Kako sta izkušena slovenska popotnika opremila svoj potovalni kombi (nasveti in izkušnje s prve roke)

Če vas že od malih nog privlačijo potovanja, potem je skrajni čas, da resnično razmislite o nakupu potovalnega kombija. Ne zaradi nas, ampak za vaše dobro. 

Kako sta izkušena slovenska popotnika opremila svoj potovalni kombi (nasveti in izkušnje s prve roke) (foto: YouTube/posnetek zaslona) YouTube/posnetek zaslona
9. 5. 2022

Po besedah Nine in Simona, ki ju splošna javnost pozna pod blogom Nina potuje, namreč kombi kaj hitro postane dom na štirih kolesih. Kot nalašč za ustvarjanje nepozabnih spominov. 

Nina potuje je blog, ki diha za potovanja in raziskovanja. Svoje popotniške dogodivščine na njem deli Nina Kogej, ki je v svojem življenju prepotovala že zavidljivo število držav.

Za potovanja je navdušila tudi partnerja Simona, s katerim sta svet odkrivala na štirih kolesih, s terencem. Ko se jima je pridružil sinček Ren, sta svojo ljubezen do odkrivanja sveta in tujih kultur prenesla še nanj.

Simpatična družinica je bodisi z letalom, bodisi terenskim vozilom potovala po svetu, v njih pa je že dlje časa tlela želja po lastnem potovalnem kombiju.

Terensko vozilo je namreč omogočalo predvsem avanture v ob prijetnejših temperaturah, medtem ko bi bilo s kombijem mogoče vandrati naokrog tudi v mrazu.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina potuje / Nina Travels (@ninatravels1)

Prav z epidemijo, ko smo bili primorani dlje časa preživeti za štirimi stenami doma, pa sta tudi Nina in Simon začela še pogosteje razmišljati o novih potovanjih.

Kakšna bodo? Kdaj bodo mogoča? Simon se je lotil pregledovanja ponudbe kombijev na spletu in hitro našel sanjskega – 4x4 Mercedes Sprinter.

»Glede nato, da smo potovali s terencem, je bil pri nakupu kombija obvezen pogoj, da je na štiripogonski. Brez tega se za nakup nikoli ne bi odločila. Pri teh modelih pa je tako v Sloveniji kot v tujini izbira precej slaba, ali pa gredo cene v nebo. Kot pa se je izkazalo v najinem primeru, so bile zvezde res na najini strani in sva tako 4x4 kombi dobila za polovično ceno. Praktično sva se čez noč zadolžila in šla v akcijo,« pojasnjuje Nina in čeprav kombi predstavlja velik finančni zalogaj, sta sprejela odločitev, da ga v najslabšem primeru pač prodata.

Preberite še: To sta dva Slovenca, ki sta že leto in pol na poti z avtodomom (preverite, kako sproti služita denar)

Pri opremi notranjosti zaupala strokovnjakom

Kombi pa v začetku ni imel opreme in prav notranjost je predstavljala največji izziv.

Ker sama tega nista vešča, sta Nina in Simon pri tem zaupala strokovnjakom, specializiranim za predelave tovornjakov, terenskih vozil, tudi kombijev.

»Simon je sicer pomagal kolikor je lahko in tudi izgled oz. dizajn ter prostorska razporeditev je nastala po njegovih načrtih, a za tehničnim projektom in izdelavo stoji Adventure Truck Slovenia. Pri notranjosti sva izhajala predvsem iz tega, da nadgrajujeva terenca. Se pravi, da smo s kombijem pridobili več prostora, potovanja v hladnejših mesecih in takrat, ko bo slabo vreme. In to nama je bilo nekako dovolj,« pojasnjuje par.

Kombija nista želela pretirano natrpati in zapreti s predelnimi stenami ter omarami, kljub temu pa sta uspela vanj uvrstiti vse, kar sta si od začetka želela - stranišče, tuš, zakonska in otroška postelja, kuhinja, shramba, omarice

Čeprav letos pravih priložnosti za potovanja še ni bilo, pa so že lani v manjši meri uspeli izkoristiti čas za avanture. Tako so ugotovili, da so jim rešitve resnično pisane na kožo. Izjemoma bi se še poigrali s posteljo, saj so zaradi ozkosti vozila morali za spanje po širini izdelati kalupe, da so s tem pridobili nekaj dodatnih centimetrov:

»Vsekakor se ne bi pritoževala, če bi jih imela še nekaj več in sedaj razmišljava o tem, kako to najbolj enostavno in brez pretiranih stroškov še nekoliko povečati.«

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Nina potuje / Nina Travels (@ninatravels1)

Tuš in stranišče? 

Predelavo sta zabeležila tudi v izčrpni blog objavi. Pomembna lastnost njunega kombija je 4x4 pogon, ki se je doslej že večkrat izkazal za pravilno odločitev. Kot pojasnjuje par, so že prvo noč na PZA parkirišču reševali klasični avtodom iz blata. Hvaležna sta tudi za stranišče in tuš, ki sta sicer zahtevala temeljit premislek.

»Prav pri tušu in stranišču se zdi, da sva s Simonom najbolj komplicirala. Nisva namreč želela zapreti kombija s posebno ločenim prostorom in tako sva se na koncu odločila za prenosno stranišče v nekakšnem zaboju, ki pa prazen hkrati služi kot kad. Je pa res, da imamo na voljo tudi zunanji tuš in v kolikor bomo pozimi dlje naokoli, si bomo lahko pomagali tudi s tuši v kampih. A če ne bo šlo drugače, se še vedno lahko stuširamo tudi v kombiju. Nekateri si sicer brez tuša ne znajo predstavljati dneva, a verjetno smo mi še vedno navajeni pomanjkanja, ko smo potovali s terenci, kjer je tuš vedno predstavljal pravi luksuz,« se spominja Nina.

Za poimenovanje kombija je poskrbel kar sin Ren, ki mu je nadel ime Sova.

Doslej so se na daljšo pot odpravili le do Španije, zato pa izkoristijo vsak konec tedna za raziskovanje bližnjih krajev.

Zato pa ne manjka načrtov za potovalno sezono 2022, predvsem v poletnih mesecih bo imela Sova kar precej dela.  

Za začetek morate dobro poznati svoje želje in življenjski slog

Če se torej že dlje časa odločate o nakupu kombija, vam morda pride prav nekaj nasvetov Nine in Simona.

Za začetek vam svetujeta, da poskusite, če vam tovrsten način potovanj resnično ustreza.

»Pred nakupom razmislite, kakšne vrste potovanj imate radi in ali vam zadošča navaden dvo- ali štiripogonski kombi. Prav tako se velikokrat pri nakupu zatakne pri velikosti kombija. Mi smo se odločili za najkrajšega. Res je, da pri tem delaš mnogo kompromisov zaradi manjšega prostora, a si zaradi tega bolj mobilen in okreten na ožjih cestah. Najpomembneje je torej, da poznate sami sebe in se na podlagi lastnih želja odločite za tisto, kar vam je najpomembneje,« zaključita popotnika, ki sta notranjost svojega kombija delila tudi na You Tube kanalu.