7 dejstev o Daytoni 500, ki jih zagotovo še ne poznate

Daytona 500, najprestižnejša dirka, ki označuje začetek dirkaške sezone NASCAR, bo tudi letos poskrbela za nekaj pestrega dirkaškega dogajanj. Super Bowl NASCAR-ja, kakor jo radi poimenujejo kar Američani sami, ni le dirka, temveč pravi mali praznik, ki dirkališče Daytona International Speedway na Floridi spremeni v festival dirkanja. 

7 dejstev o Daytoni 500, ki jih zagotovo še ne poznate (foto: Profimedia) Profimedia
11. 2. 2022

Ob tej priložnosti smo na spletu pobrskali za zanimivimi in manj znanimi dejstvi, povezanimi s slovito dirko. Prva je bila organizirana že davnega leta 1959, velja pa za eno največjih prizorišč v dirkalnem športu. Dirkači morajo do cilja prevoziti kar 200 krogov, skupne dolžine 805 kilometrov (500 milj v ameriškem merskem sistemu, o čemer priča že ime Daytona 500). Tako, osnove so znane, zdaj pa k zanimivim in žgečkljivim podrobnostim.

Darrell Waltrip

Eno najzanimivejših imen dirkaškega športa na drugi strani Atlantika je Darrell Waltrip, ki je leta 1989 slavil na Daytoni 500. Zmago je proslavil s takrat priljubljenim zmagovalnim plesom "Ickey Shuffle", ki ga je populariziral NFL igralec Elbert "Ickey" Woods. Waltripu je srečo prinesla številka 17, saj je na Največji ameriški dirki slavil 17. februarja, z avtomobilom številka 17 in sicer mu je uspelo v 17. poskusu v karieri.

Daytona je nekoč potekala na plaži

Preden so dokončali dirkaško stezo, so dirkači moč in hitrost svojih dirkalnikov merili kar na plaži Daytona. Prvotna divja steza je obsegala tudi avtocestni odsek A1A in je bila mesto, kjer je nastala kopica rekordov

Richard Petty in David Pearson

Dve največji legendi NASCAR-ja sta na Daytoni 500 uprizorili kar nekaj slavnih bitk, ena izmed teh je potekala leta 1976. Potem, ko sta tekmeca treščila nedaleč od ciljne črte, je Pearsonu ponovno uspelo pognati motor in pripeljati do cilja ter osvojiti zmago, Petty pa je lahko z uničenim avtomobilom le nemočno spremljal zmago velikega tekmeca.

Dirkališče z največjim številom tekočih stopnic

Ja, prav ste prebrali. Dirkališče Daytona International Speedway se lahko pohvali s kar 17 dvigali in 40 tekočimi stopnicami. Te številke pa ga uvrščajo med ameriške rekorderje v zunanjih igriščih in stadionih.

Danica Patrick

Niste mislili, da boste na seznamu zasledili žensko ime? Danica je ena izmed tistih, ki je svoj čas dvignila veliko prahu. Najuspešnejša ameriška dirkačica je 2013 postala prva ženska s prvim startnim položajem na Daytoni 500, dirko pa je zaključila na osmem mestu.

Daytona 450

Leta 1974 so zavoljo energetske krize skrajšali večino NASCAR dirk in Daytona, ni bila nobena izjema. Namesto tradicionalnih 500 milj (805 km), so jih tako dirkači prevozili 450 (724 km). Dirka je bila skrajšana na 180 krogov, 20 manj od tradicionalnih 200. Skrajšano različico tistega leta je dobil Richard Petty, ki je prehitel tekmeca Davida Pearsona. Slednji je sicer dirko začel s prvega startnega položaja.

Zmaga Maria Andrettija

Leta 1967 je na presenečenje vseh slavil neizkušeni Mario Andretti, kasnejši dirkač Formule 1, sicer rojen na Hrvaškem. Kar je še bolj presenetljivo, je dejstvo, da ga je lastna ekipa skušala sabotirati, saj so vodilni v ekipi želeli na zmagovalnem mestu videti njegovega moštvenega kolega Freda Lorenzena.