Austin Russell, eden najmlajših milijarderjev na svetu, ki je obogatel s tehnologijo za samovozeča vozila

Komaj 27-letni Austin Russell velja za najmlajšega milijarderja, ki ga do bogastva ni ponesla družinska dediščina, temveč lastno trdno delo in iznajdljivost. Fant je namreč pred desetletjem opustil študij na prestižni univerzi Stanford in se osredotočil na rast svojega start-up podjetja Luminar Technologies, danes pa velja za enega izmed pionirjev tehnologije samovozečih vozil.

Austin Russell, eden najmlajših milijarderjev na svetu, ki je obogatel s tehnologijo za samovozeča vozila (foto: Luminar Tehnologies) Luminar Tehnologies
7. 4. 2022

Austin Russell je v življenju veliko tvegal in izplačalo se mu je. Sin nepremičninarja in nekdanje igralke ter manekenke je ubral povsem drugačno pot kot starša. Kot 17-letni študent fizike na prestižni univerzi Stanford je ustanovil start-up podjetje Luminar, ki je hitro pritegnilo veliko pozornosti. Že v najstniških letih je namreč veliko časa posvečal raziskavam v sklopu kalifornijske univerze na Irvine Beckham Lase inštitutu. Opazil ga je tudi milijarder Peter Thiel (soustanovitelj PayPala), ki mu je zagotovil 100 tisočakov štipendije za zagon podjetja, zaradi česar je Russell opusti študij in se posvetil poslu. Obrestovalo se je. Danes je namreč mladeničevo premoženje ocenjeno na 2,4 milijarde dolarjev, kar ga uvršča med najbogatejše Zemljane pod 30 letom. Pri tem velja omeniti, da je večina privilegirancev na lestvici premoženje podedovala, Russell pa je eden redkih, ki se je na lestvico zavihtel po zaslugi lastnega znanja in iznajdljivosti.

Do premoženja se je prebil po zaslugi lastne inovativnosti

»Kadar te vodi neustavljiva sila po tem, da gradiš, da ustvarjaš, je to zelo težko početi v akademskem okolju Univerze,« je o svoji kratki študijski poti na Stanfordu nekoč povedal mladenič. Pot do uspeha ni bila enostavna, saj si je fant zadal cilj, da ustvari dolgoročno stabilno podjetje, ki bo sodelovalo z največjimi imeni iz sveta avtomobilizma. Kljub samozavestno začrtanim ciljem, uspeha, kakršnega Luminar žanje danes, ni pričakoval niti sam. Pred dvema letoma je podjetje prišlo tudi na svetovno borzo, Russell pa je z le 25-leti postal najmlajši milijarder, ki se je do premoženja prebil po lastni zaslugi. S prestola je vrgel predstavnico klana Kardashian, Kyle Jenner.

Podjetje Luminar Technologies, katerega soustanovitelj je Russell, je namreč osredotočeno na izdelavo lidar senzorske tehnologije, ki je nepogrešljiva pri izdelavi samovozečih avtomobilov. Lidar je merilna enota, ki meri razdaljo do cilja z osvetljevanjem le tega s pulzno lasersko svetlobo in merjenjem odbitih impulzov s senzorjem. S tem ustvari 3D načrt resničnega okolja, ki vozilu pomaga pri orientaciji v prostoru. To je tehnologija na katero prisegajo tudi največja avtomobilska podjetja, od Toyote do Volva in Intel’s Mobileye. Luminar Technologies naj bi bilo po poročilu Wall Street Journala danes vredno 7,8 milijarde dolarjev, Russell pa velja za tretjinskega lastnika podjetja.

Fant si je pred časom privoščil 83 ameriških dolarjev vredno domovanje, preverite v galeriji.