Ha, kdo bi si mislil! Tako gromozanska razlika je med najbolj priljubljenim avtomobilom v Evropi in ZDA

Trendi v Evropi in čez lužo so si tako različni, a po smernicah sodeč, vse bolj podobni.

Ha, kdo bi si mislil! Tako gromozanska razlika je med najbolj priljubljenim avtomobilom v Evropi in ZDA (foto: Profimedia) Profimedia
24. 5. 2023

V prvem četrtletju 2023 je bila po podatkih spletnega analitika Jato Dynamics več kot polovica registriranih novih vozil v Evropi električnih.

Delež popolnoma električnih modelov se je povečal kar za 43 odstotkov, kar je posledica subvencij in večje izbire modelov električnih vozil, s tem pa je tudi tržni delež EV dosegel najvišjo raven doslej.

V prvem četrtletju 2023 je namreč predstavljal kar 13,4 odstotka evropskega avtomobilskega trga.

Tudi sicer je število registracij novih vozil  na stari celini v porastu, saj je kar za 26 odstotkov višje kot v istem obdobju lani, kar gre pripisati tudi dobavi zakasnelih naročil (teh zaradi pomanjkanja komponent proizvajalcem vozil niso uspeli dostaviti v dogovorjenem roku).

Najbolje prodajan avtomobil na evropskih tleh v prvem četrtletju 2023 je Tesla Y z 71.683 registriranimi enotami, sledijo Dacia Sandero (60.202), Volkswagen T-Roc (54.960) in Peugeot 208 (53.336).

Slednji trije so bili v letu 2022 najbolje prodajani avtomobilski modeli v Evropi, Peugeot 208 pa je po 15 letih vladavine s prestola vrgel celo Volkswagna Golfa.

Slika v Ameriki bi le težko bila bolj drugačna. Sploh če malega Peugeota postavimo ob bok najbolje prodajanemu avtomobilu na ameriškem trgu - večnemu vladarju teh lestvic, Fordu F-Series.

Slednji je kljub zabeleženemu padcu prodaje v letu 2022 (ta je bila najnižja po letu 2012) še 41. leto zapored ostal na vrhu lestvice.

Na drugo mesto se je uvrstil Chevrolet Silverado, na tretje pa Ramov pick-up. A tudi v Ameriki bi najnovejši trendi utegnili premešati karte.

Prvič v zgodovini se je namreč med deset najbolje prodajanih avtomobilov (za leto 2022) uvrstila Tesla – prodaja Teslinega Modela Y je narasla kar za 32,4 odstotka.

Po zadnjih številkah sodeč v 2023 Tesli kaže še mnogo bolje, saj se je znašla takoj za ameriško sveto trojico – Fordom, Chevroletem in Ramom.

Tudi pri Fordu so sicer zabeležili veliko povpraševanje po električni različici F-150, v prvih štirih mesecih 2023 so jih prodali kar 4291.

Preberite še: Najprestižnejša električna Škoda prihaja tudi s tehničnimi izboljšavami

Mustang in elektrika. Kako gre to skupaj? Preverite v videu: