Kazen, za odpiranje vrat z napačno roko – novo pravilo iz Velike Britanije primerno tudi za Slovenijo?

V Veliki Britaniji vstopa v veljavo novo cestno pravilo, po katerem je zagrožena kazen v višini 1000 funtov (okoli 1.200 evrov), če voznik ali potnik pri izstopanju iz avtomobila ne upoštevata t.i. 'dutch reach', po katerem se vrata odpre z roko, ki je bližje menjalniku.

Kazen, za odpiranje vrat z napačno roko – novo pravilo iz Velike Britanije primerno tudi za Slovenijo? (foto: Profimedia) Profimedia
24. 1. 2022

Počasi se bližamo toplejšemu obdobju, ko bodo ceste ponovno preplavili kolesarji in uporabniki drugih urbanih mobilnih sredstev. Kot so ob uzakonitvi omenjenega pravila povedali pri agenciji IAM RoadSmart, so mrtvi koti, umazana stekla, bleščanje in neprimerno nastavljena ogledala le nekateri razlog, zakaj moramo biti pri izstopanju iz avtomobila še toliko bolj previdni.

Da bi zmanjšali število poškodovanih kolesarjev in drugih, bolj ranljivih udeležencev v prometu, po internetu že nekaj let kroži namig na nekoliko drugačno tehniko izstopanja iz avtomobila. Pravijo ji 'Dutch Reach' (recimo temu 'segati po nizozemsko'?), saj gre za že zelo standardiziran način izstopanja avtomobila na Nizozemskem, kjer naj bi bilo po podatkih za leto 2019 kar 22.9 milijonov koles in 2.4 milijone električnih koles. 

Zato bodo britanski vozniki morali odslej upoštevati pravilo, ki pravi: »Ko lahko to storite, odprite vrata avtomobila ob izstopu z roko, ki je na nasprotni strani od vrat, ki jih odpirate. Primer: če so vrata na vaši levi strani, jih odprite z desno roko.«

Ta pristop voznika ali potnika avtomatično zasuka, da obenem pogleda za svojo ramo in tako lažje opazi bližajočega kolesarja, motorista, druga vozila ali pešce, ki prihajajo po pločniku.

Kazen za povzročitev nesreče zaradi odpiranja vrat, bo od 29. januarja v Veliki Britnaiji vse do 1.000 funtov, prav tako so določene kazenske točke. Predvidevajo, da je z nenadzorovanim odpiranjem avtomobilskih vrat v Veliki Britaniji letno poškodovanih okoli 500 kolesarjev.