Afganistanski strupeni superšportnik, ki v svet pošilja pomembno sporočilo

Skorajda neverjetna avtomobilska zgodba, ki se piše v Afganistanu. 

Afganistanski strupeni superšportnik, ki v svet pošilja pomembno sporočilo (foto: Entop) Entop
22. 1. 2023

Prvi afganistanski superšportnik se imenuje Mada 9. Čeprav je do njegove uresničitve še daleč, je po svetu dvignil nemalo prahu. 

Za avtomobilom naj bi stalo podjetje Entop. O podjetju in vozilu ni veliko znanega. V različnih medijskih objavah, ki so se pojavile na spletu, je zaslediti trditve, da bi se vozilo lahko kosalo z Bugattijem Chironom.

Entrop je objavil posnetke izdelave enega izmed motorjev, še bolj pa v oči pade dramatičen kinematografski napovednik. 

Ta prikazuje utrujenega, zdrobljenega, od vojne utrujenega moškega, ki mu obraz zakriva blato. Okrog njega so raztreseni naboji, s čimer ponazarja vojno ujmo, ki je je država deležna že nekaj desetletij.

Moški počasi pije vodo iz čutarice, medtem ko v zraku odmeva glas iz radia. Nato vstane in stopi na vzletno-pristajalno stezo ter razkrije Mada 9.

Sporočilo posnetka je jasno. Ljudje so utrujeni od bojev in njihovih posledic, želijo si lepše, bolj optimistične in tehnološko naprednejše prihodnosti.

Še bolj zanimiva je informacija, da naj bi za avtomobilom stala ženska. Prav ta je tista, ki kot prva zažene avtomobil. 

Iz nekaterih virov sicer prihajajo vesti, da se za avtomobilskim razkritjem skrivajo talibani, spet drugi so prepričani, da je to skorajda nemogoče.

Talibanski režim je namreč nehal izdajati vozniška dovoljenja ženskam, prav tako je pregovorno nežnejšemu spolu onemogočil nadaljnjo izobrazbo. 

Preberite si še: Imamo slovenski avto leta 2023! Laskavi naslov je osvojil ...

Glede na trenutno stanje v Afganistanu je malo možnosti, da bi superšportnik prišel v fazo proizvodnje. A zdi se, da so v podjetju Entop odločeni, da se zgodba ne bo končala zgolj pri videoposnetku.