3 neverjetni načini, kako so se ljudje izmuznili prometni kazni

Številni vozniki, ko jih ustavijo policisti kazen za svoj prekršek tiho plačajo, nato pa preklinjajo organe pregona, ki so jih ustavili ravno takrat, ko so slučajno vozili nekoliko prehitro ali pa jih je zmotil urgentni telefonski klic. Vsi pa ne podležejo roki pravice tako hitro – tule so 3 neverjetne zgodbe o tem, kaj so nekateri pripravljeni storiti, da se izmuznejo plačilu prometne kazni.

3 neverjetni načini, kako so se ljudje izmuznili prometni kazni (foto: Profimedia) Profimedia
18. 1. 2022

Moški, ki je prijavil, da je bil njegov avtomobil ukraden – 20-krat v 13 letih

Zgodba, v kateri ni toliko fascinantno dejstvo, da se je gospodič uspel več kot desetletje izogibati plačevanju prometnih kazni, ampak predvsem to, da njegove precej enostavne prevare v vsem tem času niso uspeli razkrinkati.

Dogajalo se je v Avstraliji, kjer je Mario Hill iz North Greelonga v razponu 13 let prejel 20 kazni za prehitro vožnjo in vožnjo skozi rdečo luč na semaforju. In teh kazni mu nikoli ni bilo potrebno poravnati. Kako le? Vse te kazni je voznik prejel posredno, saj ga policisti niso dejansko ustavili, ampak ga je posnela prometna kamera. Takoj, ko je voznik prejel kazen v nabiralnik, pa je prijavil, da je njegov avtomobil ukraden. Ko so kazen umaknili, je ponovno prijavil, da je bil avtomobil najden, še preden je policija pričela preiskovanje zaradi ukradenega vozila. Kazen je tako odletela na račun fiktivnih roparjev.

V vseh teh letih policiji nekako ni uspelo odkriti vzorca, ki ga predrzni voznik ni niti malo spreminjal. Vsaj do 21. poskusa, ko so njegovo finto le razkrinkali – tako, da so domnevno ukraden in ponovno najden avtomobil vseeno preiskali in odkrili, da so na njem izključno voznikovi prstni odtisi.

Ženska, ki je zaigrala lastno smrt, da bi se izognila šopku kazni

Smrt očitno reši vse probleme. Policisti mrtvim ne morejo pisati kazni, občina jih ne more nadlegovati zaradi parkirnih kazni, vsi postanejo nemoči. Problem je le, ker je smrt tako nadležno večna. Zato si je takrat 36-letna Kimberly Du iz mesta Des Moines v Iowi pred časom zamislila trik, s katerim bi lahko rešila oba problema.

Kimberly si je s svojo neodgovorno vožnjo nakopala kar nekaj kazni, ki jih nikakor ni želela poravnati. Zato je sodniku za prekrške napisala pismo, v katerem je trdila, da je mrtva, pismo pa podpisala z imenom svoje mame. Prepričana, da bi bilo ob to pismo pametno priložiti še kakšen dokaz, je hitro ponaredila še svojo osmrtnico, da je bila videti, kot da jo je izrezala iz lokalnega časopisa.

Prevara je delovala! A le kakšen mesec.

Kimberly je namreč pozabila, da čeprav je sedaj uradno mrtva, je v resnici še vedno precej … "tuzemeljska". In kot obstoječa Kimberly je bila še vedno obupna voznica. Tako jo je mesec po njeni osmrtnici ustavil policaj, ki pa v trenutku šoka ni pomislil na to, da se morda pogovarja z duhovi, ampak da ima v rokah verjetno zelo površno prevarantko.

Moški, ki se je iz prometne kazni izmotal s seminarsko iz fizike

Z akademiki ni pametno češenj zobati. To je izkusil tudi policist, ki je ustavil Dmitrija Krioukova v njegovi Toyoti Yaris, ker naj bi prevozil STOP znak. A policist ni vedel, da je Dmitrij oborožen – z doktoratom iz fizike. Dimitrij je bil namreč profesor na univerzi v Kaliforniji, zato se je odločil, da se bo demanta te prometne kazni lotil iz znanstvene perspektive. Kot pritožbo na kazen je spisal štiri strani dolgo znanstveno obrazložitev, podkrepljeno z enačbami in grafi.

V pritožbi je Dmitrij trdil, da je bil policist zaveden v prepričanje, da ga je videl, kako se je peljal mimo STOP znaka brez ustavljanja, prepričanju pa so, sodeč po njegovi znanstveni razlagi, botrovali trije specifični pogoji. Takole je zapisal v povzetku: »(1) Opazovalec ne meri linearno ampak kotno hitrost avtomobila; (2) Avtomobil zavira in posledično pospešuje relativno hitro; (3) Obstaja kratkotrajna obstrukcija opazovalčevega vidnega polja z zunanjim objektom, t.j. drugim avtomobilom, v trenutku, ko sta oba avtomobila blizu STOP znaka.«

Vse to je potem razvil v zelo kompleksno in obenem nadvse prepričljivo znanstveno razlago, ki je večini posameznikov težko dojemljiva. Očitno je tudi sodnik ni razumel, zato je po branju pritožbe kazen hitro razveljavil. Verjetno je ugovotil, da bi nadaljni dialog vodil do preveč glavobola, kot si ga prometni prekršek zasluži.

Dmitri je pritožbo objavil tudi na spletu in svet pozval, da najde napako v njegovi obrazložitvi. PDF štiristranskega dokumenta si lahko še danes pogledate tule in preverite, če morda vi bolje razumete tole edinstveno pritožbo.