Aston Martin ima svoj bicikel

Britanski proizvajalec prestižnih športnikov Aston Martin je v svojo ponudbo uvrstil tudi omejeno serijo cestnih koles, ki so jo zanj pravzaprav izdelali pri nemškem proizvajalcu koles Storck Bicycles.

Aston Martin ima svoj bicikel (foto: Aston Martin) Aston Martin
3. 11. 2017

Kolo, ki se imenuje Fascenario.3 Aston Martin Edition, bodo izdelali v omejeni seriji  107 primerkov. Številu je botrovalo Storckovo sodelovanje pri Aston Martinovem projektu Vanquish 'One of Seven', ki je obsegal sedem avtomobilov, pri katerih so poudarjali predvsem ogljikova vlakna in njihov videz. Omeniti velja tudi, da je ustanovitelj kolesarske znamke Martin Storck navdušen lastnik več Astonov Martinov.

Tema ogljikovih vlaken je prisotna tudi pri kolesih, saj so njihovi okviri popolnoma izdelani iz tega trpežnega in lahkega materiala. Okvir so oblikovali tako, da okvirji čim bolje reže zrak. Konstruktorji so med drugim uporabili tudi tehnologijo nano delcev, ki so jih v strukturo karbona vgradili tako, da izboljšujejo zavorne lastnosti in preprečujejo da bi okvir pri velikih obremenitvah pokal. Pri aerodinamiki imajo sicer velik pomen prednje vilice, ki so zasnovane tako, da s svojo širino puščajo veliko prostora med njimi in kolesom in na ta način preprečijo tvorbo nezaželenih vrtincev, ki bi kolesarja ovirali pri doseganju hitrosti.