Koliko slovenske družine zapravijo za avtomobil? To so številke, ki vas bodo presentile ...

12. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Slovenci po izdatki gospodinjstev za osebno mobilnost sodimo v evropski vrh.

Osebni avtomobil je na slovenskih tleh zaradi razpršene poselitve za marsikoga praktično nuja. Posledično velik del stroškov gospodinjstva predstavlja prav osebna mobilnost, ki je vezana na osebni avtomobil. Lastništvo avtomobila je tako za marsikoga nujnost, za druge pa vendarle le udobje – ne glede na to, pa avtomobil in lastništvo lahko močno zareže v povprečen prihodek posameznega gospodinjstva.

Zato smo preverili, koliko Slovenci res zapravimo za prevoz in predvsem za osebno mobilnost (kar je skoraj vedno povezano z lastništvom avtomobila). Po raziskavi iz 2017 se je izkazalo, da Slovenci sodimo v evropski vrh po deležu izdatkov gospodinjstev za osebno mobilnost, vse odtlej pa so se izdatki povezani z mobilnostjo le še povečali.

Profimedia

Največji izdatek predstavlja že nakup avtomobila. "Največji del (21 odstotkov) so predstavljali izdatki za prevoz, ki vključujejo tudi nakupe prevoznih sredstev – v povprečju so znašali 5.110 evrov oziroma 426 evrov na mesec. Za nakup avtomobila so gospodinjstva v 2022 v povprečju porabila 1.999 evrov, za proizvode in storitve za osebna vozila pa v povprečju 2.916 evrov," so nam razkrili na Statističnem uradu Republike Slovenije. 

Kateri so najbolj priljubljeni - in koliko smo pripravljeni odšteti?

Že nekaj let (tudi v 2023) je med Slovenci najbolj priljubljena Škoda Octavia (med januarjem in decembrom je bilo prodanih dobrih 1.700 enot), katere cenovni razpon se giblje od 23.000 do 30.000 evrov. Obrnili smo se na Porsche Slovenija za bolj podrobne informacije o vrednosti prodanih modelov. Kot so nam povedali, so lani strankam dobavili 1.729 vozil Škoda Octavia (limuzina in Combi), povprečna vrednost po ceniku prodanih vozil pa je znašala 31.337,28 evrov. Kar pomeni, da so kupci v povprečju globoko segli v žep in tudi dobro opremili svoja vozila z dodatno opremo.

V prvi peterici najbolj prodajanih modelov v 2023 je tudi Volkswagen T-Roc, za katerega so nam pri Porche Slovenija povedali, da so v 2023 strankam predali 1.154 enot tega modela, povprečna maloprodajna cena je znašala 31.040 evrov (sicer je na voljo za od slabih 27 do dobrih 51 tisočakov). Tudi tu je jasno, da kupci niso segali po najbolj skromnih verzijah.

Profimedia

Med prvo peterico najbolj prodajanih vozil v 2023 sta se uvrstila tudi Renaultova Clio in Captur. Po podatkih podjetja Grand Automotive Adriatic, ki pri nas zastopa znamko Renault, so se vrednosti najbolj prodajanih modelov s popustom, brez dodatnih opcij gibale pod 20.000 evrov. Natančneje 16.500 evrov za Renault Clio evolution TCe90 in 19.190 evrov za Renault Captur evolution TCe90 oziroma 20.590 evrov za Renault Captur techno TCe90. 

Profimedia

Dodatni stroški lastništva avtomobila 

Poleg nakupa pa so z avtomobilom na letni bazi povezani tudi mnogi drugi stroški. Ko omenjeno je bila Slovenija že v 2015 v evropskem vrhu po deležu izdatkov gospodinjstev za osebno mobilnost (16 odstotkov), danes je ta odstotek še nekaj višji (21 odstotkov).

Kar 7,33 odstotkov prihodka gospodinjstvo nameni nakupu goriva – od tega 4 za dizelsko gorivo in 3,27 za bencinsko. Manjši delež (1,31 odstoka) je namenjen vzdrževanju vozila in drugim storitvam v povezavi z osebnimi vozili (1,85 odstotka).

Med osebni avtomobili, registriranimi 2022 v Sloveniji, je bilo starostno povprečje 10,9 leta. Povprečno so bili najmanj stari v osrednjeslovenski statistični regiji, a so presegli mejo 10 let (10,2 leta). Najstarejši vozni park so imeli v goriški statistični regiji (12,6 leta).

Preberite še:

Novo na Metroplay: Montaža lepotnih posnetkov slovenskega ljubljenčka – To je novi Renault Clio!