5 faz, ki jih boste prestali ob kupovanju naslednjega avtomobila

Avtomobili so zelo zanimiva pojava v današnjem svetu. Velikanske jeklene škatle, ki vedno stanejo trikrat več, kot imamo dejansko denarja in postanejo skorajda ničvredne, če se le majčkeno poškodujejo. Zato seveda počnemo z njimi točno to, kar bi počeli s tako dragocenimi predmeti – s preveliko hitrostjo jih vozimo po ozkih cestah in jih cel dan puščamo zunaj, običajno zelo blizu drugih avtomobilov, v lasti ljudi, ki jim za naš avto niti malo ni mar.

5 faz, ki jih boste prestali ob kupovanju naslednjega avtomobila (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 9. 2020

Šaljivo filozofiranje na stran – avtomobili so v današnjem svetu skorajda nujna potrebščina, pa tudi, če vam kot stvaritve ne pomenijo več kot le nekoliko bolj udobno premikanje od točke A do točke B. Zato boste verjetno enkrat v bližnji ali ne tako bližnji prihodnosti kupovali nov (ali »nov«) avto. In takrat boste, če niste ravno vrhunski mojstri trgovanja z avtomobili, zelo verjetno morali preživeti naslednjih 5 faz.

Zanimivo branje: O strahu, predsodkih in dilemah ob nakupu rabljenega avtomobila

Faza 1: Dolgo časa boste razmišljali o avtomobilu, ki si ga ne morete privoščiti


Ko začnemo razmišljati o menjavi obstoječega avtomobila, si v glavi sicer vedno ustvarimo nek osnovni budžet, ki bi ga bili pripravljeni nameniti za ta podvig, a se ob pregledovanju ponudbe zgodi nekaj neslutenega – začnemo kukati za avtomobili, ki bi jih radi imeli in ne za avtomobili, ki bi v povezavi z našimi dohodki imeli smisel. Ugledamo čudovit BMW M6 ali kakšnega športnega Audija morda celo novega Jaguarja, potem pa zagodrnjamo nad ceno in preventivno še poguglamo za stroški, ki se izkažejo, da so skorajda posmehljivo višji kot stroški stanovanja, v katerem živimo in nekje globoko v sebi razumemo, da to res ni avto za nas.

Ampak kaj, ko ga čutimo. Povezani smo z njim na neki nevidni ravni. Nekaj v nas nam govori, da bi to vseeno lahko bil pravi izbor. Zato ga zabeležimo pod morebitne opcije. Morda se celo dogovorimo za ogled. Morda je ta ogled v pravem avtomobilskem salonu in nam ga ponudijo za testno vožnjo. Seveda jo izkoristimo – in ugotovimo, da je izkušnja (po pričakovanju( fantastična. Pol reči, ki jih avtomobil počne, sicer ne razumemo, ker poznamo le svoj štirinajst let star Clio, a videti je vrhunsko. Kot, da je avtomobilska industrija medtem, ko smo živeli v prepričanju, da je servo volan vrhunec avtomobilskega razvoja, skočila v leto 3000.

Faza 2: Poskusili boste do konca stisniti proračun

Naslednji korak bo obisk banke. Prepričani, da morda vendarle obstaja rešitev, se podamo v banko, da vam mojstri manipuliranja z denarci najdejo rešitev, s katero bo naš sanjski avto končno v domači garaži. Tam potem hitro prejmemo objektivno oceno, ki ji težko oporekamo - avtomobil si sicer res lahko omislimo in odpeljemo domov že danes, a moramo v zameno naslednjih deset let živeti na treh prepečencih in kozarcu mineralne vode dnevno. Boleča realizacija je nujni del ozaveščanja, da zavoljo novega avtomobila morda ni smiselno bankrotirati in tako svoje jeklene sanje vsaj za enkrat postavimo na hladno.

Faza 3: Fantazirali boste o avtomobilih, ki jih boste videli na cesti

Ko je ideja o nakupu sanjskega avtomobila varno pospravljena, nenadoma postanemo bolj odprti za alternativne opcije. To je potem tista faza, ko na cesti vsak dan vidimo nešteto avtomobilov, ki bi jih radi imeli. Zamika nas tisti Arteon, ki ga vsako jutro videvamo na parkirišču pred blokom. Zamami nas tisti Mercedes CLA kupe, ki v poskoku pribrni mimo kavarne, v kateri srebamo kavo. Razmišljamo tudi o Audiju A7, ki stoji pred nami na rdeči luči. Potem pa nekega dne vidimo starodobnika in se v nas prebudi prej nikoli odkrit hipsterski nagon, ki nas za trenutek povleče še v tuhtanje o oldtimerju. Ko se odločimo, da je naš stari avto vreden menjave, nenadoma kopica stvari tam zunaj postane privlačnih.

Potem pa, kot da se vesolje norčuje iz nas, mimo pridrsa še tiha Tesla. »Saj res, kaj pa, če bi si omislil električni avto,« vzkliknejo možgani. In fantaziranje se nadaljuje, seveda spet v napačno smer.

Preberite še: Kakšnih trikov se poslužujejo preprodajalci?

Faza 4: Nenadoma boste začeli hiteti z odločitvijo

Kolikor časa smo si namenili, da se odločimo za pameten nakup naslednjega avtomobila, bo na koncu premalo. Neka karmična energija očitno obstaja v vesolju, ki poskrbi, da se naš stari avto, še preden smo pripravljeni skočiti v nakup novega, začne nerazumljivo kvariti. Kar naprej gre kaj narobe, kot da toliko let zanesljivi jekleni sopotnik nenadoma čuti, da so mu šteti dnevi in skuša izvesti harakiri. Okna se odpirajo sama od sebe, prižigajo se lučke, za katere deset let nismo vedeli, da obstajajo, avtomobil začne spuščati čuden zvok, mehaniki pa le zmedeno trkajo po motorju, skomigajo in vse skupaj opravičujejo s prevoženimi kilometri.

Takrat potem začnemo hiteti z odločitvijo. Jasno je, da ne želimo ostati brez avtomobila in istočasno ne želimo metati kupe denarja v popravilo starega. Zato začnemo sklepati kompromise med sanjami in zmožnostmi, kar pa lahko hitro vodi do nakupa, ki ga bomo še dolgo obžalovali (ali pa niti ne tako dolgo, če se armaturna plošča »novega« avtomobila potem zasveti kot božična jelka še preden prodajalca rabljenih avtomobilov izgubimo v vzvratnem ogledalu).

Faza 5: Bolj boste računali, bolj se boste spraševali, če avtomobil sploh potrebujete

Kot zadnja faza žalovanja nad neuslišanimi sanjami nas potem nenadoma prevzame val dramatičnega racionaliziranja. V pogovorih s prijatelji in znanci se začnemo zavedati, da se ni težko zaljubiti v dober avto, je pa potrebno potem veliko več znanja, odrekanja in denarja, da se ga ustrezno vzdržuje. Takrat se potem počasi začnemo umirjati v idejo, da je avto le orodje. Da ne potrebujemo (še enega) statusnega simbola, le varen, varčen in zanesljiv prevoz. In da imamo za te potrebe v bistvu tudi kolo. Kolo je čisto okej. Kolo nas še ni pustilo na cedilu. Resda ima samo dve kolesi, ne prede kot motor z notranjim izgorevanjem, nima ergonomičnih sedežev odetih v fino usnje in komajda kakšne pospeške, ga pa vsaj ni težko parkirati v centru mesta.

Ko se vsa ta razmišljanja sestavijo v pravo ravnotežje, končno lahko izbramo sebi primeren avto. K sreči smo odrasla oseba in bomo na koncu zato nedvomno sprejeli pametno odločitev. Kajne? Pogledali bomo katere avtomobile si lahko privoščimo, kateri od teh imajo potem še nizko porabo in dobre ocene poznavalcev in počasi bomo izluščili za nas smotrno vozilo. Vklopilo se bo še tisto nekaj priučenega znanja: da so Honde varčne, da so Volkswagni zanesljivi in da je Volvo varen. Ali nekaj takšnega. V vsem tem bomo potem le poiskali najbolj trezno rešitev za naše prevozne potrebe. Zakaj imate ta nasmešek na obrazu? Resno še vedno razmišljate o tistem BMW M6?

Preberite tudi: Nakup rabljenega avtomobila do 5.000 EUR