Je to sanjska hiša ali kaj?! Danski zbiratelj Porschejev živi v pravi avtomobilistični pravljici

Villa Gug ni le hiša z osupljivo garažo, temveč objekt, ki v arhitekturi izraža veliko strast do avtomobilov.

Je to sanjska hiša ali kaj?! Danski zbiratelj Porschejev živi v pravi avtomobilistični pravljici (foto: Bjarke Ingels Group) Bjarke Ingels Group
21. 1. 2023

Prekrasna vila s podzemno garažo, ki je dom impresivne zbirke Porschejev, je v javnost prišla leta 2015. Že same vizualizacije so požele veliko pozornosti, njena izvedba pa je še za odtenek bolj presunljiva.

Drzna konstrukcija je namreč zgrajena okrog spektakularne garaže, saj je njen lastnik strastni zbiratelj jeklenih konjičkov.

Podjetnik Mads Peter Veiby se lahko pohvali z vrsto prekrasnih avtomobilov, ki jim je ob gradnji novega doma želel najti posebno mesto.

Eden najbolj znanih zbirateljev Porschejev v državi je odraščal v družini, ki si ni mogla privoščiti letnih počitnic, kaj šele novega avtomobila.

Zato si je še toliko bolj prizadeval ustvariti ime, sčasoma pa tudi neverjetno avtomobilsko zbirko. Začel je z rabljenim Oplom Kadettom in se prebil do Porschejev. Zavidanja vredne zbirke Porschejev. 

Minimalistična vila Gug je delo Bjarke Ingels Group (BIG) in je v Aalborgu na severu Danske.

Leta 2022 je bil projekt zaključen, rezultat pa navdušuje ne le ljubitelje arhitekture, temveč tudi avtomobilske navdušence.

»Naročnikova strast do avtomobilov igra pomembno vlogo v življenju družine, zato smo ji namenili pomemben del stanovanjske površine. Namesto da bi avtomobile skrivali v kleti ali veliki garaži, smo jih umestili v prostor,  ki gladko prehaja iz avtomobilskega salona v dom,« svoj koncept opisujejo v Bjarke Ingels Group. 

Hiša se razteza na 840 kvadratnih metrih in združuje tako prostor za avtomobile kot bivalne prostore.

Dostop v objekt je umeščen skozi na prvi pogled tradicionalna garažna vrata, ki simbolizirajo začetek hiše. Po širokem betonskem hodniku se nato mimo avtomobilske zbirke vzpnete v družinski dom.

Preberite si še: Se strinjate z lastnikom tega strupenega Audija? Pravi, da ima dober razlog, da parkira tako...

Bivalne prostore predstavljajo odprt tloris s kuhinjo in dnevno sobo, spalnice z lastnimi kopalnicami in prostor za zabavo, oblikovan v klasičnih skandinavskih odtenkih.