7 neuničljivih športnikov evropskega porekla, ki bodo z vami vse do konca (nekateri so dostopni tudi vam)

Poglejte si fotografije privlačnih in hkrati najbolj zanesljivih športnih avtomobilov.

7 neuničljivih športnikov evropskega porekla, ki bodo z vami vse do konca (nekateri so dostopni tudi vam) (foto: Profimedia) Profimedia
25. 3. 2023

Evropski športni avtomobili po hitrosti spadajo v sam vrh, a biti hiter ne pomeni nujno biti zanesljiv.

Spletna platforma Hot Cars je sestavila seznam najbolj zanesljivih evropskih športnih avtomobilov na podlagi platforme Consumer Reports in mnenj z različnih forumov.

Volvo C70

Nekdanji ponos švedske avtomobilske industrije še dandanes spada med najbolj zanesljiva vozila na cestah. Zavarovalniški inštitut za varnost na cestah je C70 označil za "najbolj varno izbiro", zadovoljni pa so tudi lastniki.

Po analizi različnih mnenj se je namreč izkazalo, da ti niso opazili večjih težav z motorjem ali menjalnikom, ker pa gre za kabrioleta, se lahko po določenem času pojavijo težave s strešnim mehanizmom in tesnili.

Alfa Romeo

Avtomobil, ki ga je Jeremy Clarkson označil za enega najboljših vseh časov in ob tem opozoril na nadvse solidno izdelavo.

In čeprav nekateri za nič na tem svetu ne bi kupili Alfe, se je prav Alfa Romeo z letnico 2002 uvrstila med najbolj neuničljive in zanesljive.

Audi TT RS

Pri Audiju TT bi le s težavo naredili napako, saj so si vse tri generacije avtomobila zgradile renome zanesljivosti.

Z neuničljivim motorjem s turbopolnilnikom, ki pospravi 394 KM (294 kW), in je kar pet let zapored osvojil naziv motorja leta, spada med zanesljive sopotnike na cesti.

Alpine A110 S

Slovita znamka Alpine se je pred časom v velikem slogu vrnila v vrh športnih avtomobilov. Najboljše se njena moč in hitrost slika v legendarnem modelu A110 S, ki z 1,8-litrskim sredinsko nameščenim motorjem razvije kar 300 KM (221 kW).

In kako zanesljiv je? Po poročilu sodeč, v prvih treh letih ni prišlo prav do nikakršnih odpoklicev ali resnih težav.

Peugeot RCZ Coupe (letnica 2010)

Da, čeprav marsikdo Francozov ne bi uvrstil med tako zelo zanesljive, se je na seznamu znašel še eden – po mnenju platforme HotCars eden najboljših evropskih kabrioletov v zadnjih 20 letih. Sem se je uvrstil zaradi zanesljivosti Peugeotevega turbobencinskega motorja.

»Francoski avtomobili iz leta 2000 so zanesljivi, vendar imajo grdo plastično notranjost, tako da, če iščete razkošje, ta avto ni za vas,« so zapisali na spletni strani in ga istočasno priporočili vsem, ki iščejo kar najboljšo vozniško izkušnjo.

BMW M2 Competition

Avtomobil z vrstnim, šest valjnim motorjem N55, o čigar zanesljivosti ne gre dvomiti, saj je bil kar tri leta zapored proglašen za najboljši motor leta.

»Notranjost in kakovost izdelave BMW sta brez para, zato ste lahko prepričani, da se boste s tem avtomobilom udobno vozili vse življenje,« so avtomobil opisali v poročilu avtomobilske platforme.

Porsche 911 (997)

Crème de la crème evropskih športnih avtomobilov. Klasika brez primere – Porsche 911. Pri različici 997 je prišlo do prehoda na vodno hlajenje in nekaterih sprememb v karoseriji, s čimer so odpravili določene napake preteklih generacij.

Še Jeremy Clarkson, ki Porscheju tradicionalno ni naklonjen, je moral priznati, da bo ta avtomobil resnično razburkal vašo dušo. Tudi z vidika zanesljivosti avtomobil izpolni vsa pričakovanja, v primeru rabljenega avta pa velja zamenjati tuljave.