Kmalu odstranjena še ena ovira za večjo uporabnost električnih avtomobilov? Britanski projekt vstopil v pilotno fazo

Britansko podjetje Char.gy je pričelo s preizkušanjem rešitve, s katero želijo možnosti polnjenja razširiti predvsem za tiste uporabnike, ki sicer nimajo dostopa do polnilnic.

Kmalu odstranjena še ena ovira za večjo uporabnost električnih avtomobilov? Britanski projekt vstopil v pilotno fazo (foto: HiyaCar) HiyaCar
8. 10. 2021

Seveda pa tudi vsem ostalim, ki bi tako lahko vozila polnili učinkovito in brezžično. Za potrebe testiranja bodo uporabili deset prilagojenih Renaultovih električnih malčkov Zoe. Njihova rešitev pa deluje v obliki električne indukcijske ploščadi, nameščene v tleh. To pa pomeni tudi manj motečih dejavnikov na pločnikih v obliki polnilnic in polnilnih kablov. Pri razvoju je pomagala univerza v Warwicku, obsežno pa testirali v Millbrooku, ki ga ljubitelji britanskih avtomobilističnih oddaj gotovo poznate.

Tehnologijo je moč testirati z najemom avtomobila

Tehnologijo lahko preizkusi vsak, saj je avtomobile mogoče najeti po zelo ugodni ceni. Opremljeni so z naknadno vgrajeno opremo za indukcijsko polnjenje, prva polnilna mesta za preizkus pa so nameščena na parkirišču Liston Road v mestecu Marlow zahodno od Londona. Kmalu bodo v župniji Buckinghamshire namestili še dodatnih devet.

Podjetje Char.gy se sicer že zdaj ukvarja s precej zanimivimi rešitvami za polnjenje električnih vozil, ki minimalno posegajo v prostor. Mestnim oblastem in lastnikom parkirišč namreč ponujajo polnilnice, ki se namestijo na drogove mestne razsvetljave in pa lične polnilnice v obliki količkov.