Cene nepremičnin rastejo v nebo, kaj pa če bi tako kot ta dva Slovenca, tudi mi živeli kar v…

Vsak izmed nas je že kdaj pomislil, da bi svoj vsakdan v pisarni in obveznosti, brez težav zamenjal za brezskrbno življenje imenovano »van life«. Tudi v Kanadi je tovrsten življenjski slog nadvse priljubljen, zanj pa sta se odločila tudi dva Lara in Gašper, ki že sedem let živita na drugi strani Atlantika. 

Cene nepremičnin rastejo v nebo, kaj pa če bi tako kot ta dva Slovenca, tudi mi živeli kar v… (foto: Osebni arhiv) Osebni arhiv
20. 8. 2022

Mlad par iz Ljubljane se je pred leti preselil v Kanado, leta 2020 pa najemniško stanovanje zamenjal za bivanje v RAM promasterju, ki sta ga v dveh mesecih uspela preurediti v domovanje. Lara in Gašper pa še zdaleč nista edina, ki jima je tovrsten stil življenja ljub. 

»V Kanadi je van-life zelo popularen, ampak definitivno manj viden kot v Sloveniji, saj se v ogromni državi vsi ti malo porazgubijo. Predvsem se mi zdi, da jih je več na zahodu, kjer pa žal se nisva bila. Tu v Londonu (Ontario) je še vsaj pet drugih preurejenih kombijev, vendar osebno poznava samo enega,« pojasnjuje Lara in ob tem doda, da v Ontariu vsakoletno prirejajo druženja za tiste, ki živijo »vanlife«, a se doslej še nobenega nista udeležila.

RAM promaster je postal njun dom, saj ga ne uporabljata zgolj za izlete, temveč za dejansko življenje. Njuno domovanje na štirih kolesih je najpogosteje parkirano nekje v mestu, saj imata oba vrsto službenih aktivnosti in opravkov v urbanem središču. Kadar pa utegneta, s kombijem pobegneta iz mesta in stran od ljudi: »Naši izleti so predvsem iskanje skritih kotičkov, kjer smo lahko sami.«

Eden izmed pogostih razlogov, zakaj se vse več ljudi odloča stanovanja zamenjati za bivanje na štirih kolesih so cene nepremičnin.

Tako kot v Sloveniji so se te tudi v Kanadi v zadnjih letih pošteno povišale.

Nič drugače ni z najemninami. Če sta Lara in Gašper pred tremi leti za enosobno stanovanje z vrtom v okolici mesta plačevala 450 evrov mesečno, danes najemnina za to isto stanovanje znese kar 700 evrov. Novogradenj za manj kot 400 tisočakov na trgu ne boste našli, bolj ko se bližate Torontu, bolj rastejo tudi cene. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lara (@sweet.odds.and.ends)

Pa ne le visoke cene nepremičnin, življenje na štirih kolesih omogoča brezmejno svobodo, številni pa kot dobro plat navedejo tudi dejstvo, da imaš vedno vse potrebno seboj.

Preberite si še: Takšen vozni park imata zakonca Pirc Musar, v garaži tudi prestižni Rolls-Royce

Kot pojasnjuje mlad par, ki ju na družbenih omrežjih najdete pod nazivom Sweet odds and ends, jima načrtov za nove dogodivščine ne manjka. Doslej sta prepotovala velik del vzhodne Kanade, raziskati pa želita tudi bolj zahodni del, vključno z Alberto in Britansko Columbio.  

»Najina želja je, da bi zimo preživela na toplem in igrala golf na Floridi, medtem ko je tu kakih -20 C. Za začetek pa morava odplačati kombi, da na poti ne bova imela nikakršnih fiksnih stroškov,« pojasnjuje Lara in prida, da je potrebno prodati tudi avtomobil, ki ga odplačujeta še iz časov, ko sta živela v stanovanju.

Vse odkar živita v kombiju, jima je avtomobil nekajkrat prišel še kako prav. Ko se jima je tako pokvaril menjalnik, sta kombi odpeljala k mehaniku, sama pa nekaj dni preživela v avtomobilu: »Ali pa, kadar sva istočasno zmenjena na različnih koncih, uporabiva vsak svoje vozilo. Sedaj, ko je naš dom na štirih kolesih dokončan in manjkajo le še vrtljivi stoli, jaz pa ne delam več kot natakarica, se ni potrebno zanašati na avtomobil. Za naprej pa bi rada prihranila dovolj denarja, da končno preizkusiva pravo življenje na cesti.«