Kaj se je zgodilo s temi 8 legendarnimi filmskimi avtomobili

Ste se kdaj spraševali, kje so končali nekateri najbolj prepoznavni avtomobili v filmski zgodovini? Verjetno takšnih krasot ne odvlečejo na odpad – ali pač? Tule je 8 ikoničnih filmskih avtomobilov in njihova usoda po koncu snemanja.

Kaj se je zgodilo s temi 8 legendarnimi filmskimi avtomobili (foto: Profimedia) Profimedia
14. 1. 2022

#1 Karavan Ecto-1A iz Izganjalcev duhov II

Ghostbusters

Medtem, ko je bil originalni Ektomobil popolnoma prenovljen, pa je bil karavan Ecto-1A iz drugega dela legendarnega lova na duhove po snemanju namenjen naravnost na odpad. Ko so to izvedeli oboževalci, so skočili v zrak in odprli peticijo, v kateri so studie Sony prosili, da jim proda opuščeni filmski rekvizit. Sony jim sicer avtomobila na koncu ni želel prodati, so pa s peticijo preprečili, da bi avtomobil uničili. Avtomobil je dolga leta počival v shrambi studiev, dokler ga niso predelali v novodobno kopijo, ki smo jo potem videli v iteraciji Izganjalci duhov: Zapuščina (Ghostbusters: Afterlife) leta 2020. Po besedah studia so deli originalnega Ecto-1A zdaj v »dobrih rokah«.

#2 Plymouth Fury iz grozljivke Christine

Christine

Avtomobil iz pekla, ki je najprej strašil po istoimenskem romanu Stephena Kinga, potem pa so leta 1983, v zlati dobi grozljivk, posneli še film. Na režiserski stolček je sedel kar veliki John Carpenter in film je odlično vizualiziral grozoto iz knjižne različice. Christine je goreče rdeč Plymouth Fury letnik 1958, ki je po snemanju spisal zelo zanimivo zgodbo. Za potrebe filma so sicer imeli 2 takšna avtomobila – na sceni sta bila znana kot Muscle One in Muscle Two (Mišica 1 in Mišica 2). Prvi je bil za potrebe filma uničen, drugi pa je potem končal v rokah komaj 16-letnega ljubitelja avtomobilov. Od studiev mu ga je pomagal odkupiti prijatelj, ki je delal v filmski industriji, skupaj pa sta ga potem tudi popolnoma obnovila.

#3 Chevrolet Malibu iz Šunda

Pulp Fiction

Ne, to ni bil tisti avtomobil iz filma Šund (Pulp Fiction, 1994), v katerem se zgodi strašljiva krvava scena, ampak tisti rdeči kabriolet, v katerem Vincent Vega (John Travolta) na zmenek pelje Mio Wallace (igra jo Uma Thurman). Avtomobilu se ni dobro godilo. Med snemanjem ga je nekdo popraskal s ključi, tik pred zaključkom pa so ga celo ukradli. Našli so ga šele leta 2013, ko ga je nekdo kupil, nevede, da gre za ukraden avtomobil in da je to dejansko Chevy Malibu iz filma Šund. Še več – frajer, ki ga je leta 2013 kupil, nikoli niti ni gledal tega sicer legendarnega filma.

#4 Aston Martin iz Goldfingerja in Thunderballa

James Bond

Aston Martin DB5 je nastopil v kar dveh filmih Jamesa Bonda, v Goldfingerju (1964) in Thunderballu (1965). V bistvu so uporabili 4 identične avtomobile – dva so uporabili v filmih, dva za promocijske namene. Trije so še danes na varnem pri zbirateljih, četrti, zvezdniški Aston Martin, ki ga je v filmih dejansko vozil Sean Connery, pa je bil leta 1997 ukraden iz hangarja na Floridi. Do danes ga še niso našli.

#5 Originalni Batmobil iz serije Batman

Batman

Prvi Batmobil, uporabljen v seriji Batman, ki se je predvajala v šestdesetih letih, je po koncu snemanja vse do leta 2013 ostal v lasti Georga Barrisa, avtorja serije. Potem pa se je pojavil možakar po imenu Rick Champagne in ga od Barrisa odkupil za mastnih 4.62 milijona dolarjev, kar je še do danes najvišja cena za nakup avtomobila iz filmov ali televizijskih serij. Očitno pa ga v živo ni prepričal – Champagne ga je namreč že dve leti kasneje skušal prodati.

#6 Ford Falcon GT iz Pobesnelega Maxa

Mad Max

Pobesneli Max (v dotičnem filmu ga je igral Mel Gibson) ima sicer čisto pravo ime – Max Rockatansky, kar izvemo iz prvih filmov o cestnem bojevniku, ki svojega Forda Falcona GT letnik 1973 predela v impresivno postapokaliptično jekleno zver. Po koncu snemanja so avtomobil skušali prodati za 7.500 dolarjev, a kupca niso našli. Na koncu so ga podarili mehaniku Murrayu Smithu, ki je sodeloval pri filmu, kot poplačilo za denar, ki so mu ga še dolgovali. Za snemanje drugega dela so ga nato od mehanika odkupili, nakar je zamenjal kar nekaj lastnikov, bil leta 1993 obnovljen, se razkazoval tudi na različnih razstavah, dokler ni leta 2011 Michael Dezer, ameriški nepremičninski mogotec in zbiratelj avtomobilov, odkupil celotno zbirko britanskega muzeja Cars of the Stars Motor Museum in med drugim v paketu prejel tudi tega Forda. Se pa je leta 2020 dotični avtomobil ponovno ponujal za prodajo, a novega lastnika še ni našel.

#7 Ford Thunderbird v filmu Thelma in Louise

Thelma and Louise

Kar pet Fordov Thunderbird so uporabili za snemanje filma Thelma in Louise leta 1991. Eden teh je resda zletel v prepad, da so lahko posneli dramatični konec filma (se opravičujemo za tale spoiler, a predvidevamo, da ste film vsi pogledali), ključni od petih pa je preživel celotno snemanje. Sicer popolnoma nemodificiran Ford Thunderbird iz filma, ki je bil okrašen le s podpisi Brada Pitta in Geene Davis, se je potem leta 2008 prodal na dražbi za sramežljivih 71.500 dolarjev.

#8 Batmobil iz Burtonovega Batmana

Batman

Bil je impresiven, ne pa tudi vozen. Divji Batmobil, ki ga je v prvem filmskem Batmanu režiserja Tima Burtona leta 1989 "vozil" Michael Keaton, je po snemanju odkupil komik in vetrilokvist Jeff Dunham, ki je s svojimi govorečimi lutkami zablestel prav na koncu osemdesetih in potem postal opazen delček programa Comedy Central. Jeff je v čudoviti filmski rekvizit potem namestil motor avtomobila Chevrolet Corvette in Batmobil spremenil v dejansko delujoče vozilo.