odličnemu vodenju koles (tabela! ), sofisticiranemu vpetju pogonskega sklopa (tekočinsko blaženje! ), nizkemu težišču (bokserski motor, pod njim postavljeni turbopuhalo, ventil EGR, katalizator in filter delcev DPF) in tradicionalnemu 'simetričnemu' vsekolesnemu pogonu.

Velja tudi na kratko ponoviti teorijo motorja. Ta se v marsičem razlikuje od podobnega bencinskega: manjši premeri ter daljši gibi batov in manjša razdalja med bati pomenijo mersko krajšo (za šest centimetrov) in bolj togo zasnovo aluminijastega bloka z dodatnimi kanali za hlajenje. Precej so zmanjšali notranje trenje, prilago­dili vstop svežega zraka in nadeli skupni vod zadnje generacije (tlak do 1.800 barov, elektromag­netno krmiljene šobe) ter turbopuhalo s prilagodljivim kotom lopatja na turbinski strani.

Od enakega motorja v Legacyju se zaradi rahlih sprememb (vmesni hladilnik polnilnega zraka, filter delcev DPF) razlikuje v največji moči (trije 'konji' manj), ima pa povsem enak navor. Za motorjem je prav tako nov ročni (6) menjalnik, zasnovan posebej za ta motor, pogon pa je že Subarujeva klasika – stalni štirikolesni z razdelitvijo navora med osi v razmerju 50 : 50, z blokado pogona z viskozno sklopko in z elektronsko nadgradnjo s stabilizacijskim sistemom VDC.

Z izjemo višjega sedenja takšen Forester na urejenih cestah zelo dobro skriva terenski značaj, tako z udobjem kot z občutkom izza volanskega obroča. V novi kombinaciji, torej s tem motorjem, pa je dobil tudi lepo popotnico pri prodaji in povsem mogoče je, da bo 115-odstotno rast prodaje Subarujev v Sloveniji (prvih devet mesecev v letošnjem letu v primerjavi s prvimi devetimi meseci lani) še pospešil.

Slovenija

Interservice, slovenski zastopnik za Subaru, ima takšnega Foresterja že v ceniku. Na voljo sta dve različici, X za 31.490 in XS za 33.990 evrov, ki sta bogato opremljeni in se razlikujeta le v malenkostih – XS ima kakovostnejši avdiosistem, 17- namesto 16-palčnih koles, ksenonske namesto halogenskih žarometov, strešne nosilce, strešno okno in še nekaj drobnarij. Za doplačilo ostaneta le kovinska barva in usnjeno oblazinjenje.

Vinko Kernc, foto: Vinko Kernc

Prvi vtis
 • Videz

  Resda bolj 'evropskega' videza kot prejšnje generacije, tudi prepoznavnega obraza te znamke, a brez možnosti, da bi se za njim obračale glave.

 • Motorji

  Zelo dober, prožen, odziven in zmogljiv. Tudi zelo tih (v notranjosti) in ne tresoč.

 • Notranjost in oprema

  Oblikovno korak pred zunanjostjo, tradicionalno popolna oprema že v osnovnem paketu. Dobri materiali.

 • Cena

  V primerjavi z Volvom in s podobnimi krepko cenejši, v primerjavi z modeli manj prestižnih znamk pa nekaj dražji. A tudi z veliko več serijske opreme.

Prva ocena

Presenetljivo dobro počutje v vožnji na cestah vseh vrst, a tudi 'terensko' dovolj ­zmogljiv, da se ne ustraši brezpotij. Upoštevaje paket opreme in tehniko je odličen, le oblikovno je še vedno nezanimiv.