Avtomobilski pregled s pomočjo umetne inteligence; tehnologija, ki je že v uporabi

2. 7. 2024 | Nika Arsovski
Deli

Napake naj bi odkril v pičli minuti!

Umetna inteligenca v svetu avtomobilizma ni nikakršna redkost, a tokrat ni aplicirana le na programske sisteme avtomobilov. Predstavljamo vam avtomobilski skener, ki ga poganja umetna inteligenca in lahko v pičli minuti ugotovi, kaj je narobe z vašim vozilom. Nov sistem je že v uporabi v ZDA. Eden izmed servisov, kjer je omenjeni sistem v uporabi, je tudi Findlay Cadillac v Las Vegasu.

Emmanuel Epino, generalni direktor pri Findlay Cadillac, je pohvalil sistem, podprt z umetno inteligenco, češ da je "precej natančen" in dodal, da najde stvari, ki jih njihovi tehniki "morda sploh ne bodo mogli najti."

UVEye

Avtomatizirani sistem, ki deluje ob pomoči umetne inteligence (AI) je razvila družba UVEye in je že implementiran v več kot 300 avtoservisih po ZDA. Njegov namen je povečati učinkovitost iskanja in odpravljanja napak, ob tem pa zmanjšati čakalne vrste. Postopek skeniranja vozila je zelo enostaven in traja manj kot minuto.

Lastnik vozila namreč zapelje avtomobil skozi velik skener, ki posname več fotografij avtomobilov iz vseh kotov - vključno s podvozjem. Slike nato pošlje v pregled programski opremi AI, ki išče posamezne pomanjkljivosti na zunanji strani, gumah in vidnih avtomobilskih komponentah. Po približno 45 sekundah je preverjanje končano in lastnik vozila dobi natančno poročilo o stanju vozila.

Glede na ugotovitve lahko mehanik obravnava morebitne težave in jih odpravi. Postopek bi lahko primerjali z MRI (magnetna resonanca), le da gre tokrat za aplikacijo na vozilo, ne človeka. Daniel Frandsen iz UVEye je sistem podprl z besedami, da lahko avtomatiziran pregled ugotovi tudi okvare, kot je puščanje olja, kar ob običajnem avtomehaničnem pregledu traja dlje časa.