5 zanimivih in odbitih avtomobilističnih rekordov minulega leta

Leto 2021 bodo nekateri skušali čimprej pozabiti, spet drugi se ga bodo spominjali z veseljem v srcu. Vsekakor pa si velja zapomniti nekaj nadvse zanimivih avtomobilističnih rekordov, postavljenih v minulem letu. Od najhitrejše menjave vseh štirih pnevmatik na avtomobilu, pa do rekordov, ki so jih z razdaljami postavljala električna vozila.

5 zanimivih in odbitih avtomobilističnih rekordov minulega leta (foto: Guinessova knjiga rekordov) Guinessova knjiga rekordov
14. 3. 2022

Številni izmed nas težijo k temu, da bi se prej ali slej vpisali v knjigo rekordov. Pri tem se nekateri zanašajo tudi na svoje jeklene konjičke, s katerimi vknjižijo nekaj nadvse nenavadnih rekordov. V letu 2021 je padla vrsta zanimivih uradnih rekordov, nekateri so bili resnično impresivni, spet drugi zabavni, tretji pa presenečajo s svojo absurdnostjo.

Najhitrejša menjava pnevmatik

Povprečen mehanik za menjavo pnevmatik potrebuje 40 minut, to je približno 10 minut na eno samo. Mehaniki v dirkaških boksih potrebujejo manj, običajno med 2 do 3 minute za menjavo vseh štirih pnevmatik. Oktobra 2021 pa je avstrijski avtomehanični delavnici Lucky Car Franchise and Beteiligungs GMBH uspel prav poseben dosežek. Za menjavo štirih pnevmatik so potrebovali pičlih 49.03 sekund. Rekord, da se reče!

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by LUCKY CAR AUSTRIA OFFICIAL (@luckycarofficial)

Vožnja po dveh kolesih z največjim številom potnikov

Avtomobilska vožnja po dveh kolesih je rekord že sama po sebi, na prav posebnem dogodku v Šanghaju, pa je bilo med vožnjo po dveh kolesih v avtomobilu kar 14 oseb. Kaskaderska točka je uspela skupini Huajiaban Auto, trajala pa je 15 sekund.

Prečkanje Amerike z električnim vozilom, ki je potreboval rekordno malo časa za polnjenje

Porsche Cars North America in Wayne R. Gerdes sta se v 2021 lotila prav posebnega rekorda. Odločila sta se za pot od Los Angelesa do New Yorka, ki znaša kar 4.490 km. Za vožnjo so izbrali novega Porsche Taycana, katerega baterijo je mogoče v celoti napolniti v 10 urah in pol. S hitrim polnilcem pa je do 80 odstotkov napolnjena že v dobrih 20 minutah. Za pot od Los Angelesa do New Yorka se je avtomobil moral ustaviti na 18 polnilnih postajah, kjer je vse skupaj preživel 2 uri 26 minut in 48 sekund.

Najdaljša parada Mercedesovih vozil

Ker vozila nemškega avtomobilskega proizvajalca niso poceni, se le redko zgodi, da jih na enem samem mestu ugledamo skoraj 500. Mercedes-Benz je oktobra 2021 priredil rekordno parado, kjer se je zbralo kar 479 avtomobilov te nemške znamke. Kar je še bolj zanimivo je, da je parada potekala v ekvadorski prestolnici Quito. Podoben, ali še nekoliko bolj spoštovanja vreden rekord je bil leta 2012 postavljen v Sloveniji, ko se je v najdaljši karavani vozil znamke Alfa Romeo zvrstilo kar 526 vozil, največ tudi po podatkih Guinessove knjige rekordov.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Mercedes-Benz Ecuador (@mercedesbenzecuadoroficial)

Največ zmag na reliju Dakar

Stéphane Peterhansel je na lanskem reliju Dakar postavil rekord največjega števila zmag, saj je na najvišji stopnički stal že kar 14-krat. Dirkač, ki je sprva dirkal na motorju, kasneje pa presedlal na avtomobilski dirkalnik, je svoj debi na Dakarju zabeležil leta 1988. Prvo zmago na dirki je dosegel tri leta zatem. No, Francozu letos ni uspelo dodati še ene zmage, saj se z novim Audijevim dirkalnikom ni uspel uvrstiti niti med 10 najboljših.