Je to podjetje šlo prek vseh meja ali se je pač znašlo? Trgovec z gorivi je v težavah ...

13. 2. 2024 | Nika Arsovski
Deli

V Kaliforniji si je podjetje za trgovanje z gorivi privoščilo res 'inovativen' način za masten zaslužek

Kalifornijsko podjetje Lamb Fuels, Inc. se je znašlo na udaru kritik zaradi namerne prodaje starega goriva bencinskim črpalkam med letoma 2012 in 2021. Po podatkih kalifornijskega oddelka za nadzor strupenih snovi (DTSC) je Lamb Fuels izčrpal staro gorivo iz razbitih avtomobilov, nato pa ga nezakonito obdelalo in prodalo naprej.

Profimedia

Zato so proti izvršnemu direktorju podjetja Lamb Fuels Gregoryju Lambu, podpredsedniku Kezinu Parabii in generalnemu direktorju Jeffreyju Lisowskemu že vložili prve kazenske ovadbe. Omenjena trojica naj bi sodelovala z odlagališči po vsej Kaliforniji, s tem pa svojim voznikom zagotovila odpadno gorivo.

Kaj lahko povzroči uporaba starega bencina? 

Po navedbah JD Power je rok trajanja običajnega bencina približno šest mesecev. Ni pa jasno, kako star je bil bencin, ki so ga iz odpadnih vozil črpali v podjetju Lamb Fuels. Bencin lahko s staranjem izgubi kar nekaj svojih lastnosti, predvsem hlapnost in oktansko število, predvsem če ne gre za pravilno skladiščenje in tako lahko motor izgubi moč, težje ga je zagnati, lahko pa pride tudi do nekontroliranega vžiga (klenkanja).  

Profimedia

Po poročanju SFGate je podjetje Lamb Fuels v desetletju na bencinske črpalke odložilo na tisoče litrov slabega goriva, ki so ga nato nevede nalili v avtomobile strank, podjetje pa je posledično zaslužilo na stotine tisoče dolarjev. A omenjena trojica ni obtožena le prodaje odpadnih goriv brez dovoljenja, ampak tudi nezakonitega ravnanja z nevarnimi odpadki.

»Imamo ničelno toleranco do ljudi, ki zavestno in nepremišljeno kršijo naše zakone o nevarnih odpadkih, ki so med najstrožjimi v državi. Zgroženi smo nad hudo malomarnostjo podjetja Lamb Fuels in njegovega vodstva, ki sta pokazala popolno neupoštevanje okolja in javne varnosti,« je dejala direktorica DTSC Meredith Williams.

Preberite še