Ta ženska je (verjetno) najbolj popularna avtomehaničarka na svetu

Girls Auto Clinic ni običajna avtomehanična delavnica. V predmestju Philadelphie namreč stoji garaža, kjer kraljujejo »bejbe«. Ne le, da za vaš avto poskrbijo avtomehaničarke, tudi ostale usluge so pisane na kožo pregovorno nežnejšemu spolu.

Ta ženska je (verjetno) najbolj popularna avtomehaničarka na svetu (foto: Girls Auto Clinic) Girls Auto Clinic
2. 2. 2022

Lastnica in idejna vodja Girl Auto Clinic je Patrice Banks, po nazivu inženirka, ki je bila svoj čas zaposlena v biotehnološkem velikanu DuPont. Saj ne, da v svoji službi ne bi uživala, a ves čas je stremela po nečim večjem. Po delu, ki bi ga opravljala s strastjo in ljubeznijo. »Vsak ponedeljek sem se zbudila z željo, da teden čimprej mine. V želji, da bo vikend čimprej tu. Da bo kmalu dopust. V DuPontu se nikoli nisem počutila preveč inteligentno. Čeprav so mi ponudili veliko izjemnih priložnosti, se kot temnopolta ženska, nikoli nisem počutila domače v družbi belopoltih moških. Tudi po videzu nisem bila tipična inženirka. Imela sem tatuje in piercinge,« je v enem izmed zadnjih intervjujev zaupala Patrice.

Kadar je njen avto potreboval popravilo, ga je v času odmora za kosilo pustila v avtomehanični delavnici, ki je stala v bližini kozmetičnega salona. Tako je z enim zamahom obkljukala kar dva opravka, kar jo je navdajalo z velikim veseljem, obenem pa tudi z novimi zamislicami. Ženske po večini ne marajo zahajati v avtomehanične delavnice ter to opravilo raje zaupajo partnerju. Tudi sama je ob vsakem obisku avtomehanične delavnice dobila občutek, da jo bodo opeharili pri ceni in ji prodali najdražje usluge. Prav zato je dolgo časa iskala avtomehanično delavnico, kjer bi svoje avtomobilske težave lahko zaupala ženski, a zaman.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Girls Auto Clinic (@girlsautoclinic)

Zato se je odločila, da se avtomehaničnih spretnosti priuči kar sama. Vpisala se je v večerni pouk na bližnji tehnični šoli, kjer je v družbi 19-letnih fantov res izstopala. Takrat je štela 31 let. Po koncu šolanja je pustila dobro plačano službo v DuPontu in svoje znanje brezplačno ponudila nekaterim avtomehaničnim delavnicam. Vse z velikim ciljem, da odpre lastno delavnico, pisano na kožo nežnejšemu spolu. Girl Auto Clinic je svoja vrata odprla 2016, v želji, da avtomehanične storitve približa potrebam žensk.

Tudi danes je več kot 75% strank žensk. Te v delavnico brez skrbi lahko pripeljejo svoje jeklene konjičke, obenem pa si privoščijo še manikiro nohtov in s tem »ubijejo dve muhi na en mah.« Dobrodošli so tudi otroci, ki se lahko mamam pridružijo v salonu ali radovedno stikajo okrog ženskih rok, ki popravljajo motor avtomobila.

»Naše stranke so v večji meri ženske. Da nam zaupajo, moramo prebiti začetni led. To storimo tako, da jim prisluhnemo in spoštujemo njihovo mnenje. Skupaj diagnosticiramo avtomobil in jim pojasnimo, kaj je po našem mnenju potrebno popraviti. Naša delavnica temelji na transparentnosti in komunikaciji. Pomembno je, da se zavedajo, da jih ne bomo opeharili. Pomembno je, da našo delavnico zapustijo z dobrim občutkom, češ da je njihov avto potreboval točno to,« pojasnjuje Patrice, ki orje ledino na področju, ki mu dominira moški spol.

Številne njene stranke imajo v bližini precej priročnejših izbir, a avtomobil vseeno zaupajo prav njej. Kot pojasnjuje lastnica Girl Auto Clinic je razlog pogosto v tem, da želijo podpreti žensko vodeni posel ali pa se v njeni kliniki enostavno bolje počutijo kot drugod. Prav stranke pa so tiste, zaradi katerih Patrice vztrajno nadaljuje s svojim delom in znanje z velikim veseljem predaja naprej ženskam, avtomehaničarkam kot jih sama imenuje »Shecanics«.