Veste kaj pomeni ta znak v vašem avtomobilu? Lahko vam prihrani precej manevriranja in "telovadbe" ...

8. 6. 2024
Deli
Veste kaj pomeni ta znak v vašem avtomobilu? Lahko vam prihrani precej manevriranja in "telovadbe" ... (foto: Profimedia/Facebook/Petrol Slovenija/fotomontaža)
Profimedia/Facebook/Petrol Slovenija/fotomontaža

Znak v obliki majhnega trikotnika, ki je obrnjen v desno ali v levo, je lahko zelo koristen predvsem, če vozila ne poznamo najbolje.

Mnogi vozniki ne vedo, kaj pomeni majhna puščica, ki jo skoraj v vsakem avtomobilu najdemo ob kazalcu, ki označuje, koliko goriva še imamo v vozilu. Gre za majhen neoznačen trikotnik, ki je običajno tik ob ikoni bencinske črpalke in lahko kaže v desno ali v levo.

Puščica je zelo uporabna predvsem, kadar sedimo za volanom izposojenega vozila in moramo dotočiti gorivo. Kaže namreč stran, kjer so vratca rezervoarja za gorivo.

Prvi so jo imeli Fordovi avtomobili

S pomočjo te funkcije lahko torej najpreprosteje ugotovimo, kako moramo parkirati vozilo, da bomo najlažje natočili gorivo. Med proizvajalci avtomobilov namreč še vedno ni splošnega soglasja o tem, na kateri strani avtomobila bi morala vratca.

Indikator so prvi uvedli v Fordovih avtomobilih Escort in Mercury Tracer leta 1989, sčasoma pa so ga kopirali tudi vsi drugi proizvajalci avtomobilov, čeprav ni nobenih predpisov, ki bi to zahtevali.

Profimedia

Nekaj podobnega tudi pri desetletje starejšemu Mercedesu

Sama ideja bi lahko bila še dobro desetletje starejša. Lučko za nizko raven goriva v obliki trikotnika, ki je kazal v smer vratc za točenje goriva, so namreč imele vgrajene že limuzine Mercedes-Benz W123 iz leta 1976, vendar pri Mercedes-Benzu razlogov za tako oblikovano lučko niso mogli potrditi, piše Foxnews.

Preberite še:

Novo na Metroplay: "Največja ovira je davčni sistem" | Blaž Brodnjak