Vozili smo: Porsche 911 Carrera (4) GTS

Porsche ohranja svojo športnost z modelom, ki mu je prinesel ugled. Zdaj se je izbira pri 911 Carreri še razširila, znova je na voljo tista z oznako GTS. V kar štirih izvedenkah je zdaj na voljo Grand Tourismo Sport.

14. 1. 2015

Poglejmo nekaj zanimivosti: Porsche je brez dvoma znamka, ki ji uspeva prodati največje število zares zmogljivih športnih avtomobilov. Razen nekoliko manjšega z dvojnim imenom, Boxterja in Caymana, je njihov najpomembnejši model tisti z oznako 911. Ta se zdi neuničljiva ikona, s katero se iz roda v rod Porschejeva slava le še širi in utrjuje. Že več kot 50 let! Je tu sploh treba kaj dodati? Seveda je. To pa pravzaprav najbolj vedo prav v Stuttgartu, na sedežu slavnega družinskega podjetja, ki se je v zadnjih petih letih moralo podrediti delu družine, ki po ženski Porschejevi strani nosi ime Piëch. Poslovno so sicer tako pred časom Porschejevi šefi zapeljali v jarek, a jih je zagon, ki ga je predvsem treba pripisati prav 'devet-enajstici', iz jarka tudi popeljal nazaj na pot uspeha.

Porschejev avtor predstavitvenega besedila novega 911 Carrere GTS našteva, da zdaj z dodatkom GTS paleta različic Carrere obsega že 12 postavk! Če upoštevamo, da zraven najbrž sploh niso šteli tistih 911, kjer dodatka Carrera ni v imenu (Turbo S, na primer), je izbira res že skoraj prevelika. Pa se s tem večina tistih, ki se zares zanimajo za nakup, najbrž sploh ne bo strinjala ...

Zdi pa se, da je skrivnost uspeha neštetih rodov 911 prav v tem, da so znali ponudniki vedno najti nekaj, kar je bilo zanimivo za zaljubljence v te avtomobile. Navsezadnje se tudi oznaka GTS pri 911 pojavlja šele drugič, prejšnji rod 911 je takšno oznako nosil od leta 2010 (spodbuda zanjo je bil uspeh Cayenna GTS). Od uveljavitve so jo kupci 911 kar hitro usvojili, kar 23 odstotkov vseh prejšnjega rodu jo je nosilo – če to prenesemo v številke, jih je bilo okoli 6.200.

Razlogov za modelsko dopolnilo je bilo torej dovolj. Da se bo tudi zdaj uveljavil pri kupcih, pa je razvidno iz tega, kar 911 Carrera GTS ponuja. Možnih je največ kombinacij med obema karoserijskima različicama (kupe, kabriolet), pogonom (zadnji, štirikolesni) ter povezavo motorja z menjalnikom (sedemstopenjski ročni, samodejni oziroma dvosklopčni). Tudi drugo, kar ponuja GTS, je precej privlačno, na primer razširjen zadek s širšimi blatniki in kolotekom, kar sicer ponuja Carrera 4. Kupec pri GTS že v osnovi dobi dodatek Chrono Sport. Odlični se zdijo sedeži v kombinaciji prevlek iz usnja (ob robovih) in alkantare (po sredinskem delu).

Seveda je tu tudi motor: šestvaljni bokser ima v tej različici Carrere največjo moč brez dodatnih puhal za prisilni vnos zraka v valje. Močnejši motor zagotavlja večjo moč (+30 'konj') zgolj z drugačno izvedbo sesalnega trakta ‒ odmikačev, ki omogočajo hitrejše odpiranje in poznejše zapiranje sesalnih ventilov in dovoljujejo tudi vrtenje v višje vrtljaje (do 7.800). Posebej so razvili nov resonančni sesalni trakt, še dodatno spolirali sesalne kanale, drugače programirali podporno elektroniko. Tako večja moč kot tudi navor zato pripomoreta k še boljšim voznim lastnostim.

Različica z ročnim menjalnikom v kupejevski karoseriji je tako zdaj najhitrejša med Carrerami (za malenkost sicer, a tako pač je). Nasploh se zdi, daje zdaj Carrera GTS prevzela naziv najbolj cestnega in hkrati najbolj dirkaško-športnega pri modelu 911. S tem se bodo še posebej strinjali tisti, ki jim dvosklopčni menjalnik (Porsche Doppelkuplungs-Getriebe) ne leži preveč in se raje zanašajo na svojo lastno intuicijo in znanje, ko gre za pretikanje prestav. Rezultati merjenj seveda govorijo v prid PDK, a človek je pač individualno bitje, ki si ustvari svoje mnenje in ga je težko prepričati, čeprav je napačno ...

Čeprav ni v pomoč pri vožnji, je pri motornih značilnostih kljub temu treba omeniti še nov izpušni sistem. Zvok motorja je povsem značilen in že skorajda enkraten. Opazimo ga s črnim slogom izpušnih cevi na zadku. Pri Porscheju povedo, da so ga dosegli s poigravanjem izpuha motorja in nadzorom pokrovk v izpušnih ceveh, kar daje Carreri GTS značilen motorni zvok, predvsem med menjavanjem prestav ali ob odvzemu plina. Nekaj za uho iz motornega prostora res navduši, še posebno, če je trenutek primeren in kabrioletova streha zložena v zadku. Jasno pa je, da lahko v tej glasbi uživamo tudi pri različici z zaprto streho.

Za vozni preizkus smo imeli srečo. Kalifornijske običajne ceste so presenetljivo dobro speljane, če se vzpenjajo v hribe. Ko smo premagovali hribovje severno od Pasadene in vozili proti puščavski notranjosti, je bilo dovolj priložnosti za primerno ogrevanje! Čakal nas je še preizkus na enem od najhitrejših dirkališč ZDA, v Willow Springsu v okolici Lancastra. Hribovito puščavsko okolje daje temu dirkališču zanimiv pridih, hitro speljani ovinki pa zahtevajo celega človeka (brez strahu pred hitrostjo). Oborožen z uporabnimi napotki Porschejevega instruktorja Connorja de Phillipija sem se podal na štirikilometrski krog. Na dirkališčih se vedno poskušam prepričati, da če si dober, ti seznanjanje s skrivnostmi prave linije in primernih mest za začetek zaviranja ni težava. Nisem ravno prepričan, ali mi je to res uspelo po dvakrat petih krogih, kolikor jih je bilo na voljo. A Carrera 4 GTS (torej štirikolesno gnana) se odlično odziva na voznikove vložke: tudi pri večjih hitrostih jo zares lahko vodiš tja, kamor si si zamislil. Ker je tudi motorne moči več kot dovolj, je samo še od tvojih rok (in glave) odvisna hitrost premagovanja ovinkov. Res pa je, da prav tako kot zmogljivost motorja navduši tudi zmogljivost zavor! Ogljikokeramična kombinacija zavor je strupeno temeljita in šele tedaj ugotoviš, da bi bil lahko z zaviranjem pred ovinki še veliko učinkovitejši, če bi le bil še nekoliko poznejši.

Lega na cesti je pač takšna, kot mora biti za 911, ki so ga pri Porscheju pozicionirali takoj pod dvema njihovima najhitrejšima in najzmogljivejšima različicama, 911 Turbom in 911 GT3. Prav tu pride do izraza nekoliko širši zadnji kolotek (seveda tudi pri različici s pogonom zadaj). Vozniku še najbolj pomaga PASM (Porsche Active Suspension Management). Zato je dno karoserije GTS tudi za centimeter manj oddaljeno od ceste, kar seveda zniža tudi težišče in omogoča dobro dinamiko pri vožnji v ovinke. Serijsko je vozniku v pomoč tudi PTV (Porsche Torque Vectoring) – za izboljšanje prenosa moči na cesto, prispeva pa tudi k zmanjševanju vpliva spreminjanja težišča v povezavi z delovanjem zadnje diferencialne zapore. Pri različicah s samodejnim PDK je na voljo PTV plus, ki pa je pravzaprav elektronska podpora in nima mehanskih učinkov na prenos moči.

Kako pa Carrero GTS sploh ločimo od običajnih? Že omenjenim desetim milimetrom niže nasajene karoserije in značilnim temnim izpušnim cevem na zadku se priključijo še biksenonski žarometi. Tu je tudi širši zadek. Prepoznavna je tudi po posebnih kolesnih obročih. Ti so temni, imajo pa sredinski pritrdilni sistem (kot ga je doslej imel le Turbo S). Nekoliko drugačen je tudi videz na maski, z bolj športnimi detajli in zračno odprtino za sredinski hladilnik. Tudi videz bočnih vzvratnih ogledal se razlikuje.

Seveda gre pri temle Porscheju za športno specialko, za katero bo treba na kup (ali morebiti v banko) kar nekaj časa dajati denar. Lažje bo ob nakupu tistim, ki ga imajo več. Vsekakor bo vsakdo našel pravo izbiro.

Zdi se zelo prepričljiva!

Besedilo: Tomaž Porekar, foto: Marc Urbano, Tomaž Porekar in tovarna

Prvi vtis
 • Videz

  Značilen za 911 in nič ga ne bo spremenilo.

 • Motorji

  Motor je eden najlepših po zvoku in najmočnejših brez turba.

 • Notranjost in oprema

  Vozniški prostor dovolj športen, za kam dlje pa se bo treba navaditi na skromno prtljago.

 • Cena

  Nemci so pri nakupu na boljšem, razlika v davkih je kar 40 tisočakov.

Prva ocena

V vsem prepričljiv, že skoraj idealen, a kaj ko je za večino tako nedostopen.

Podatki

Model: Porsche 911 Carrera (4) GTS Coupé

Motor (zasnova): bokser, 6, turbobencinski
Gibna prostornina (cm3): 3.800
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 316/430 pri 7.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 440 pri 5.750
Menjalnik, pogon: R7 ali S7 (DS); zadnji (štirikolesni)
Prednja prema: posamični obesi, prečna in vzdolžna vodila, vzmetni nogi, stabilizator
Zadnja prema: večvodilna prema, vijačni vzmeti, blažilnika stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.450
Dolžina x širina x višina (mm): 4.509 x 1.852 x 1.296
Prtljažnik (l): 125 + 260
Masa praznega vozila (kg): 1.425 (1.470)
Največja hitrost: 306 (304)
Pospešek (0-100km/h): 4,4
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 9,5 (9,9)
Izpust CO2(g/km): 223 (233)
Opombe:

Opomba: Podatki za štirikolesni pogon so v oklepaju.

Model: Porsche 911 Carrera (4) GTS Cabriolet

Motor (zasnova): bokser, 6, turbobencinski
Gibna prostornina (cm3): 3.800
Največja moč (kW/KM pri 1/min.): 316/430 pri 7.500
Največji navor (Nm pri 1/min.): 440 pri 5.750
Menjalnik, pogon: R7 ali S7 (DS); zadnji (štirikolesni)
Prednja prema: posamični obesi, prečna in vzdolžna vodila, vzmetni nogi, stabilizator
Zadnja prema: večvodilna prema, vijačni vzmeti, blažilnika stabilizator
Medosna razdalja (mm): 2.450
Dolžina x širina x višina (mm): 4.509 x 1.852 x 1.294
Prtljažnik (l): 125 + 160
Masa praznega vozila (kg): 1.495 (1.540)
Največja hitrost: 304 (303)
Pospešek (0-100km/h): 4,6
Poraba goriva po ECE (mešan cikel) (l/100km): 9,7 (10,0)
Izpust CO2(g/km): 228 (235)
Opombe:

Opomba: Podatki za štirikolesni pogon so v oklepaju.