Elektrorevolucija na Norveškem: napovedali vojno motorjem z notranjim zgorevanjem in postavili visoke cilje za 2025

Trenutno kar petino norveškega voznega parka poganja elektrika.

Elektrorevolucija na Norveškem: napovedali vojno motorjem z notranjim zgorevanjem in postavili visoke cilje za 2025 (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2023

Marsikdo dvomi o elektrifikaciji avtomobilske industrije, a Norvežani ne spadajo med dvomljivce. Skandinavska država namreč drvi proti popolni elektrifikaciji na norveških cestah, temu primerno pa so v 2022 dosegli prav poseben mejnik.

Po podatkih Bloomberga kar petino osebnih vozil (20 odstotkov) na Norveškem namreč poganja elektrika, do 2025 pa so načrti še bolj ambiciozni.

Čez dve leti naj bi kar tretjino vozil Norvežanov poganjala elektrika.

V norveški prestolnici Oslo je delež električnih avtomobilov še višji, in sicer več kot 33 odstotkov.

Na posameznih območjih države je sicer prehod precej počasnejši, v okrožju Finnmark na severu Norveške je delež električnih vozil le 4,7-odstoten.

Razlog za to je hladnejše podnebje, pa tudi pomanjkanje primerne infrastrukture in nižja kupna moč tamkajšnjega prebivalstva. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Norway 🇳🇴 (@norway)

Te številke bo praktično nemogoče preseči. Še vedno ni veliko držav, kjer bi prodaja električnih vozil presegla 20 odstotkov, kaj šele delež vseh avtomobilov.

Na Norveškem je za razliko od tega velika večina prodanih avtomobilov električnih (kar 90 odstotkov). Nedavno je Tesla Model Y postavil nov rekord letne prodaje vseh avtomobilov na Norveškem.

Preberite si še: Preverite peterico najdražjih vozil na zemeljski obli, ki vas bo pustila brez besed

In zakaj država na severu Evrope tako izstopa?

V primeru Norveške je treba upoštevati več dejavnikov, da bi povsem razumeli, zakaj je proces napredoval tako hitro. Prvi dejavnik je brez dvoma dober standard Norvežanov, le ti pa se vsekakor močno zavedajo tudi okoljskih problematik.

Pomemben dejavnik je tudi paket spodbud, ki jih je država ponudila ob nakupu popolnoma električnih avtomobilov, po drugi strani pa tudi visoka obdavčitev avtomobilov z notranjim zgorevanjem. 

Kako uresničljivi so torej načrti za 2025? Po mnenju številnih zelo!

Sploh ob navedbah Bloomberga, da je za prehod z 10 % električnih vozil na 20 % država potrebovala pičla tri leta.

Pričakuje se, da bodo leta 2025 na Norveškem v prodaji le še brezemisijski avtomobili, kar pomeni, da bodo tudi hibridna vozila kmalu postopoma izginila iz prodajnih salonov.