Epsko potovanje od Atlantskega do Tihega oceana z devet desetletij starim Bentleyjem

So epska potovanja v današnjem času izpopolnjenih avtomobilov in avtocest sploh še mogoča, bi se lahko vprašali? Odgovor na to vprašanje je seveda pritrdilen, sploh če se potovanja lotite s starodobnim Bentleyjem 4 1/2, ki je na cesto prvič zapeljal leta 1927.

Epsko potovanje od Atlantskega do Tihega oceana z devet desetletij starim Bentleyjem (foto: Newspress) Newspress
20. 8. 2018

Prav to sta naredila Bill in Julie Holroyd, ki sta skupaj z drugimi 32 posadkami sodelovala na reliju Trans America Challenge, na katerem so udeleženci in njihovi starodobniki v 22 dneh prevozili osem tisoč kilometrov od Charlestona na atlantski do Seattla na tihomorski obali ZDA. Pot jih je med drugim vodila skozi puščave s temperaturami več kot 40 stopinj Celzija, skozi tropsko nevihto v Alberti, na višino 4.302 metrov na znameniti cesti na Pikes Peak in celo na 'drag strip' v Woodburnu. Najdaljši dnevni odsek je dosegel kar 750 kilometrov, kar je pomenilo prav toliko kilometrov obvladovanja težkega avtomobila brez vsakršnih pomagal in seveda tudi brez volanskega serva.

S potjo je dobro opravil tudi avtomobil, ki so ga na dolgo pot pripravili pri britanskem specialistu za Bentleyje iz zlatega obdobja avtomobilizma, Williamu Medcalfu. Njegov sedanji lastnik je lani z njim sodeloval na petdnevni francoski dirki Blue Train Challenge, avtomobil pa je v svoji zgodovini sodeloval tudi na dirkah Classic Safari, Peking-Pariz in Sahara Challenge. Naslednja preizkušnja ga čaka prihodnje leto, ko bo sodeloval na dirki med Pekingom in Parizom.