Chip tuning – odkrijte skriti potencial svojega vozila

Chip tuning, ali kot mu Slovenci pogosteje rečemo, kar čipiranje ali remap, je pravzaprav posodobitev in optimizacija motorne elektronike vozila, oziroma menjava tovarniških parametrov za kontroliranje vbrizga goriva, tlaka turbine in časa vžiga.

Chip tuning – odkrijte skriti potencial svojega vozila (foto: Promocijsko gradivo) Promocijsko gradivo
17. 5. 2021 | Promocijsko sporočilo

Izraz je sicer bolj poznan v krogih avtomobilskih naudušencev v povezavi s pridobivanjem konjskih moči in navora pri vozilu, bili pa bi presenečeni, da je na tak način optimiziranih kar veliko vozil na naših cestah – tako z bencinskimi kot dizelskimi motorji. Lastniki se zanj odločajo iz različnih razlogov.

Zakaj se odločiti za chip tuning?

Glavne prednosti, ki jih chip tuning prinaša, so višje število konjskih moči, boljši pospeški vozila, višja končna hitrost in zmanjšana poraba goriva pri enakih pogojih vožnje.

Lastniki vozil se za chip tuning odločajo tudi zaradi hitre in enostavne izvedbe le-tega. Remap namreč ne zahteva mehanskih posegov, izvede se samo poseg v motorno elektroniko, največ prek OBD priklopa. »Program«, ki je naložen na motornem računalniku, se prebere, nadgradi in zapiše nazaj. Trajanje le-tega je odvisno od namena čipiranja in avtomobila, okvirno pa vam bo poseg pri mojstru vzel od 3 do 5 ur. Če gre za vozilo, ki že ima nekaj »netovarniških« delov, pa bo poseg trajal nekoliko dlje.

Za avtomobilske navdušence je najbolj zanimiv del procesa merjenje moči na valjih pred in po posegu, kjer se ugotovi dejanska razlika v konjskih močeh in navoru, ki je posledica posega.  Omeniti pa je potrebno tudi, da na rezultat valjev vpliva več dejavnikov, ki včasih zakrijejo realno sliko – temperatura v prostoru, ipd.

Izberite pravo podjetje za svoj avtomobil

Ko se odločate za »remap« vozila, vam priporočamo da se dobro pozanimate o podjetju, ki vam bo ta poseg izvedlo. Nekateri »izvajalci« so bolj specializirani za določene znamke vozil, zato so razni avtomobilski forumi dober vir informacij za priporočila in nasvete. Seveda, pa jih je treba tudi malo jemati z rezervo, saj je to področje, kjer je konkurenca precej huda.

Strokovnjaki za chip tuning v Ljubljani so fantje v podjetju SMD Tuning, kjer se že več kot 10 let ukvarjajo z optimizacijo vseh vrst vozil.  

Izvajajo tri vrste čipiranja:

  • Standardni, kjer se poveča moč motorja in zmanjša poraba goriva,
  • ECO, kjer je poudarek na zmanjšanju porabe in
  • Po meri, ki je namenjen bolj zahtevnim strankam in vozilom, ki že imajo kakšno predelavo

Pri standardnem se moč vozila poveča za od 20 do 35 %, odvisno seveda od vrste vozila in tipa motorja. Pri individualnem chiptuningu pa se moč lahko poveča tudi do 50 %, seveda ob predhodnem posvetu s stranko glede pričakovanj in realnih možnosti.

Chip tuning in garancija

Ker pa gre za prilagoditev avtomobila, se je potrebno dotakniti tudi garancije avtomobila po posegu. S to prilagoditvijo avtomobil praviloma izgubi tovarniško garancijo, saj gre za nepooblaščen poseg na avtomobilu. Vam pa, v primeru da izberete zanesljivo podjetje, oni nudijo garancijo na svoje opravljene storitve. Vsekakor pa mora biti avto pred posegom dobro utečen, zato se poseg ne priporoča pred prevoženimi vsaj 2.000 kilometri.

Chip tuning je tako dobra rešitev za vse, ki si želijo na svojemu jeklenemu konjičku pridobiti kakšno konjsko moč ali dve, znižati porabo goriva ali preprosto optimizirati svojo vozno izkušnjo. Ker pa je vsak avtomobil drugačen, je izbira pravega izvajalca ključna – zato dobro pretehtajte, komu boste zaupali svoje vozilo.