Vozili smo: (Nova) Mazda5

Pogosto se zdi, da je izza volana avtomobil nove generacije bolj ali manj enak kot njegov predhodnik. Toda na videz majhne stvari se skozi generacije seštevajo, in temu se reče napredek.

25. 7. 2010

Mazda5 prve generacije, torej tista, ki je še vedno v prodajnih salonih, bo 'živela' le pet let, a je v tem obdobju pridobila precejšnje zaupanje kupcev. Mazda je letos marca v Ženevi pokazala naslednico, ki bo na prodaj jeseni, a so novi model nekoliko okrnjeni skupini novinarjev že predstavili.

Tovrstne predpremiere niso več nič novega, dogajajo pa se bolj ali manj zato, ker želijo snovalci predstaviti nekatere pomembne malenkosti, ki se pri uradni 'krstni' vožnji med množico informacij izgubijo.

Pri novi Mazdi5 želijo poudariti štiri stvari in med njimi seveda najprej oblikovanje. Načelno za kupca tu znanosti ni, saj gre za preprosto mnenje, ali jim je všeč ali ne, toda oblikovalci vidijo stvar povsem drugače. Mazda5 je osnovana na oblikovanju, ki se v številnih elementih opira na tok vode različnih oblik.

Ni težko opaziti izraza oblikovanja, ki so ga poimenovali Nagare, in sicer najbolj na boku. Boka morata biti zaradi drsnih vrat razmeroma ravna, zato so želeli dodati nekaj, kar bi razbilo monotonost.

Oblika vala, ki se začne pri prednjih žarometih in od tam nadaljuje prek koloteka na bok, se optično razbije na utripalki v več valov, vse skupaj pa se končuje pri zadnjih lučeh.

Oblikovalski prijem je nežen, a jasen in daje boku avtomobila neki samosvoj, prepoznaven izraz. V celoti deluje Mazda5 bolj čvrsto, a hkrati tudi čustveno in do neke mere eksotično.

Uporabnost in prilagodljivost je drugo poglavje. Pri limuzinskih kombijih nekatere znamke kar tekmujejo, kdo bo pri zasnovi bolj duhovit, in Mazdin karakuri se zdi ena izmed bolj posrečenih rešitev, čeprav morda tudi ta ni za vse idealna.

Pri prednjih sedežih ni kakih posebnosti, bistvo se začenja v drugi vrsti, kjer so uradno sedeži sicer trije (s tem pa trije vzglavniki in trije tritočkovni varnostni pasovi), a je srednji sedež (še vedno) zasilen: sedalo se preklopi in zloži v sedalo enega od bočnih (pravih) sedežev, naslonjalo pa se lahko postavi v lego naslonjala za roke za dva potnika ali se povsem umakne.

Takrat nastane med sedežema prehod, ki lajša dostop do tretje vrste. Sicer sta sedeža druge vrste vzdolžno pomična, tudi preprosto 'pomakljiva' (naprej) za klasičen dostop k tretji vrsti, njuni naslonjali pa se lahko položita v povsem vodoravno lego.

Na ta način in ob zloženih sedežih tretje vrste nastane povsem ravna površina za prevoz večjih predmetov. Sicer pa sta sedeža tretje vrste že kar razkošnih mer pa tudi kolenskega prostora je tam precej. Gre torej za sedežno konfiguracijo, ki jo lahko označimo kot 6+1, bo pa tudi nova Mazda5 na voljo kot le petsedežnik.

Mazda5 je eden redkih tako velikih enoprostorcev z drsnimi bočnimi vrati in marsikdo ceni njihove prednosti. Mazdi je namreč uspelo zasnovati mehanizem, ki potrebuje le dodatnih 16 centimetrov prostora ob boku, da se vrata odprejo; pri klasičnih vratih je potrebnih vsaj 30 do 40 centimetrov, da se vrata odprejo toliko, da lahko potniki vstopijo ali izstopijo.

Novo pri teh vratih pa je dodatno tipalo, ki ustavi zapiranje že v primeru, ko vmes pride tako nežna stvar, kot je balon. To pomeni, da je novo tipalo precej bolj občutljivo, s tem pa možnost poškodb krepko manjša, še vedno pa imajo vrata navorsko tipalo, ki pa zahteva precej večjo silo, da ustavi zapiranje vrat.

Pogonski sklop. Turbodizel bo nov in zato na trgih šele januarja prihodnje leto, sprva pa se bo treba zadovoljiti z dvema znanima bencinskima motorjema, med katerima je kar precej razlike v tehniki in tehnologijah. Dvolitrski DISI je vsaj na papirju krepko naprednejši: zmogljivejši, a tudi varčnejši in čistejši, pri obeh pa jim je uspelo zmanjšati porabo in izpuste škodljivih snovi.

Zanimiva je tudi nova nanotehnologija izdelave katalizatorja, s katero so prihranili kar 70 (! ) odstotkov dragih kovin, potrebnih za dokončno zgorevanje le delno zgorelih spojin.

In na koncu še podvozje. S posebno, pri Mazdi razvito tehnologijo meritev jim je uspelo, izhajajoč iz teoretičnih zahtev po mehkosti vožnje, doseči mehkejše prehode med različnimi akcijami voznika: pospeševanjem, zavijanjem, zaviranjem.

Poleg aerodinamičnih prijemov karoserije (manj dviga na zadku, zato večja smerna stabilnost), optimiranega nadzora dodajanja (in odvzemanja) plina, optimiranja karakteristike stopalke sklopke, povečane togosti karoserije ter optimiranega vpetja in značaja podvozja (blažilniki, vzmeti, stabilizatorja) so na preprost, a učinkovit način omilili sunke, ki jih (lahko) povzroča sukanje volanskega obroča.

Na koncu volanskega droga je odslej gumast vložek, ki še vedno omogoča, da se čuti stik s cesto, a je dovolj mehak, da ublaži pri sukanju obroča nastale sunke.

Prava, krstna vožnja nove Mazde5 torej še sledi, smo jo pa vseeno na kratko že lahko preizkusili. Občutek izza volana je res nežnejši, ugodnejši, ostaja pa tisti dinamičen občutek neposrednosti krmiljenja, ki je eden od ključnih elementov slogana Zoom-zoom. In naj se zdijo opisane spremembe in novosti še tako majhne, morda nezaznavne, se je treba zavedati: v njih je napredek. Brez njih pa stopicanje na mestu.

Vinko Kernc, foto: Vinko Kernc

Prvi vtis
 • Videz

  Precej bolj tekoče poteze, zdaj zadaj z vodoravno (prej navpično) postavljenimi lučmi.

 • Motorji

  Za začetek le z dvema bencinskima motorjema, od katerih je dvolitrski tehnično opazno sodobnejši.

 • Notranjost in oprema

  Zanimiva razporeditev in zasnova sedežev: v drugi vrsti le dva, tretji je pomožen. Dobri materiali in všečen videz.

 • Cena

  Cena še ni znana.

Prva ocena

Mazda5 druge generacije je v marsičem napredovala, začenši z videzom zunanjosti, predvsem pa v notranjosti. Največja pomanjkljivost je skromna izbira motorjev, (turbo)dizel prihaja šele v začetku prihodnjega leta.