Jaguar XE SV Project 8: najhitrejša serijska limuzina na svetu

Jaguar je dosegel nov rekord: na 300 primerkov omejena serijska limuzina Jaguar XE XSV Project 8 je na dirkališču Laguna Seca pri Montereyju v Kaliforniji dosegla nov najhitrejši čas kroga za limuzine: 1 minuta in 37,54 sekunde.

Jaguar XE SV Project 8: najhitrejša serijska limuzina na svetu (foto: Jaguar Land Rover) Jaguar Land Rover
14. 9. 2018

S tem je Jaguar XE SV Project 8 res potrdil, da je hiter, saj je že novembra lani osvojil tudi rekord severne pentlje dirkališča Nürburgring. Z njo je opravil v 7 minutah in 21,2 sekunde ter s tem za 11 sekund izboljšal predhodno rekordno vožnjo, ki jo je opravila Alfa Romeo Giulia Quadrofoglio.

Najbolj ekstremen serijski Jaguar do zdaj je sicer limuzina, a se spogleduje s pravimi superšportniki. V njegovem osrčju je lahek monokok, ki so ga pretežno izdelali iz aluminija, izdelava vseh 300 primerkov je ročna, poganja pa ga posebej izpiljen petlitrski prisilno polnjeni motor V8, ki na podlago prenaša moč 600 'konjev' in 100 kilometrov na uro doseže v 3,7 sekunde. Pri tem mu pomagata tudi ZF-ov osemstopenjski samodejni menjalnik s funkcijo Quickshift in butično izdelan sredinski diferencial. Podvozje omogoča tudi nastavljivo višino in naklon, kolesni ležaji pa so po zgledu formule 1 izdelani iz keramike.

Če ste si Jaguar XE SV Project 8 zaželeli v svoji garaži, boste zanj morali odšteti vsaj 150 tisoč angleških funtov, na voljo pa je v dveh specifikacijah. Standardni model ima štiri lupinaste sedeže z ogrodjem iz magnezija, v dvosedežni konfiguraciji Track Pack pa sta na voljo dva sedeža iz ogljikovih vlaken s štiritočkovnima varnostnima pasovoma.