Britanski klasiki, katerih cene rastejo v nebo

Čeprav britanske avtomobilske znamke ne slovijo po brezhibni kvaliteti, pa so v zadnjih desetletjih poskrbele za nekaj najbolj zaželenih avtomobilov na zemeljski obli. Nekdaj so britanski starodobniki veljali za denarnici prijazne, cene številnih pa so v zadnjem času pošteno zrasle.

Britanski klasiki, katerih cene rastejo v nebo (foto: Profimedia) Profimedia
21. 2. 2022

Kot so zapisali na spletni strani Hotcars je britanski trg klasičnih avtomobilov nadvse »nepredvidljiv, s svojimi drastičnimi krivuljami pa lahko spominja na razburkano morje«. Kljub številnim odstopanjem in nerazumnim vrednostim pa je mogoče opaziti posamične vzorce, ki se jih, sploh zbirateljem in vlagateljem, velja zapomniti. Tako so pripravili seznam biranskih klasikov, katerih cene so ali pa bodo v prihodnje zrasle.

Rolls-Royce Camargue in Silver Shadow

Kot so zapisali na spletni strani Hotcars, gre pri Rolls-Royce modelih Camargue in Silver Shadow za dve plati istega kovanca. Silver Shadow je bila velik uspe svojega časa, saj je veljal za dokaj cenovno dostopnega, posledično pa so pri britanski znamki prodali tolikšno število, da bi si skorajda uničili prestižni sloves. Za razliko od Silver Shadow pa Camargue nikoli ni dosegel avtomobilske slave. Zaradi svojega specifičnega videza je bil ta dvovratni gentleman precej manj popularen, a očitno se bo zgodba počasi zasukala.

Camargue je bil svoj čas naprodaj za današnjih 291.000 angleških funtov, za dobro ohranjenega pa boste še danes morali odšteti med 50.000 in 100.000 angleških funtov. Cene Silver Shadowa po drugi strani se gibljejo skorajda pol manj, okrog 25.000 funtov, kar ni veliko za nekaj, čemur se je svoj čas klanjala celo Buckinghamska palača.

Rover SD1

Avtomobil, ki je nastal v glavi slovitega Spena Kinga, ta istega, ki je v svet ponesel tudi Range Roverja, je bil zaradi svojih voznih sposobnosti dolga leta ljubljenec britanske policije. Svet je tako obkrožila zgodba o »Liver Run«, ko je policijski Rover SD1 v pičle pol ure organe za transplantacijo prepeljal iz letališča Stanstead do bolnišnice Cromwell. Pri tem mislimo na razdaljo slabih 45 kilometrov in megleno petkovo popoldne z izrazito prometno konico. Prav zaradi odličnega obnašanja na cesti in dobrih voznih karakteristik je avtomobil ostal ljubljenec britanskega občinstva, dandanes pa se cene ohranjenih Roverjev SD1 gibljejo okrog 20.000 angleških funtov.

(Predvojni) Riley

Po mnenju strokovnjakov na Hotcars gre za dokaj osebno izbiro, ki poznavalcem ostaja skrivnost. Navezanost na znamko Riley je na Otoku iz leta v leto večja, s tem pa rastejo tudi cene njihovih športnih in potovalnih avtomobilov, sploh iz časa pred vojno. Vsi modeli so doživeli dramatičen poskok v vrednosti, zato so številni odprli svoje zaprašene skednje in iz njih privlekli stare Rileyse. Celo za golo šasijo boste dandanes odšteli nekaj tisočakov, za certificiranega Brooklandsa pa kar 100.000 angleških funtov.

Land Rover Range Rover druge generacije

Nostalgija je pomemben dejavnik, ki poganja cene na avtomobilističnem trgu. Otroci 90. let, ki dandanes iščejo načine za zapravljanje denarja, se tako pogosto odločajo za nakup te ikone svojega časa. Cene P38s so v zadnjih letih pridno rasle, zaradi česar je teh primerkov na trgu vedno manj. Največjo vrednost držijo tisti z V8 motorjem, po možnosti v rumeni barvi, ki je postala priljubljena po zaslugi avtomobila nekdanjega Bonda Daniela Craiga v filmu Layer Cake.

Austin Healey Sprite

Športni avtomobil v, če se pošalimo, velikosti škatlice za vžigalice,ki jih  poganja BMC motor serije A, so bili priljubljeni udeleženci številnih dirk. Prva serija avtomobilov danes velja za najbolj cenjeno, saj gre le malo stvari lahko narobe, obenem pa dobite jeklenega konjička za zabavne vožnje in preživljanje prostega časa. Za velikana britanskega sveta športnih avtomobilov boste dandanes morali odšteti približno 12.000 funtov, kar ni malo, če upoštevate, da so se cene nekoč gibale okrog 5.000 funtov.

Rover Mini iz 90-ih

Mini je britanska klasika. Cene legendarnega avtomobila pa so se v zadnjih letih kar potrojile. K temu je prispevalo dejstvo, da gre za enega zadnjih klasičnih Minijev, pri tem pa ne gre pozabiti na njegovo zanesljivost in ikoničnost. Za Minija boste zlahka našli nadomestne dele, kar je eden izmed faktorjev, zaradi česar so ti avtomobili še danes močno zaželeni, posledično pa so temu primerne tudi cene. Kot so zapisali na spletni strani Hotcars: »Če najdete model Sport500, ga zagrabite in ga nikakor ne izpustite.«