19 avtomobilskih oglasov, posnetih v Sloveniji in na Hrvaškem

15. 9. 2017
Deli
19 avtomobilskih oglasov, posnetih v Sloveniji in na Hrvaškem (foto: Matevž Hribar)
Matevž Hribar

Kaj imajo skupnega Audi A5, Bentley Continental GT, Ford Fiesta, Mini Countryman, BMW R1200GS in Honda Africa Twin? Reklamne spote so posneli v Sloveniji in na Hrvaškem.

Da naša državica z okolico obiskovalcu nudi čudovite razglede, verjetno ni potrebno posebej razlagati. To so ugotovili tudi proizvajalci avtomobilov in motociklov oziroma agencije, ki se ukvarjajo z video produkcijo reklamnih spotov. Ko k razgibani naravi na razmeroma majhnih razdaljah dodamo še cenovno ugodnejšo delovno silo, statiste in dovoljenja za snemanje, hitro postane jasno, zakaj se v naši okolici rodi ure in ure promocijskega materiala v tekočih posnetkih.

Je pa res, bi glede na ponavljanje enih in istih cest lahko razmislili o novih iskalcih lokacij ...

Ferrari Portofino (Koper-Izola, Črni Kal, Ljubljana, Strma Reber)

Snemanje oglasa za Ferrarijev model, ki je nasledil Californio T, je v domačih družabnih medijih požel precej pozornosti. Snemali so ga na kolesarski cesti med Koprom in Izolo, v Ljubljani (BTC, Dunajska), dinamični posnetki pa so bili narejeni na zaviti cesti nad Osilnico, ki je postala znana po tekmovanju z rolkami.

Bentley Continental GT (Jadranska Magistrala)

V tem videu so več pozornosti kot okolici namenili podrobnostim avtomobila (in predmetom, v katerih so jemali navdih za obliko), a vseeno je jasno, da so bili akcijski posnetki narejeni na eni in edini – Magistrali. Ne verjamete? Poglejte video št. 2, ko se na zemljevidu navigacijske naprave izpišeta mesti Zadar in Gospič.

Ford Fiesta (jadranska Magistrala, Pag)

Kdor se pogosto vozi v tistih krajih, bo hitro prepoznal kričeče rdeč Maslenički most med Paklenico in Zadrom, medtem ko Fieste v zadnjem kadru čakajo na trajekt za Žigljen. Verjetno so bili že pozni pa ni bilo časa, da bi se vračali preko mostu.

Mini Countryman (Mangartsko sedlo)

Zaradi snemanje točno te reklame sem lansko leto z motorjem moral celo čakati zaradi zapore ceste. Pod mogočnim Mangartom je bila prisotna številčna snemalna ekipa, takrat javnosti še nepredstavljen avtomobil pa so medtem, ko so sprostili cestni promet, skrivali v šotoru. Tam je nastala tudi 'vohunska' fotografija.

Akrapovič – serijski superbajki na Grobniku

Tistim, ki dirkališče in dirkanje dobro poznajo, je jasno, da je bila vožnja prilagojena snemanju (in ne dirkanju), a vseeno je treba priznati, da so posnetki tako mojstrsko zloženi, da je še tribuna iz paleozoika videti lepa. Akrapovič je z videom zadel žebljico na glavico, saj je video na Facebooku delilo 10.248 sledilcev, s tem pa je posnetek videlo preko pol milijona ljudi.

BMW R 1200 GS (Pag, Velebit)

Že kar takoj na začetku se štirje GSi zapeljejo preko paškega mostu, nato se pojavi tudi nekaj posnetkov izven asfaltnih cest, verjetno posnetih v Velebitu. Nato sivolasi in bradati manekeni, prav takšni, kot si želi biti vsak moderen in uspešen moški, pri atu poizkušajo med, katerega so, upam, tudi kupili in ne le oblizovali prstov, video pa se zaključi z izplutjem barke mimo na pomol parkiranega stroja. Istočasno je ekipa posnela tudi material za video, v katerem razložijo delovanje dinamičnega elektronskega vzmetenja in motornih programov.

Honda CBR 1000 RR (Grobnik)

Robert, kreativni direktor (itak, kdo pa še danes hoče biti serviser CNC strojev ali pa pastir), je lep, urejen, negovan, z lepo uro in lepimi oblekami. Ampak v prostem času, kar ga sploh najde med vsemi fotošutingi morskih deklic, se pa rad preganja po Grobniku, seveda tudi tam počesan kot iz škatlice. Še najrajši dirka sam s seboj. Še dobro, kajti ustavljati se po koncu dirke na štartni črti in to brez, da bi to nakazal z dvignjeno roko, bi bilo lahko nevarno.

Škoda Octavia RS (Grobnik)

A ustavljanje sredi piste ni nič v primerjavi s tem, kar počne voznik Škode Octavie RS – vozi se v napačno smer! Petkrat.

Honda CBR650F (Solkan)

Ooo, glej ga, most čez Sočo pri Solkanu!

Honda Africa Twin (Pag, Kamenjak)

Ah, so tile svetovni popotniki brez idej – tudi tale motorist na Africi Twin je šel na Pag. Verjetno zato, ker je na Instagramu sledil hashtagom s hudimi bejbami in tako prišel do Zrč. Prizori iz 'džungle' kanijo biti posneti na Kamenjaku, zagotovo pa boste pečine s skrajnega konca Istre prepoznali pri 1:05. Proti koncu se je lepotcu pridružil lepo zagoret dalmatinski ribič.

Honda skuterji (letališče v Divači?)

Se mi samo zdi, ali je tale cesta malo preširoka za – cesto? Mimogrede - simpatična reklama!

Peugeot 5008 (Pag)

Mislim, da bom opustil potapljanje. Ste vedeli, da je v hrvaške vode zašel sinji kit?

Audi A5 (Škofja Loka, Bohinj)

Zgodba o grdemu račku, kateremu je odsev delno zamrznjenega bohinjskega jezera pokazal, da pravzaprav ni tako grd. Tisti s pomanjkanjem samozavesti – ne se gledati v ogledalu, pozimi pojdite 'u Boh'n'!

Renault 5 (Ljubljana, Maribor)

V arhivu ljubljanskega studia Luna je tudi tale legendarna reklama za Renault 5: od petka do petka - Petka!

Mitsubishi Outlander (Ljubljana - center, BTC, Bled, Koper)

Urejen družinski oče se med tem, ko se iz šopinga sprehaja do avtomobila, ki se hrani z elektriko, ozre po svojem življenju ... Zadovoljen je. Verjetno je tudi zato, ker ima Outlander dovolj velik prtljažnik za ženino 'fasngo'.

Suzuki SX4 S Cross (Velebit, Jadranska magistrala, Predel, Mangartsko sedlo)

Hm, nikakor ne znamo ugotoviti, v kateri avtopralnici se zaključi oglas. Lahko kdo pomaga?

Fiat Ducato (Črni kal z okolico)

Ah, kako smo lahko pozabili obisk Chucka Norrisa v Sloveniji. Ne upamo biti kritični, da nas ne obišče še enkrat ...

Opel (Ljubljanski grad)

Oče čisto nehote zafrkne sinov zmenek. Čeprav, če smo odkriti, je morda bolje, da se poljubljanje ni nadaljevalo, saj sin ni izbral dovolj odročne lokacije. Kaj ti bo razgled, ko pa naključni sprehajalci potem gledajo tebe? Tudi nekaj drugih Oplovih oglasov je bilo posnetih v naših krajih, denimo tale in tale.

Porsche Cayenne (Mangart, Bovec, Jadranska magistrala, Rogaška Slatina, Šmarje pri Jelšah, Ljubljana)

Opla, tudi Porschejevo družinsko-poslovno raketo so snemali v naših koncih. No, vmes najdemo nekaj kadrov visokih stolpnic in afriške divjine, ki definitivno niso iz tega dela Evrope, a to je tudi bistvo videa: da smo skupaj, ne glede na to, kje smo. Štekate? To pa ni vse: v istih krajih je bil posnet tudi Cayenne Turbo.

zbral: Matevž Hribar

Novo na Metroplay: Po svetu kulinarike in nazaj domov | Jorg Zupan