BMW-jev oddelek M trka na dušo ljubiteljem klasik

Svojega BMW-ja boste lahko v jubilejnem letu za BMW M dobili z značko, ki jo je v sedemdesetih nosil legendarni 3.0 CSL.

BMW-jev oddelek M trka na dušo ljubiteljem klasik (foto: BMW M) BMW M
29. 11. 2021

Prihodnje leto BMW M praznuje pol stoletja in takšen jubilej se spodobi primerno proslaviti, začenjajo pa z obuditvijo legendarnega logotipa. Na vseh M, M Sport in modelih s paketom opreme M Sport, proizvedenih od marca 2022 naprej, bo mogoče dobiti ikonično BMW Motorsport značko, ki bo na mestu običajnega BMW-jevega emblema nameščena spredaj, zadaj in na platiščih. Izbrani modeli pa bodo na voljo tudi v ikoničnih barvah iz različnih obdobij zapuščine znamke M, kot so Dakar rumena, ognjeno oranžna, Daytona vijolična, Macao modra, Imola rdeča ali frozen marina bay modra.

Motorsportove modele je krasil od leta 1972 do 1978

Motorsport emblem so leta 1972 predstavili ob ustanovitvi podjetja BMW Motorsport GmbH (od leta 1993 kot BMW M), prepoznavno kombinacijo modre, vijolične in rdeče barve pa je zasnoval BMW-jev oblikovalec Wolfgang Seehaus. Okrogel Motorsport logotip je leto kasneje prvič nosil dirkalnik 3.0 CSL. Od leta 1978 pa M avtomobile označujejo tri poševne črte v istih barvah. V obeh logotipih modra zastopa BMW, rdeča ponazarja dirkanje, vijolična, ki je vmes sicer postala temno modra, pa povezavo med obema.

Tudi jubilejno leto prinaša kup zanimivosti

Leto 2022 bo za BMW M sicer pestro - pričakujemo novi XM. Super SUV, ki naj bi bil prvi M s priključnim hibridnim pogonskim sklopom z več kot 700 konjskimi močmi in prvi samostojni model znamke M po legendarnem M1. Pa seveda tudi novi M2 ter vrnitev imena CSL, ki naj bi jo dobila lahka različica M4 - to je sedaj že nekako odprta skrivnost.

Preberite tudi: Po štirih desetletjih končno prihaja pravi naslednik M1?