Dobili smo novega rekorderja po številu poskusov opravljanja vozniškega izpita

Izpita mu še vedno ni uspelo opraviti, primer pa je že zbudil zanimanje domače in svetovne javnosti.

Dobili smo novega rekorderja po številu poskusov opravljanja vozniškega izpita (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2021

Opravljanje vozniškega izpita je preizkus, ki se ga veseli, hkrati pa tudi vsaj nekoliko tudi boji večina mladih. Pri tem jasno kot najzahtevnejša velja izpitna vožnja, ki jo v prvem poskusu uspešno uspe opraviti približno polovica kandidatov. Nekoliko boljši so na drugi strani rezultati teoretičnega, pisnega preizkusa znanja, ki ga praviloma že v prvem poskusu uspe opraviti polovica kandidatov. Prav zato je toliko bolj zanimiv primer iz Poljske, ki je v zadnjih dneh prišel v javnost.

Po poročanju Slovenske tiskovne agencije in poljskega časnika Notes from Poland naj bi se namreč neki tamkajšnji 50-letnik že zadnjih 17 let trudil uspešno opraviti teoretični del izpita, kar pa mu tudi po 192 poskusih še vedno ni uspelo. V ta namen naj bi od svojega 33. leta porabil že blizu 6.000 zlotov oziroma 1.300 evrov, pri čemer pa število poskusov v državi, kjer teoretični del izpita v prvem poskusu opravi med 45 in 58 odstotkov ljudi ni omejeno.

Rekorderka z blizu 1.000 poskusi

Zaradi omenjenega primera se je na Poljskem že sprožila debata o tem, da bi omejili najvišje število opravljanj izpita. »Uvesti bi bilo potrebno regulativo, po kateri bi kandidatom, ki izpita ne bi uspeli opraviti v 20. ali 30. poskusu, prepovedali nadaljnje opravljanje izpita. Če nekdo ignorira prometne predpise ali pa jih ne pozna, ta posameznik na cesti nima mesta. Nenazadnje predstavlja nevarnost za vse nas,« je bil kritičen poljski inštruktor vožnje, Stanisław Kobusiewicz.

Čeprav je neimenovani Poljak postal državni rekorder po številu opravljanj vozniškega izpita, pa v tej kategoriji ne seže niti do kolen južnokorejki Cha Sa-soon. Tedaj 69-letna voznica je namreč leta 2010 uspešno opravila vozniški izpit po kar 959 neuspešnih poskusih. V ta namen naj bi od leta 2005, ko je izpit opravljala prvič porabila kar okrog 16.500 ameriških dolarjev, s svojo vztrajnostjo pa si je priborila tudi mesto v Guinessovi knjigi rekordov.