Dodge Demon vs. Mustang: ko se pomerita ameriška mišičnjaka

Dodge Demon velja za enega najbolj norih tovarniško izdelanih ameriških »muscle« avtomobilov, po posnetku sodeč, pa je le našel primernega tekmeca – Mustanga.

Dodge Demon vs. Mustang: ko se pomerita ameriška mišičnjaka (foto: Dodge) Dodge
5. 4. 2022

Po mnenju številnih je Dodge Demon ultimativni ameriški »muscle« avtomobil, saj je zanesljiv zmagovalec dirk proti ostalim ameriškim mišičnjakom. Demonove impresivne lastnosti ga uvrščajo med najbolj zaželene avtomobile na zemeljski obli. Kdo pa si ne bi želel imeti v garaži pošast, ki v 2,3 sekunde doseže hitrost 100 km/h in za 400 m potrebuje pičle 9,6 sekunde (da ne govorimo o hitrosti 225 km/h). To so lastnosti tovarniško izdelanega Demona, zdaj pa jim dodajte še nekaj predelav potrebnih za drag dirke kot recimo dušikov oksid in predelan motor, pa dobite zastrašujočo dirkaško pošast. Le kdo se ji lahko postavi po robu?!

Kdo je prvi pripeljal čez startno črto? 

Herman Young, ponosni lastnik Dodge Demona, je dolgo iskal primernega tekmeca. Urednik You Tube kanala Demonology je tekmeca poiskal kar na dogodku Cadillac V-Racing, na koncu pa končal ob boku, vsaj na prvi pogled, povsem običajnega Forda Mustanga. No, ali pa tudi ne. Procharged Mustanga s širokimi pnevmatikami in varnostnim padalom, ki upočasni avtomobil na koncu proge. Avtomobila se razvrstita ob startni črti in BAM! Demon starta dobro, a hitro ostane za hrbtom Procharged Mustanga, ki v cilj po 400 metrih pripelje v pičlih 7 sekundah.

Kaj je botrovalo Demonovemu porazu? Kot je zaslediti v posnetku je imel Herman nekaj težav  s prestavami, zaradi česar ni mogel uporabiti nitro tehnologije. Bi bilo v drugo bolje? Nihče ne ve. Vsekakor pa upamo, da bomo v prihodnosti še večkrat priča merjenju moči med takšnimi mišičnjaki.