5 neverjetnih dejstev o filmskih avtomobilih: od več sto uničenih jeklenih lepotcev do prve cestne dirke

Filmski svet je bil od nekdaj naklonjen avtomobilom, zato smo zbrali nekaj najbolj nenavadnih številk in podatkov. 

5 neverjetnih dejstev o filmskih avtomobilih: od več sto uničenih jeklenih lepotcev do prve cestne dirke (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

Nazaj v prihodnost, James Bond, Hitri in drzni, Batman ali Gone in Samo še 60 sekund … To je samo nekaj filmov, v katerih vlogo dobijo tudi impresivni avtomobilski lepotci.

Številni izmed njih so postali pravi kult. 

Prvi avtomobilski lov

Pogosti kader akcijskih filmov je avtomobilski lov, v katerem se kamera osredotoči na dva, pogosto draga in močna avtomobila.

Kateri pa je bil prvi avtomobilski lov prikazan na filmu? Po informacijah na spletu, sodeč zgodovina sega v leto 1903. V nemem črno-belem filmu The Runaway Match, znanem tudi kot Marriage by Motor, ki obsega devet kadrov, mladi par pobegne v najetem avtomobilu.

Nevestin oče se poda za njima. Kot prvi sodobni film, v katerem je zajet avtomobilski lov, pa se omenja film Bullitt iz leta 1968, v katerem je zaigral tudi sloviti Steve McQueen. 

Najdražji filmski avto, prodan na dražbi

Številnim avtomobilom se vrednost po nastopih v filmih vrtoglavo dvigne. Spet drugim se pospeši prodaja. Najvišjo vrednost je na dražbi dosegel Porsche 917k z letnico 1970 iz filma 1971 Le Mans.

Več kot 25 let niso vedeli, kje je vozilo, uporabljeno v filmu, ko pa so ga končno izsledili in postavili na dražbo, je doseglo vrednost 14 milijonov dolarjev.

V istem filmu zasledimo tudi vozilo, ki je kot drugo doseglo najvišjo vrednost na dražbi. Fold Gulf GT40 je našel novega lastnika za nič manj kot 11 milijonov. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Porsche 917 (@porsche.917)

Najbolj dobičkonosen avtomobilski film

Nič ne preseže uspešne franšize Hitri in drzni, ki spada med najbolj priljubljene avtomobilske filme vseh časov.

Sedmi del franšize je doslej ustvarjalcem prinesel največ dobička, film iz leta 2015 s proračunom 190 milijonov dolarjev je samo ob otvoritvenem vikendu v kinematografih ustvaril 147 milijonov.

Po vsem svetu pa je navrgel kar 1,5 milijarde ameriških zelencev. Poglaviten razlog za ta uspeh je smrt Paula Walkerja, ki je dve leti pred predvajanjem filma tragično preminil v prometni nesreči. 

Največkrat uporabljen avto

Kateri pa je najpogosteje upodobljen avtomobil na filmu oziroma televiziji? Podatek vas utegne presenetiti. Gre za avtomobil Ford Crown Victoria, ki naj bi se po podatkih Alan's Factory Outlet pojavil kar 6874-krat.

Razlog za to tiči v dejstvu, da avtomobil pogosto upodabljajo kot taksi oziroma za vozilo organov pregona.

Njegove najbolj opazne vloge so bile v filmih Heat (1995), Taksi (2004) in TV seriji Zakon in red.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 🏆Ford Crown Victoria (@crownvics)

Največ uničenih avtomobilov

Akcijski filmi so žanr, v katerem v klavrnem stanju konča velik delež avtomobilov. Največ avtomobilov pa je bilo uničenih med snemanjem filma Transformerji 3.

Proračun filma, ki ga je režiral Michael Bay, je znašal 195 milijonov dolarjev, sem pa spada tudi vrsta avtomobilskih lepotcev.

Med filmom so uničili kar 532 vozil.