Poglejte, katere barve avtomobilov so najmanj udeležene v prometnih nesrečah

Pri nakupu avtomobila običajno izbiramo barvo, ki nam je najljubša. Med najbolj popularnimi barvami avtomobilov so že vrsto let bela, srebrna in črna – avtomobili teh barv se tudi najlažje prodajo kot rabljeni avtomobili. A barva nima le estetske vloge – pomembna je tudi pri varnosti.

Poglejte, katere barve avtomobilov so najmanj udeležene v prometnih nesrečah (foto: Profimedia) Profimedia
1. 9. 2022

Obstaja kar nekaj študij o korelacijah med varnostjo avtomobila in njegovo barvo, ki se od države do države ne spreminja kaj dosti. Poglejte, katere barve avtomobili so največ in kateri najmanj udeleženi v prometne nesreče in morda boste pri naslednjem nakupu avtomobila izbrali barvo, ki je sicer nikoli ne bi.

Barve avtomobilov, povezane z večjo možnostjo udeležbe v prometnih nesrečah

  •  Črni avtomobili

 Po nekaterih študijah naj bi črni avtomobili imeli celo 47 odstotkov več možnosti, da so udeleženi v prometnih nesrečah, kot katerekoli druge barve avtomobili, spet druge študije pravijo, da je ta številka bližje 15 odstotkom.

 Glavni razlog je seveda ta, da je črne avtomobile težje zaznati, sploh v mraku in ponoči, hitreje se tudi izgubijo v okolici in so slabše vidni motoristom.

  • Sivi in srebrni avtomobili

 Odstotki so malce boljši za avtomobile srebrne (kovinsko svetlo siva) barve, temnejši odtenki sive so se odrezali nekoliko slabše. Sivi naj bi imeli 11 odstotkov več možnosti, da so udeleženi v prometnih nesrečah, srebrni 10 odstotkov. Razlogi so podobni kot pri črnih avtomobilih – težje vidni in lažje se zlijejo z okolico.

  • Modri  in rdeči avtomobili

Nekoliko bolje so se odrezali modri avtomobili, ki imajo 7 odstotkov več možnosti, da so udeleženi v prometnih nesrečah kot varni avtomobili, študije pa zaključujejo, da je to zelo verjetno predvsem zaradi visoke prisotnosti modre barve v naši okolici.

Rdeči avtomobili so se izkazali za večjo uganko. Z istimi rezultati kot modri avtomobili, so presenetili avtorje študij, saj je rdeča sicer zelo izrazita barva. Po raziskavah so prišli do zaključkov, da je rdeča v bistvu v prometu zelo pogosto prisotna – na semaforjih, na prometnih znakih in tudi kot barva zaviranja na zadnjih lučeh vseh vozil, zato se tudi rdeči avtomobili hitro izgubijo v tej poplavi rdeče barve.

Najbolj varne barve avtomobilov

  • Beli avtomobili

Beli avtomobili naj bi bili najbolj varni, saj imajo kar 12 odstotkov nižje možnosti, da so udeleženi v prometnih nesrečah kot črni avtomobili in to pri vseh vremenskih in svetlobnih pogojih. Bela barva ponuja dober kontrast od okolice in drugih avtomobilov, zelo dobro je tudi vidna motoristom.

  • Rumeni avtomobili

Rumena barva je med vozniki že lep čas znana kot 'varna' barva. Je zelo svetla, izrazita in hitro opazna voznikom in motoristom. Ker se uporablja za opozorilne znake, jo že podzavestno hitreje zaznavamo. Po nekaterih študijah so avtomobili rumene barve celo bolj varni od belih avtomobilov.

  • Zlati avtomobili

Vsaj na slovenskih cestah ni kaj dosti avtomobilov, ki se svetijo v zlatem odtenku, a če vas v prihodnje doleti kakšen jackpot in si želite nekoliko bolj izstopajočo avtomobila, bo zlata dober izbor tudi po varnostnih parametrih. Verjetno ni potrebno razlagati, da verjetno nihče ne bi spregledal zlato sijočega avtomobila, ki bi se v sončnih žarkih verjetno bleščal tudi v 'mrtvem kotu'.

Preberite še: Ne boste verjeli, kaj ta noro razkošna jahta skriva v svoji notranjosti

Priporočamo tudi: Ste že slišali za "Fantoma iz Beograda", ki je s svojim uličnim dirkanjem postal lokalna legenda?